Dincolo de o cafea bună

Viața e prea scurtă pentru a nu-ți permite să bei cea mai bună cafea.

Îmi place să beau cafeaua, în primul rând, pentru gust şi apoi pentru numeroasele beneficii pe care le are. Dacă nu ar avea gust bun, ar fi exact ca un medicament pe care m-aş forța să îl beau pentru energie.

O zi extraordinară începe cu o cafea pe măsură. Nu sunt un om matinal, dar mă trezesc în fiecare dimineață la 7:00 ca să merg la birou. Nu, nu cafeaua mă trezeşte, ci alarma. Nu cafeaua îmi conferă buna dispoziție, ci mesajul acela cu “Bună dimineața, iubire!” datorită căruia zâmbesc ore bune.

Cafea la birou
Sursa foto: Arhiva personală

E un fel de ritual la noi în birou, când ajungem să ne luăm cafeaua. Nu mai trebuie să trecem pe la magazinul din colț…sau celălalt colț pentru că nu tot timpul ne place prima cafea şi mai încercăm un alt tonomat că poate acolo e mai bună, ci acum avem chiar aici, sub nasul nostru. Am şi uitat cum e să ies prin frig pe la ora 10, să îmi mai iau o cafea sau să îi amintesc lui Matei de la Resurse Umane că eu o vreau cu 4 pliculețe de zahăr. Dacă se adaugă o ploaie în ecuație, şansele de a găsi pe cineva să îmi cumpere o cafea scad considerabil.

Îmi amintesc că odată am fost ocupați cu o conferință extrem de importantă la noi în firmă și, cu jumătate de oră înainte de începere, am realizat că nu avem cafea. Cum toată lumea era agitată și alerga, la propriu, dintr-o parte în alta, nu am găsit pe nimeni să trimit la magazin să cumpere așa că am mers eu. Ploua torențial, iar umbrela nu mă ajuta prea mult. Aveam rochie, tocuri și părul îndreptat. E necesar să menționez că am luat toate bălțile la rând? Asta pentru că întreg trotuarul era o mare baltă. Imaginea mea a fost distrusă. Mai răvășită de atât nici că puteam fi. Eh, măcar reușisem să punem la punct partea de logistică. Sosiseră clienții și când am intrat în clădire, i-am văzut cum își dădeau coate. ”Păpușa o fi intrat aici să se adăpostească de ploaie?”, ”Nu vezi că a venit cu cafeaua, e băiatul cu apa prin firma asta.” M-am prefăcut că nu îi aud și am mers direct în biroul meu să mă schimb. Norocul meu e că am mai avut un rând de haine la mine (pentru că sunt femeie și pentru că mi-era teamă să nu îmi strice ploaia ținuta, cum de altfel s-a și întâmplat.) Am înțeles cât de mult contează să ai tot ce îți trebuie la momentul potrivit și să te poți baza pe resursele existente. Am fi evitat o astfel de situație.

Acum, un recipient imens cu apă de izvor şi un bol cu cafea proaspăt măcinată salvează zilele, proiectele, viețile, uneori şi salariile, unor birocrați ursuzi care s-au trezit cu fața la cearceaf şi ajung morocănoşi la birou. Intră şi se opresc imediat lângă uşă ca să îşi prepare licoarea. După câteva guri se activează instant. Mie îmi place să savurez cafeaua la prânz. Parcă are alt gust. Efectul ei se bazează foarte mult pe asocieri pentru că reuşeşte să îmi acceseze diverse amintiri şi îmi provoacă anumite stări şi senzații.

Apa de izvor îmi inspiră prospețime şi îmi aminteşte de diminețile la țară când într-adevăr reuşeam să fiu matinală şi ieşeam devreme în curte să scot apă din fântână, apoi îmi pregăteam o cafea la ibric. Nu pot uita aroma de cafea aburindă, în răcoarea dimineții, când soarele îmi mângâia fața în semn de “Bună dimineața”. Şi chiar era bună. Şi dimineața şi cafeaua.

Curtea imensă mă duce cu gândul la libertate. Acum lucrurile s-au schimbat puțin. Lucrez închisă într-un birou la etajul 11. Priveliştea de aici este grozavă. Bucureştiul de aşterne în fața mea ca o poveste care mă provoacă sa o descopăr. Nu am timp pentru că am 3 dosare de analizat şi de reprogramat câteva întâlniri, apoi trebuie să interpretez rezultatele unui chestionar şi să susțin o prezentare în fața potențialilor clienți. Iau o gură de cafea şi mă uit în oglindă. Îmi analizez părul perfect aranjat şi suspin. Mi-e dor de o nebunie de vară. Liniştea a fost înlocuită cu succes de agitația din birou. Toată lumea vrea câte ceva şi trebuie să îi mulțumesc pe toți. Îi servesc cu o cafea şi îi rog să se liniştească. Oamenii se destind. Relaxarea asta îi îndeamnă să îmi spună o poveste. Nu e pierdere de timp şi nu scade productivitatea deloc. În schimb, se reduce stresul şi văd câteva zâmbete şi frunți descrețite. Îmi place să văd oameni relaxați şi fericiți. Şi totul pleacă de la o simplă cafea. Nu mi-aş fi imaginat vreodată că o investiție atât de mică poate să facă o diferență atât de mare.

Ce e şi mai simplu de atât e că La Fântâna ne livrează direct la birou apă de izvor şi cafea, în baza unui abonament Kafune. Se numeşte parteneriat strategic. Firma noastră e client fidel La Fântâna, ca mai departe să putem să ne îndeplinim sarcinile ca să ne facem clienții fericiți. Comunicarea se realizează la un alt nivel la o cană de cafea. E ca şi cum îl ştii pe omul acela de o viață şi vă leagă atât de multe. Nu aveți în comun doar cafeaua pe care o beți, ci și anumite poveşti. Cafeaua doar deschide un portal spre acele elemente de legătură, e liantul dintre voi, e intriga unei afaceri sau pur şi simplu o strângere de mână. Brusc, în fața voastră nu se mai află un client căruia vreti să îi luați banii, ci un om cu care împărțiti savoarea unei dimineți şi poate o poveste. Cafeaua aia poate să vă ajute să faceți conexiuni, networking, să va pună în legătură cu persoane influente, să fie începutul unei prietenii de durată. Oferiți o cafea oricărui vă trece pragul şi fiți pregătiți să primiți oportunitățile căci e imposibil să nu se deschidă cel puțin o uşă.

Apa si cafea La Fantana
Sursa foto: La Fantana

Torn cafeaua într-o cească de porțelan. Combinația irezistibilă de apă şi cafea produce o aromă care îmbie încăperea. Nu-s atomi care se combină, nu sunt molecule care formează un întreg, sunt doar poveşti care aşteaptă să fie spuse sau trăite.

Un birou fără apă şi cafea e ca vara fără soare. Absolut fără sens.

Articol scris pentru Spring Superblog 2017.

2 Comments Posted

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 1. ”Cuplul” apă + cafea, element al culturii organizaționale

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*