Agent 00[Certificat_Energetic]

Ora 8:41. Sunt la datorie. Deși misiunile mele diferă prin conținut, sunt asemănătoare prin specific. Am un scop bine definit, pentru care ies din tipar cu mândrie de fiecare dată când sunt solicitat, și anume: performanța energetică. 

Lucrez mereu în echipă cu experți în certificare energetică, audit energetic și termoviziune sau termografie pentru clădiri. Suntem motivați intrinsec să rezolvăm orice misiune, oricât de complicată ar părea. Analizăm în detaliu fiecare părticică din fiecare locuință pentru a ne asigura că toate clădirile sunt în regulă și toate familiile sunt fericite. Când situația nu e tocmai roz, treaba noastră e să o facem să fie. Și e treabă grea! Luptăm în numele confortului și siguranței. Ne scoatem armele din dotare, căutăm soluții și neutralizăm problemele.

Stăteam ieri tolănit pe birou ca orice agent care se respectă. Așteptam momentul predării. Să vă explic cum stă treaba. Colegii mei merg pe teren, inspectează clădirile, vin și îmi dau raportul, iar eu apar la final. Eu am mereu ultimul cuvânt de spus. 

Și bam, dau ei buzna pe ușă de am crezut că o dărâmă.

– Să vezi unde am ajuns. Acasă la un cuplu care locuiau la etajul 10, într-o dărăpănătură de bloc. Ei doi se certau din orice. Nici nu am reușit să ne înțelegem cu ei. Ea tot dădea vina pe el pentru orice, că a cumpărat un frigider care consumă mult, că nu a schimbat geamurile care a propos erau sparte, că nu și-a făcut timp să dea cu var pe amărâții ăia de pereți. Începuse să urle că la vecina de la 3 își face timp să se ducă, dar pe la ei prin casă nu face nimic. De parcă de casa vecinei s-ar fi ocupat. De altceva se ocupa acolo. În fine, s-a enervat Dorin și i-a dat afară din casă. A zis că o să dea cu nu știu ce soluție care e periculoasă și că nu e bine să rămână acolo. Inteligent ăsta. Mă durea capul de la urletele femeii. Acum îl înțeleg pe bărbatu-so de ce stă mai mult pe la vecina. Bună scuza asta cu soluția. Ar trebui să o folosim mai des când avem nevoie de liniște și de spațiu. Revenind, am inspectat noi pe acolo. Pierd ăia la căldură de zici că vine vara numai când pornesc ei centrala, nu au izolația făcută, scrie acolo că trebuie să repare și acoperișul blocului că le plouă în casă, au mucegai și miroase destul de greu. Să vezi belea, că am spart un geam când l-am deschis. Recomandă-le tormopane! 

-Hai să vedem care e treaba! Judecând după gradul de risc la care se expun, cheltuielile ridicate de întreținere și gradul scăzut de confort, la care se adaugă tot ce mi-ați spus voi aici, locuința lor se încadrează în clasa energetică G. 

– Problema e cum să o anunțăm pe cucoană. 

– Îi explicați care e situația lor, îi spuneți frumos cum ar trebui să fie și îi oferiți soluții.

– Păi o să țipe și la noi. 

– Să țipe cât vrea! Noi ne facem meseria. 

– Tu îi spui!

– Tot eu?

– Hai că tu te descurci cel mai bine cu femeile. 

Și uite așa stau eu atârnat de o bară de pe bloc, lăsat în jos până aproape de geamul lor ca să studiez situația. Arunc o privire la ce e în interior. Mă uit să văd cum interacționează madame cu soțul, ce o enervează cel mai tare, cum se domolește, la ce stimuli răspunde. Am văzut chiar mai mult decât trebuia.

La ora 12.00 ne-am prezentat la ei. 

-Clasa energetică G. Știți ce înseamnă asta?

-Uite, mă, până și casa ajunge la G. Se răstește ea spre bietul bărbat.

-Nu, doamnă, nu ați înțeles. Asta nu e de bine. Clasele energetice sunt de la A la G. A înseamnă un consum scăzut de energie, urmând să crească spre G. Implicit, cheltuielile de întreținere sunt mai mici pentru clasa energetică A, crescând și ele treptat spre G.

-Asta zic și eu. 

-Da, dar aici e vorba de cheltuieli și nu e bine. Ar trebui să fie cât mai mici.

-Înțeleg asta, dar făceam aluzie la al meu că poate pricepe ce alte probleme mai sunt și cum să le rezolve.

-Noi vă putem oferi sfaturi doar cu privire la locuință. Neapărat trebuie să izolați blocul, să reparați acoperișul pentru că pierdeți prea multă căldură și, implicit, facturile sunt mai mari. Geamurile sparte sunt beleaua, aveți nevoie de termopane. Trebuie să scăpați de mucegai și să folosiți o vopsea lavabilă de interior antimucegai.

-Trece-le pe listă! Casa asta trebuie să o duci la A! Ai auzit? A!!

Eu nu știu cum puteau să stea liniștiți în asemenea condiții. Nu mă refer neapărat la partea fizică, ci și la cea materială. Cu facturile alea cam greu să mai meargă madame la shoppinG așa des. Și nu mă mir cum de se ceartă ei din orice. Frustrarea e de vină. E suficient să nu meargă un lucru bine, că de acolo pornesc în lanț toate celelalte. Și așa se adună.

De când cu misiunile astea am reușit să facem niște oameni fericiți, le-am mai împuținat din probleme. Ah, că soluții există pentru orice, trebuie să fie ei dispuși să facă niște eforturi ca să le descopere. Pe probleme personale nu ne băgăm că nu e treaba noastră, dar unii tare nevoie au și de ajutor acolo. Bine măcar că îi ajutăm cu locuințele și cu banii. Și investițiile astea trebuie făcute cu cap. Facturile își spun cuvântul lună de lună. 

Mă întorc în birou să văd unde îi trimit azi pe băieți. Oare cine a mai solicitat azi un certificat energetic? Am atâta energie și trebuie să o consum inteligent. 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017, din relatările Agentului Certificat Energetic.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 6. Agentul „Certificat Energetic”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*