Furnici, copaci și mâncare chinezească

Sunt genul de persoană care, atunci când e în vacanță în alt oraș, vizitează și mall-ul. Mă aflam, săptămâna trecută, în Mega Mall cu cea mai bună prietenă a mea și după ce am luat toate magazinele la rând, ne-am oprit să bem ceva. La masa de lângă noi, alte două tipe discutau cu înflăcărare despre niște Furnici în copac de la WuXing. Mai văzusem clădiri construite în jurul copacilor așa că nu mi se părea nimic ieșit din comun, din contră, apreciam foarte mult acest lucru.

4765_ring_around_a_tree_kindergarten
Sursa foto: SpatiulConstruit.ro

Devenea intereantă povestea lor despre modul de preparare, arome, culori și amestec incitant. Când au zis că ar fi extrem de delicioasă combinația, am rămas blocată. Știam eu că asiaticii mănâncă tot felul de ciudățenii, însă nu îmi explicam cum e posibil într-un mall din România să fie un astfel de show cu furnici luate direct din copac (ciudat, dar din mall) care ajung în farfuriile oamenilor și pe care aceștia le înfulecă pe nerăsuflate și mai și spun că sunt bune. Eram oare în urmă cu delicatesele? Nu îmi imaginam cum aș putea mânca niște furnici. Eram îngrozită și extrem de curioasă.

Am lăsat totul baltă, am achitat nota în grabă și am fugit să vedem și noi ce se întâmplă la WuXing. N-aveau niciun copac prin zonă și nu îmi imaginam de unde puteau lua furnicile. Le depozitau undeva? Erau moarte sau vii? Mă holbam pe acolo destul de insistent și chiar păream suspectă.

-Doriți să serviți ceva?

-Venisem să vedem copacul cu furnici, dar dacă tot a venit vorba, ne e puțin foame.

Nu pot descrie ce față a putut face tipul când a auzit ce prostie am spus. Eu încă nu îmi dădeam seama de gafă, însă a dat dovadă de profesionalism și mi-a explicat care e treaba cu preparatul denumit Furnici în copac, care nu are nicio treabă cu furnicile sau cu copacii. Ar fi putut face niște glume bune pe seama mea (oricum fac acum prietenii mei și vor mai face și alții după acest articol). O fi mâncare chinezească, dar să nu exagerăm. Nu-i nimic suspect pe acolo. E creativitate pură la mijloc.

furnici-in-copac-cu-carne-de-porc-700x420px

Să revenim la dilema furnicilor în copac, nu cele pe care mi le imaginam eu, ci delicatesa chinezească. Reprezintă un amestesc de spaghete de soia cu carne tocată, morcovi, varză albă, ceapă, usturoi, sos soia, condimente chinezești, sare, pastă de ardei iute și oțet chinezesc. Garantez că atată bine, miroase bestial și are un gust grozav. În China, majoritatea mâncărurilor au o istorie la bază și există în arta culinară chineză de sute de ani. Multe preparate au numele unor personaje importante din istoria Chinei, au combinații de nume de animale sau, pur și simplu, au o denumire dupa modul cum arată. Acesta este și cazul Furnicilor în copaci. Preparatul se numește așa pentru că bucățile de carne tocată seamănă cu niște furnici care se cațără pe crengile unui copac, crengile fiind reprezentate de spaghete. Acest preparat face parte din bucataria Sichuan, caracterizată prin abundența condimentelor și meticulozitatea prezentării.

 Tu știi cum ajung furnicile în copac? WuXing știe! Și îmi place cum s-a jucat cu imaginația mea. Mă simt ceva mai bine acum că știu și eu care e treaba cu furnicile, copacii și mâncarea.

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 20. Wu Xing știe!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*