Studenție la Superlativ

Despre motivație și sesiune

În sesiune, cafeaua are gust de nopți albe, iar nopțile au aromă de cafea.

Sunt în acea perioadă în care singurele deplasări sunt până la facultate și înapoi. Trebuie să stau acasă și să învăț, ies doar la examene. Această perioadă a fost numită “sesiune” și numai un student poate înțelege sentimentul. Provocarea lunii: să înveți toată materia în câteva zile (x 5 examene), te-ai scos. Până la examenul de mâine mai am 3 zile: în seara asta, la noapte și mâine dimineață.

Mi-am luat ciocolată și cafea. Mi-am structurat întrebările. Sunt pregătită să le învăț. O singură problemă: nu am dispoziția necesară. Au trecut 3 ore de când stau cu foile în față și niciun rezultat. Până și curățenia pare mai interesantă (asta dacă se pune ștersul cafelei de pe parchet, mama încă nu știe asta, însă o să afle în curând).

Deci…ce faci atunci când nu poți să înveți? [blank] Cu toții ne pricepem să dăm sfaturi și să îi motivăm pe ceilalți, însă cum ne descurcăm atunci când trebuie să le punem noi în aplicare? Cam greu.

Ce faci când îți pierzi motivația? Citești n citate motivaționale și bum, te încarci cu energia necesară. Sau nu. Totul pornește din interior. Trebuie să îți setezi mecanismul să dea randament. E important să te automotivezi să înveți. Atunci când ești gata să renunți, amintește-ți de ce ai început. Abia după ce îți dai seama de ce, vei știi și cum să faci asta. Vrei să iei o notă bună, vrei bursă sau să îți păstrezi locul la buget? Asta depinde doar de tine. Învață pentru următorul examen! Și pentru următorul…Și pentru următorul…

Gândește-te că sesiunea te desparte de următoarea vacanță. By the way, am făcut o rezervare pentru Brașov în săptămâna de vacanță (adică imediat după ultimul examen). E o motivație destul de bună. Timpul înseamnă cunoaștere. Iar cunoașterea este baza înțelepciunii. Și prea multă filozofie. Am învățat un lucru important: cu cât învăț mai mult, cu atât călătoresc mai mult. Îmi place să descopăr lucruri, oameni și locuri noi. După fiecare astfel de experiență devin mai bogată în amintiri. Uneori îmi amintesc că viața e o călătorie și atunci îmi fac bagajul și plec. Încă învăț să dau valoare timpului. Încă încerc să prețuiesc fiecare moment și să valorific oportunitățile. Asta sună a time management și sună bine.

Examenul de mâine e biletul meu spre Brașov, e premisa unei noi deplasări. Revin la primul meu articol: “De ce scriu?“, scriu pentru a-mi găsi motivația, scriu pentru a mă relaxa, scriu pentru a găsi răspunsuri și soluții, scriu pentru a genera noi întrebări, scriu pentru a mă provoca să plec în noi deplasări.

Scriu pentru că mâine am examen și încă nu am învățat. Scriu pentru că încă am timp. Scriu și scriind mi-au mai rămas 2 zile până la examen: la noapte și mâine dimineață.

Ai citit asta? Acum deschide cartea și învață pentru următorul #examen.


CITEȘTE ȘI:

 1. 21 de lucruri pe care le fac studenții în sesiune

 2. Paranoia de sesiune

 3. Tips & tricks pentru a te motiva în sesiune

 4. Ce a însemnat Integralist pentru mine

 5. Rezolvarea problemelor de Matematică Aplicată în Economie, Anul I – Integralist

 6. Rezolvarea problemelor de Management, Anul I – Integralist

 7. 5 pași pe care îi parcurg studenții în noaptea dinaintea examenului

 8. Cel mai frumos gest de apreciere

4 comentarii

 1. Hmmm…daca ar fi sa ma iau dupa ce ai scris tu aici, ar trebui sa ma apuc sa invat si eu pt examen!
  http://www.whitecharm.wordpress.com

  1. Atunci mult spor și succes! :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *