Educație prin animație

Am avut o copilărie fericită. De multe ori am trăit în imaginația mea. Credeam că sunt un super-erou care salvează lumea. Imitam personajele din desene, încercam și eu scheme, reacții. Era necesar să vadă și prietenii mei desenele, un fel de efect de turmă întrucât pentru a le pune în scenă era nevoie de mai multe persoane care să cunoască povestea.

Îmi amintesc de animațiile de la Empire Film. Au avut un adevărat impact emoțional asupra mea, m-au conștientizat de anumite aspecte ale vieții, m-au pus de multe ori față în fată cu realitatea, pentru că tot ce era prezentat în animații avea în spate o situație reală cu care mă confruntasem și eu și mă ajuta să înteleg mai bine unde greșeam și cum aș putea să îndrept lucrurile.

CloudyMeatballs

Stă să plouă cu chiftele e cel mai bun exemplu în acest sens. Animația surprinde artistic drama unui geniu neînțeles care își dorea să salveze orașul, confruntat cu dorința de izolare atunci când lucrurile mergeau prost, durerea acestuia când și-a dezamăgit părinții, dorința de a le demonstra că are intenții bune. Am învățat că atunci când totul în jurul meu se prăbușește, mereu e cineva acolo care crede în mine și îmi dă curajul să merg mai departe. Soluția e în mâinile mele și trebuie să fiu capabilă să iau cea mai bună decizie. Am învățat despre sacrificiu și iubire. În final, iubirea învinge tot.

Din Strumfii am învățat că totul se învârte în jurul unei fete și, cel mai important, “nu contează locul de unde vii, ce contează e ce alegi tu să fii”.

smurfs

Tocilarii sunt oameni șmecheri. Ei sunt singurii care vor știi să salveze o situație disperată. Să înveți e cel mai grozav lucru. Toate personajele din desene știau fizică, mate sau chimie, Dexter era un geniu, fetițele Powerpuff salveau lumea în fiecare zi, Spioanele prindeau răufăcătorii. Lumea este un loc mai bun pentru că cineva învață mai mult decât trebuie.

Animațiile te educă în cel mai distractiv mod, te determină să înveți, să descoperi, să te autodepășești și te motivează să faci ceea ce este bine. Timpul petrecut vizionând un film animat nu este timp pierdut. Acum, habar n-ai cât ai câștigat. Când vei ajunge unde ți-ai dorit, când ți se va îndeplini acel vis pe care nici măcar nu ai avut curajul să îl rostești de nebunesc și imposibil ce era, atunci vei realiza acest lucru.

Empire

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 6. Animații care v-au marcat copilăria

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*