Să economisim inteligent

Economistă cu acte în regulă. M-am mutat. E dimineață. Ceasul îmi indică 5:30. Azi, sunt matinală. Îmi beau cafeaua pe terasă. Aștept lumina albastră. De la etajul 9, e o priveliște extraordinară. Mult timp, apartamentul meu a fost cam gol. Aveam deja gresie, faianță și parchet. În dormitor, aveam doar un pat, iar pe tavan tapet cu cerul înstelat, în rest, o mulțime de cutii ce așteptau să fie despachetate. Apoi mi-am adus mobila și mi-am cumpărat electrocasnice.

Vara viitoare, am plănuit să merg în vacantă într-o destinație exotică. Mă încântă mult Bahamas. Ar cam trebui să stâng ceva bani până atunci. Pentru asta trebuia să mai scad din cheltuieli. Acum că locuiesc singură trebuia să fac schimbări majore. Când locuiam cu părinții, deși contribuiam cu bani la plata facturilor, nu reușeam deloc să fac economie la utilități, din contră risipeam foarte mult: uneori, tineam toate luminile aprinse ca și cum casa mea ar fi fost Las Vegas, uitam să ies de la duș, porneam centrala de fiecare dată când ajungeam acasă, când rămâneam singură acasă dormeam cu televizorul pornit pe muzică (oricum tata face asta în fiecare noapte). Acum, situația s-a cam schimbat. Trebuie să plătesc totul singură.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL

Am un prieten expert în certificare energetică, audit energetic și termografie în construcții, care lucreaza la Enermed Impex SRL. L-am contactat pentru ajutor. Mi-a eliberat câte un certificat energetic pentru fiecare locuință ca să pot compara situațiile. Am observat consecințele utilizării excesive e energiei electrice prin folosirea anumitor electronice și electrocasnice. Vlad mi-a explicat cum stă treaba cu încadrarea locuințelor în clasele energetice, astfel în clasa A se află locuințele cu cel mai mic consum de energie, ajungându-se până la clasa G, unde sunt cele cu cel mai mare consum de energie.

Blocul în care locuiesc acum este izolat termic, ceea ce facilitează reducerea consumului de energie. Tâmplăria și geamurile au un coeficient crescut de absorbţie a radiaţiei solare, fiind foarte eficiente din punct de vedere energetic. Despre vechea mea locuință nici nu îndrăznesc să vorbesc. Sintagma “consum scăzut” nu își găsește loc lângă “energie”.

70

Bun. Să recapitulăm. La partea care nu ținea de mine stăteam bine. Cineva a avut grijă să construiescă un bloc ce se poate încadra într-o clasă energetică superioară. Tot ce îmi rămânea de făcut era să am grijă să optimizez consumul de energie. Astfel, am decis să renunț la televizor, oricum nu îmi este prea util și uneori stătea aprins degeaba (doar pentru a consuma energie aiurea). Mi-am cumpărat frigider, mașină de spălat și un cuptor cu microunde (cred că aș fi putut sta și fără, dar nu sunt un zeu prin bucătărie așa ca puțin ajutor nu stică) din clasa energetică A, asta înseamnă că înregistrează cel mai scăzut consum de energie posibil. Pentru sufragerie și baie am luat becuri economice. Am considerat că bucătăria și dormitorul nu au nevoie de un grad înalt de iluminare așa că am luat câte o lampă cu sare de Himalaya, în bucătărie adăugându-se becul de la hotă. Pentru mine, e suficientă lumină. Lămpile îmbunătățesc calitatea aerului, sarea emițând ioni negativi care se leagă de ionii pozitivi (bacterii, mucegai, alergeni) și neutralizează smogul electronic din casă. De asemenea, stimulează fluxul de oxigen din creier și măresc acuitatea mentală și energia, fiind o sursă de stare de bine.

Efectele acestor schimbări majore sunt pe măsura așteptărilor. Locuiesc într-un apartament încadrat în casa energetică A, înregistrez un consum de energie mult mai mic decât în vechea locuință, implicit înregistez cheltuieli mult mai mici cu utilitățile , mă simt mult mai bine și fac economii pentru vacanță. Pentru Bahamas o să am nevoie de un aparat foto, o carte și mult soare. Restul e poveste.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog2016.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 7. Tu cum îmbunătățești eficiența energetică a locuinței tale?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*