La granița dintre două lumi, atât geografic, cât și cultural, un amestec armonios de cosmopolit și tradițional, un oraș înfloritor cu o istorie plină de patimă și de o cruzime de nedescris, un tărâm dorit de cele mai importante imperii ale vremurilor trecute, fiind pe rând capitala Imperiului Roman, Bizantin, Latin și a celui Otoman, un loc al contrastelor care se atrag și în care noul și vechiul valsează pe o melodie în surdină desprinsă parcă din poveștile cu sultani și prinți, Istanbul rămâne un simbol al celor mai importante religii ale lumii, un oraș fascinant ce atrage turiști de pretutindeni și singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente – Europa și Asia. Construit pe șapte coline și înțesat de palate luxuriante și temple somptuoase, Istanbulul și-a păstrat gloria milenară, a rezistat atâtor asedii și cuceriri ca să poată cuceri astăzi inimile atâtor peregrini.
Cea care leagă cele două continente este minunata strâmtoare Bosfor, unind totodată și Marea Neagră cu Marea Marmara. De aici am avut ocazia de a admira primul apus din Istanbul, când am pornit într-o superbă croazieră.
Croazieră pe Bosfor
Ne făceam griji că poate nu găsim de unde să ne luăm bilete pentru croaziera pe Bosfor sau, mai grav, că nu mai găsim deloc bilete pentru ziua respectivă când colo Istanbulul e înțesat de omuleți care promovează croaziera și ne-au direcționat către cei care vindeau biletele. Am ajuns să negociem la jumătate prețul pe care ni l-a spus inițial, ca mai apoi să aflăm că de fapt acela era prețul real. (10-12 euro sau dolari nu mai rețin exact). Vedeam norii cum se adună și îmi mintea mea rula o furtună pe Bosfor de aia am ezitat puțin și până am verificat noi vremea online, tipul a început să ne facă tot felul de oferte.
Am ales croaziera la apus pentru a prinde puțin și din zi și din noapte, dar și spectacolul de culori pe care îl face mereu soarele înainte de a se retrage spre alte zări. Când s-a lăsat întunericul s-a întețit și frigul. Plecarea se face din portul Eminonu, călătoria pe Bosfor durează 90 min, iar pe vapor este un fotograf care va surprinde cele mai plăcute momente în fotografii pe care le puteți achiziționa la final, atât în format fizic, cât și digital.
Taht
Dacă pe vremea când am vizitat eu Taht mi se părea cel mai instagramabil loc din Istanbul, acum după ce au făcut câteva schimbări de design, au depășit superlativul și m-au făcut să vreau să mă întorc. Taht nu e doar un loc unde mergi să-ți faci poze cu care să te mândrești apoi pe Instagram, e o transpunere într-o lume magică, de poveste, de pe vremea sultanilor și prințeselor, o evadare din agitația urbană într-un decor de basm, în care tu ai rolul principal.
Un pachet stardard de 400+ fotografii profesionale dintre care 10 editate, un clip video realizat cu telefonul personal în 4 decoruri: Rooftop, Taht deLight, Flower Cafe, Throne, într-un costum tradițional costă 600 lire turcești (85 dolari). Pentru sedința foto profesională trebuie rezervare, iar pentru fotografii cu propriul device (telefon sau aparat foto) se poate merge oricând și accesul se face în baza unui bon de ordine, iar costul este 100 lire turcești.
Moscheea Albastră
Moscheea Albastră a fost construită între anii 1609 și 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I care și-a dorit o moschee grandioasă care să-i poarte numele – Sultanahmed Camii. Ceremonia de deschidere a avut loc în anul 1617, în ultimul an al vieții sultanului, acesta apucând să se roage în loja imperială a moscheii, cu toate că finalizarea lucrărilor a avut loc mult mai târziu în acel an, actele fiind semnate de succesorul sultanului, Mustafa I. Grandioasa construcție a fost atent detaliată într-o serie de opt volume ce se află astăzi în biblioteca Palatului Topkapî. Moscheea are 6 minerate (turnuri) în loc de 4 întrucât sultanul i-a spus arhitectului că vrea ca mineratele să fie din aur și acesta a înțeles greșit (în limba turcă altın înseamnă aur, iar altı șase). Acest lucru a stârnit controverse în rândul învățaților musulmani deoarece nu mai existase până atunci o moschee otomană cu șase minarete, crezându-se că sultanul dorește să pună Moscheea Albastră pe picior de egalitate cu Sfânta Moschee din Mecca. Pentru a rezolva aceste probleme Ahmad I a ordonat construirea celui de-al șaptelea minaret la Mecca. Până în prezent, au fost construite și alte moschee cu șase minerate, în Turcia existând patru: Moscheea Albastră, Moscheea Verde Tașoluk din cartierul Arnavutköy din Istanbul, Moscheea Sabanci Merkez din Adana și Moscheea Muğdat din Mersin.
La intrarea din partea de vest a curții se află un lanț masiv de fier, așezat astfel încât sultanul, singura persoană care avea dreptul de a intra în curtea moscheii pe cal, să fie nevoit să își plece capul de fiecare dată când intră în moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie a conducătorului în fața divinității.
Moscheea Albastră este cea mai celebră moschee din Istanbul și este reprezentată pe spatele bancnotei de 500 de lire turcești.
Hagia Sophia
Haga Sofia sau Sfânta Înțelepciune considerată cea de a opta minune a lumii antice târzii, o capodoperă incontestabilă și o glorie a geniului constructiv uman. Timp de 916 ani, ea a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit. După cucerirea turcă a servit drept moschee alți 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa marelui reformator turc Mustafa Kemal Atatürk. În iulie 2020, Consiliul de Stat al Turciei a declarat ilegală decizia secularizării locașului, iar Hagia Sophia a redevenit moschee.
Moscheea Suleymaniye
Moscheea Suleymaniye este cea mai mare moschee din Istanbul și veghează asupra orașului de pe dealul Beyazit. Aceasta a fost construită între 1550 şi 1558, la ordinul lui Suleiman Magnificul și a fost gândită ca fiind parte dintr-un complex ce cuprinde un hamam (baie turcească), un imaret (bucătărie de campanie), un colegiu teologic, un spital, o şcoală medicală şi o şcoală primară. Hamamul şi imaretul încă sunt deschise publicului. Mormintele lui Suleiman Magnificul şi ale soției sale, Hurem, se găsesc în mausoleele din grădina moscheii.
Moscheea Ortakoy
Moscheea Ortakoy este situata pe malul european al Bosforului, in cartierul Besiktas și este una dintre cele mai celebre moschee din Istanbul. Aceasta a fost construită în anul 1853, în stil neo-baroc, la porunca Sultanului Abdulmecid, având doua minarete și o singură cupolă decorată pe interior cu mozaic roz. Caligrafii apartinand sultanului ctitor orneaza peretii moscheei.
Miniaturk
Este un muzeu în aer liber unde se află miniaturile a 105 dintre celor mai reprezentative construcții pentru Turcia, realizate la scala de 1/25. Parcul este împărțit în 3 zone: Istanbul (45 clădiri), Anatolia (45 clădiri) și teritorii otomane din afara Turciei (15 clădiri). Printre clădiri se numără Hagia Sofia, Moscheea Suleymaniye, Fortareata Rumeli, turnul Galata, casele Safranbolu, Manastirea Sumela, Qubbat As-Sakhrah, ruinele Muntelui Nemrut, Templul lui Artemis, mausoleul Halicarnassus si castelul Ajyad. Acestea sunt realizate dintr-un material plastic rezistent la orice tip de vreme. Clădirile au fost selectate ca amprentă a fiecărei civilizații care a condus Anatolia (Asia Mică sau partea asiatică a Turciei) și reflectă tehnologia, arta și cultura civilizatiilor de care au aparținut și care au fost martore invaziilor, războaielor, distrugerilor miilor de ani și înca supraviețuiesc datorită protecției civilizațiilor și a restaurărilor. Astfel, Miniaturk redă peste 3000 de ani de istorie din antichitate până în era bizantină, din Imperiul Otoman și până astăzi.
Galata Tower
Turnul Galata (Galata Kulesi) se află în partea de nord a portului Cornul de Aur și oferă o vedere panoramică de 360 grade asupra orașului. Acesta a fost construit din lemn în anul 528 de împăratul bizantin Iustinian și denumit Turnul Farului, însă a fost demolat de cruciații latini și reconstruit din piatră, în anul 1348, de o colonie genovează prin anul 1348. Aceștia l-au redenumit Turlui lui Hristos. Mult mai târziu, acest turn a devenit închisoare și hambar naval în perioada când otomanii au cucerit Istanbulul (1453). În prezent, turnul este unul dintre cele mai importante atracții turistice din Istanbul, are are o stuctură masivă de con cu înălțimea de 67 metri, iar zidurile au o grosime de aproximativ 4 metri.
În holul recepţiei de la etajul al VII-lea, se află o lucrare ce îl prezintă pe Hazarfen Ahmet Çelebi, omul-pasăre care, în 1630-1632, a reușit să zboare din vârful turnului (partea europeană) spre coasta Űsküdar (partea asiatică), aproximativ 6 km, având atașate aripi din lemn. În turn, mai există și un restaurant, o cafenea precum și balconul cu vedere asupra orasului.
Dacă în Rai ar exista doar baclava, rahat turcesc, fructe confiate și alte delicatese turcești, atunci acesta cu siguranță s-ar afla la Hafiz Mustafa sau la Afyon Lokum atolyesi. Fără să exagerez, aici am mâncat cea mai delicioasă baclava. Acasă mă topesc doar după cea de la Arkadia.
Hafiz Mustafa 1864
Hafız Mustafa a fost primul care a găsit și a fabricat produse de patiserie, câștigând 11 medalii la patiserie și cofetărie în Europa între anii 1926 și 1938. Dulciurile de la Cofetăria Hafız Mustafa sunt realizate pe bază de sfeclă de zahăr, coloranți naturali din radacini și extracte naturale de fructe și apă Zamzam. O cofetărie cu tradiție, care pare să fi conservat atmosfera de altă dată și o redă fidel prin fiecare emoție ce te încearcă când pășești acolo.
Afyon Lokum Atolyesi
Un decor modern și îmbietor, o oază a delicateselor turcești și-un timp care aș fi vrut să se oprească în loc și să nu-mi mai numere caloriile. Și când mă gândesc că am intrat absolut întâmplător pentru că-mi promisesem că stau departe de baclava măcar o vreme. Și aici am avut ocazia să o încerc pe cea mai delicioasă. Vă garantez că nu veți regreta dacă îmi veți urma pașii.
Kumpir
Mai sus de Ortakoy e o stradă renumită pentru cel mai bun carfot copt cu de toate. Nu știu cum de am ratat așa ceva, dar e un motiv în plus să revin.
Locomotiva cu abur din gara Sirkeci
Vechea locomotivă cu aburi TCDD 2251 a fost construită în 1874 și este amplasată în gara Sirkeci ca monument în cinstea celebrului Orient Express.
Tunelul Marmaray
Este primul tunel feroviar subacvatic ce leagă cele două continente, străbătând distanța dintre cele două maluri ale Bosforului în câteva minute. Acesta este construit la o adâncime mai mare de 62 de metri, într-o zonă predispusă la cutremure și este proiectat să reziste la un seism de magnitudine 9 pe scara Richter.
Taksim
Taksim este un cartier comercial cu o viață de noapte electrizantă, renumit pentru celebrele tramvaie roșii de epocă, un cartier aglomerat în orice moment al zilei, pe care l-am luat la pas și ziua și seara, unde am mâncat cea mai delicioasă înghețată.
Çiragan Palace Hotel Kempinski
În prezent, un hotel de 5 stele este amenajat în fostul palat otoman, care datează din secolul al XIX-lea, având o piscină infinită cu vedere la Bosfor. Palatul are peste 100 de încăperi decorate cu marmură şi cu picturi campestre, iar ferestrele sunt din cristal fin, importat din Marea Britanie. Construcţia sa a fost finalizată în 1857, după urcarea la tron a sultanului Abdűlaziz (1861-1876). Acesta a cerut ca palatul să adopte stilul arab pentru a imortaliza astfel domnia sa. Artiştii turci au fost trimişi în Spania şi Africa de Nord pentru a realiza crochiuri cu amănunte arhitecturale ale construcţiilor arabe de renume. Se spune că sultanul s-a implicat în stabilirea planurilor de ornamentaţie atât de mult încât acestea au suferit în jur de douăzeci de variante. Porţile palatului erau decorate cu 1000 de piese de aur, dintre care astăzi se pot admira câteva într-un muzeu din Berlin. Perlele şi varietăţile de marmură s-au importat din cele patru colţuri ale lumii.
În Istanbul m-am îndrăgostit de supa cremă de linte, de bame și de ceaiul turcesc. De liniștea de pe Bosfor și de clădirile impresionante. De apusurile de poveste. De frenezia orașului care nu doarme niciodată.
Simt că n-am trăit din plin Istanbului, așa cum mi-aș fi dorit, drept pentru care o să revin acolo cât de curând și probabil o să revin și asupra acestui articol.
S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI: