Bulgaria Călătorii

Bulgaria cu aromă de ploaie și înghețată | Nisipurile de Aur

Am plecat în Bulgaria fără vreun plan, fără să știu cum se numesc plajele din zonă sau ce potențial au, fără să mă intereseze ce se poate vizita la Nisipurile de Aur sau până acolo. Uitasem până și numele hotelului. De obicei, plec la drum cu o hartă desenată de mine cu tot ce vreau să explorez într-o destinație, cu o planificare pe zile, cu un program am obiectivelor turistice, cu un top al plajelor, restaurantelor sau cu o listă de preparate culinare pe care vreau să le încerc și câte și mai câte. Nu și de data aceasta.

Era jumătatea lunii august și tot ce îmi doream era să mă întorc la mare. Nu conta unde atâta timp cât puteam simți valurile cum se sparg la țărm și cum tremură albastrul într-un infinit de nuanțe la linia orizontului. Eram după weekend-ul cu Transalpina și Transfăgărășan, doar ce îl lăsasem pe Arthur acasă și am avut la dispoziție doar 10 minute să-mi fac un duș și să-mi schimb bagajul. N-am idee cum am trecut granița pentru că dimineața m-am trezit în fața hotelui. Pe vremea aceea, Bulgaria ne primea fără nicio restricție, iar atmosfera era super relaxată peste tot, iar măștile erau obligatorii doar în magazine.

Camera noastră cu vedere la mare avea vedere la grădina botanică în care era amplasat hotel, iar undeva departe, pe fundal, se zărea și-un strop de mare acolo unde începea cerul. Până la plaja privată, traversam această oază plină de umbră și răcoare, unde ne gândisem noi de acasă că am putea să alergăm dimineața sau să învățăm la prânz când e prea cald să stăm la plajă. Nu știu cum se face că nici n-am alergat și nici n-am învățat, iar la plajă am stat de dimineața până seara, înainte de cină.

Plaja privată a hotelului International House of Journalists
Plaja privată a hotelului International House of Journalists – cinema în aer liber
Plaja privată a hotelului International House of Journalists

Nu pot să spun că m-a impresionat atât de tare stațiunea, în schimb eram fericită că sunt aproape de mare. Că pot să o aud, să o simt, să o miros, să o trăiesc în fiecare zi. Că pot să mă cuibăresc în fotoliul meu de plajă cu o carte absolut fascinantă și să mă bucur de liniște și de valuri. Că ploaia poate fi sublimă dacă ești în locul potrivit și ai sufletul deschis și pregătit să o trăiască.

A fost o experiență atât de contrastantă. În fiecare zi, am oscilat între vreau acasă și hai la plajă, între de ce nu-i nimeni aici? și ce-i cu toată lumea asta la plajă astăzi?, între nu-mi place deloc aici și cartea asta-i superbă, hai să mai stăm puțin.

În afară de o supă de pui cu tăieței și niște măsline, nu mi-a plăcut deloc mâncarea. În schimb, am mâncat aproape în fiecare zi înghețată și pot să vă spun cu mâna pe inimă ce arome are fericirea – mango, fructul pasiunii, pepene galben, ciocolată, mentă, banane și tiramisu.

Sunt recunoscătoare pentru că am avut ocazia să petrec câteva zile la malul mării, cu albastru și liniște pe fundal, cu un cocktail de soare și zâmbete și cu o carte a cărei poveste am savurat-o din plin, de care m-am îndrăgostit și care mi-a transmis o stare atât de bună încât nici n-a mai contat că nu a fost totul chiar atât de roz precum mă așteptam.

Nu am înțeles atunci și mi-e greu să-mi explic și acum de ce majoritatea oamenilor ridică în slăvi Bulgaria că pe mine nu m-a prins chiar atât de tare și aș alege oricând altă destinație, la un preț la fel de bun, dacă vreau să mă bucur de mare, de zile însorite la plajă, de mâncare delicioasă și de peisaje incredibile. Nu spun că Bulgaria nu e frumoasă, doar că m-am îndrăgostit eu mai mult de alte locuri.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

 1.  7 plaje din Tel-Aviv 

 2. Eilat – orașul însorit de la Marea Roșie ideal de vizitat în orice perioadă a anului

 3. Tropea – orașul de pe Coasta Zeilor

 4. 3 orașe de poveste din sudul Italiei | La pas prin Puglia

 5. Cele mai frumoase 7 plaje din Ayia Napa

 6. Ce poți vizita în Paphos | La pas prin Cipru

 7. Ce poți vizita în Ayia Napa | La pas prin Cipru

 8. Ce poți vizita în Larnaca | La pas prin Cipru

4 comentarii

 1. Adina Mester

  Buna ziua. Cum se numeste hotelul cu asa o asezare? Multumesc

  1. Bună ziua. Mi-a luat ceva să-l găsesc iar că uitasem cum se numește.
   International House of Journalists

 2. Mester Adina

  Multumesc mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *