Tel-Aviv nu are nicio legătură cu ce îmi imaginam eu și am fost surprinsă să observ un contrast puternic între opulență și penurie, între lux și mizerie, între clădiri înalte de sticlă și case în paragină. Am hoinărit pe străzi pe care nu m-am gândit vreodată că voi ajunge și m-am întrebat ce caut acolo, am străbătut străduțe înguste pe care se înghesuiau unii oameni să mănânce, am trecut pe lângă parcuri în care alți oameni dormeau. Am mers pe alte străzi, printre clădiri înalte și sedii alte marilor companii.

Prin oraș, contrastul e evident la fiecare pas, dar pe plajă totul e lux, e un mini Dubai, cu faleza plină de hoteluri înalte, impresionante, plaje curate cu nisip alb, fin și apa Mediteranei atât de caldă și curată. E un lux pe care ți-l permiți dacă ai curajul să pleci pentru că prea costisitor nu este.

În Tel-Aviv toate plajele sunt aglemerate în aceeași parte, întinzându-se pe 5 km, între Jaffa Port și Old Tel-Aviv Port fiind una în continuarea celeilalte, cu excepția unui parc care separă Alma Beach de Banana Beach și a Marinei care separă Gordon Beach de Metsitsim Beach.

1. Alma Beach

Alma este cu siguranță plaja mea preferată din Tel-Aviv, cu spirit liber, neamenajată, extrem de pet friendly, cu nisip fin. Ne-au vizitat câțiva căței simpatici, fugind de lângă stăpânii lor, care ne-au zâmbit atât de cald. Acolo părea că toată lumea se știa cu toată lumea, de când lumea și pământul și își zâmbeau ca atunci când ești într-o încăpere în care trebuie să păstrezi liniștea și îți saluți din priviri și zâmbete prietenii. Efectiv nu știu ce a fost mai cald, vremea sau oamenii. Ca să fiu în ton cu atmosfera de acolo, mi-am luat o cafea fierbinte și o carte bună.

2. Banana Beach

Aici am găsit un restaurant cu același nume unde am mâncat o mâncare efectiv dumnezeaiască. Am încercat hummus pe pită caldă, cu măsline murate și usturoi, crispy cu cartofi prăjiți și limonadă. Ne-am întors și ziua următoare și aș fi luat măsline din acelea și la pachet. Ca să nu mai zic că aveau play-list-ul meu și m-am topit puțin. Dacă mă gândesc mai bine, m-aș întoarce în Tel-Aviv pentru încă o cină la Banana. Plaja e plină de terase, sunt amplasate șezlonguri și e wifi. Am petrecut seara pe plajă, admirând avionele ce zburau pe deasupra, pregătindu-se de aterizare, liniștea, marea și întunericul. Ah și sunetul valurilor în armonie deplină cu melodiile de la Banana.

3. Jerusalem Beach

Jerusalem este o plajă mai mare, amenajată astfel încât să nu se formeze valuri, aglomerată de turiști, pe pături sau șezlonguri sau aproape de apă, la un ping-pong.

4. Bograshov Beach

Plajă întinsă, cu multe șezlonguri și terase și atât de mulți turiști încât nu ne-am mai oprit și noi acolo.

5. Frishman Beach

Apă cristalină și limpede, cu peștișori care înoată în bancuri, printre oameni, nisip fin și un vibe pozitiv. Fără șezlonguri și cu câțiva palmieri rătăciți aproape de faleză.

6. Gordon Beach

O plajă cu multe pietre printre nisipul fin, pietre prin apă și supra aglomerată.

7. Metsitsim Beach

Dincolo de Tel-Aviv Marina și de parcul cu palmieri se află Matsitsim Beach, o plajă de gay, caracterizată prin liniște, cu o atmosferă ce parcă ne-a îndemnat să păstrăm și noi liniștea, cu oameni care fac yoga pe bucata de iarbă verde ce desparte nisipul de asfalt. Aici ne-am oprit să admirăm apusul și cu aceasta am încheiat turul plajelor.

Cu siguranță Tel-Aviv nu este doar despre plaje, dar aici clar e crema. Mai ales că aici încă e cald atunci când prin alte țări se instalează frigul.


CITEȘTE ȘI:

  1. Old City Jerusalem – ce se ascunde dincolo de zidurile cetății

  2. Ierusalim – un tărâm împărțit între vechi și nou

  3. Control de securitate în aeroportul din Tel-Aviv

S-ar putea să-ți placă și: