Consider că acum este momentul potrivit să ne întorcem la lucrurile simple, la experiențele autentice și la (re)descoperirea frumuseții propriei țări. Privesc acest an ca pe o oportunitate de a face tot ceea ce am amânat de atâta timp.
Ultima mea vacanță a fost în Filipine, la aproape 10.000 km de casă. Am făcut 2 zile pe drum. Am dormit în avion și prin aeroporturi, cu capul pe o masă de la Mc sau prin cafenele lângă cafeaua ce ar fi trebuit să mă trezească și mi-am pierdut dreptul de a spune că Maramureș e prea departe. Mi s-au anulat 3 vacanțe prin Europa, Mi-am pus puțin viața de călător pe pauză, mi-am pus ordine în gânduri în priorități și-n dorințe și am hotărât că ar fi momentul potrivit ca vara aceasta să explorez România și să-mi vizitez prietenii de prin țară care până acum mi se păreau prea departe ca să-i întâlnesc prea curând la o cafea. Așa că am pregătit o listă cu 100 de locuri de vizitat în România și am zis că ar fi drăguț să o împărtășesc și cu voi.
Locuri de vizitat în Oltenia
1. Parcul Nicolae Romanescu – Craiova
Cel mai mare parc natural din țară și al treilea ca mărime din Europa, adăpostește o grădină zoologică, un castel, un hipodrom unde pe vremuri se organizau curse se galop și trap, un pod suspendat ce unește două dealuri și o mulțime de povești.
2. Parcul Național Porțile de Fier – Mehedinți
Cuprinde Cazanele Dunării unde vă puteți bucura de o plimbare cu barca pe Dunăre, explorând Golful Mraconia, Peștera Veretani sau puteți să admirați Chipul lui Decebal, o statuie sculptată în piatră, înaltă de 55 m, la a cărei realizate au participat un arhitect și 11 alpiniști și care a durat 10 ani, în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere. Sau puteți să admirați Cazanele din vârful masivului Ciucaru, după o drumeție fabuloasă.
3. Ansamblul Sculptural Calea Eroilor – Târgu Jiu
Cuprinde celebrele sculpuri realizate de Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Coloana Infinitului.
4. Muzeul Trovanților – Vâlcea
Vâlcea se poate lăuda cu un muzeu natural, în aer liber, în comuna Costești, unde se pot observa trovanții. Acestea sunt formațiuni geologice realizate din straturi de nisip cimentate în mod natural de-a lungul timpului. Acestea cresc în dimensiuni și se deplasează singure.
5. Parcul Național Buila – Vânturarița – Vâlcea
Un parc spectacol al naturii, un superlativ al traseelor montale și al iubitorilor de adrenalină. Aici se pot parcurge 19 trasee turistice și 100 de trasee de alpinism.
6. Salina Ocnele Mari – Vâlcea
Pe lângă proprietățile pe care aerosolii le au asupra organismului și starea de bine pe care o coferă salina, aceasta vine în întâmpinarea turiștilor cu terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, biliard și minicarting.
7. Transalpina
Este cea mai înaltă șosea din țara noastră. Leagă Oltenia de Transilvania și străbate județele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Denumită și ”Drumul Regelui” întrucât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, regele Carol al II-lea a ordonat refacerea acesteia.
Locuri de vizitat în Muntenia
8. Lacul și Barajul Vidraru
La Baraj se poate experimenta săritura în gol de la 166 m, de pe a doua cea mai înaltă platformă de bungee jumping din Europa. Eu încă n-am curaj să experiementez așa ceva, dar cineva a declarat că ”Bungee schimbă ceva în tine, după salt poți să darâmi și muntii. Nimic nu te mai sperie.” și începe să mă tenteze.
În rest, lacul este superb. Puteți să vă bucurați doar de priveliște și atât. Și, eventual, de spectacolul neînfricaților.
9. Planetarium Pitesti
Este primul planetariu digital din țară și cel mai modern, destinat pasionaților de astronomie și nu numai.
10. Sfinxul, Babele și Crucea Caraiman.
Sfinxul și Babele sunt formațiuni stâncoase aflate pe vârful Caraiman, masivul Bucegi. Se poate ajunge până la ele cu telecabina, apoi puteți încerca o drumeție până la impunătoarea Cruce Caraiman ce a fost ridicată în cinstea eroilor români din Primul Război Mondial.
11. Lacul Bolboci
Este un lac artificial din Bucegi de o frumusețe răpitoare.
12. Rezervația de Zimbri de la Bucșani
Cea mai mare rezervație de zimbri din țară.
13. Castelul Peleș și Castelul Pelișor
Castelul Peleș este un palat construit ca reședință de vară a familiei regale din România, în prezent adăpostind Muzeul Național Peleș.
14. Gara Regală Sinaia
Aici oprește cel mai vestit tren din Europa – Orient Expressul, în drumul său spre Istanbul.
Tot în Sinaia se găsește și o expoziție de trenulețe în miniatură.
15. Azuga
În Azuga se găsește prima pârtie de schi din România omologată de Federația Internațională de Ski – pârtie Sorica. În Azuga fie vă odihniți și vă bucurați de peisajul alpin, fie explorați Munții Bucegi și Munții Baiului, pe diverse trasee montane de diferite grade de dificultate.
16. Castelul Cantacuzino – Cantacuisine
Castelul este construit în stil neoromânesc, pe locul unei vechi case de vânătoare. Puteți să vă relaxați la o cafea la Cantacuisine sau să vă energizați puțin la ADVENTURE@theCASTLE pe trasee de aventură, poligon cu tir cu arcul, arme de tip airsoft, biciclete și tiroliane.
17. Valea Doftanei
Este o comună de poveste din județul Prahova.
18. Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici (Buzău)
Gazele naturale se ridică de la adâncimea de 3000 metri, trec printr-un sol argilos și se combină cu apa freatică. Nămolul astfel creat iese la suprafață și se usucă în contact cu aerul, formând niște conuri asemănătoare cu cele ale vulcanilor. La Buzău se află cei mai activi vulcani noroioși din Europa, de o frumusețe exemplară.
19. Focul Viu de la Lopătari
În Comuna Lopătari se întâmplă fenomele asemănătoare cu cele de la Vulcanii Noroioși, cu deosebirea că gazul care țâșnește din adâncuri produce flăcări prin frecarea cu solul. Focul este vizibil aproape în permanență, cu precădere noaptea. Atunci când plouă se poate observa pământul bulbucând datorită gazului care încearcă să iasă la suprafață.
20. Lacul Vulturilor
Este un lac preglaciar aflat în Munții Siriului, la o altitudine de 1420 m. Deși mai este denumit și Lacul fără Fund, acesta are o adâncime maximă de 2,5 m.
21. Museum of Senses
O călătorie care îți trezește simțurile, o incursiune a experiențelor bazate pe iluzii optice, o reverie.
22. Parcul Regele Mihai I al României (Herăstrău)
Rămâne de departe parcul meu preferat. Puteți să vă relaxați în oricare alt parc, important e să lăsați laptopul acasă și să ieșiți în natură.
23. Muzeul Satului
Nu am cuvinte care să descrie mai bine Muzeul Satului decât acest video:
24. Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
Cuprinde peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci și etnografice.
25. Palatul Mogoșoaia
Este un palat în stil brâncovenesc situat la 15 km de București, construit chiar de Constantin Brancoveanu pe malul stâng al râului Colentina în anul 1702. Vă puteți relaxa la un picnic la palat sau vă puteți plimba pe malul lacului.
26. Lacul Snagov
O plimbare cu barca pe lac sau relaxare la piscină? Și e la doar 25-30 km de București.
27. Therme
O adevărată evadare din cotidian. O combinație frapantă între vibe-ul balinez și distracția din Ibiza, la marginea Bucureștiului. Piscină interioară și exterioară, nisip, gazon, șezlonguri, saună umede sau uscată, baruri și restaurante, tobogane, zone de relaxare, masaj. Îmi scapă ceva sau pot să afirm că Therme e un adevărat Paradis?
28. Parcul Natural Comana
Locul ideal pentru relaxare, dar și pentru cățărare în copaci, tiroliană, plimbare cu bicicleta sau cu barca/caiacul pe lac. Parcul este situat în Giurgiu, la 40 km de București.
29. Pădurea Troianu
Este o rezervație naturală pentru protejarea bujorului românesc, situată în județul Teleorman.
30. Transfăgărășan – Arges
Este cel mai spectaculos traseu din România și are o lungime de 151 km. Leagă Muntenia de Transilvania, străbătând Munții Făgăraș, cei mai înalți munți din România.
Locuri de vizitat în Transilvania
31. Lacul Tarnița
Este cel mai frumos lac din Cluj și are cea mai splendidă priveliște din zonă.
32. Castelul Bran
Cunoscut și sub numele de Castelul lui Dracula. Castelul a fost construit pe o stâncă de 100 m, are formă de trapez și este prevăzut cu un turn interior. Inima Reginei Maria a fost îngropată pentru o scurtă perioadă de timp la Bran.
33. Castelul Corvinilor (sau Castelul Huniazilor)
Este castelul celui mai strălucit rege al Ungariei medievale, Matia Corvin. O replică a acestui castel se află în Budapesta – Vajdahunyad Castle
34. Cetatea Râșnov
Este un ansamblu fortificat situat pe un deal calcaros din sudul orașului Râșnov. Își păstrează aerul medieval chiar și acum după 500 de ani de existență.
35. Salina Turda
Salina Turda este un adevărat muzeu al mineritului în sare din Transilvania.
36. Lacul Sfânta Ana
Este singurul lac vulcanic din România.
37. Lacul Ursu
Lacul Ursu din stațiunea Sovata deține trei recorduri mondiale: cel mai mare lac helioterm din lume (adică suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și în plus, împiedică iradierea căldurii în atmosferă), singurul lac căruia i se cunoaște data la care s-a format și singurul lac cu apă sărată care este înconjurat de o vegetație bogată.
38. Cetatea Medievală a Sighișoarei
O simplă plimbare pe străzile orașului e ca o incursiune în timp, o teleportare în epoca medievală.
39. Tâmpa
Tâmpa este muntele care veghează Brașovul, parte a masivului Postăvaru și are forma unui balaur care doarme.
40. Vârful Postăvaru
Are o înălțime de 1799 m și oferă o priveliște care îți taie răsuflarea.
41. Castelul de Lut – Valea Zânelor
Se află în Porumbacu de Sus, județul Sibiu, și seamănă izbitor cu căsuțele de turtă dulce din Hansel și Gretel.
42. Peșteana
Este un sat de poveste din Hunedoara.
43. Culoarul Rucăr-Bran
O zona depresionară ce desparte patru munți și face legătura între două regiuni istorice, Muntenia și Transilvania. Leagă Brașovul de Câmpulung Muscel, unde cu sute de ani în urmă exista un drum comercial.
44. Bâlea Lac
Lacul Bâlea este un lac glaciar situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, județul Sibiu.
45. Lacul Capra
Lacul Capra este un lac glaciar situat pe versantul de sud al masivului Făgăraș, la 2230 m altitudine.
46. Lacul Colibița
Lacul Colibița este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud.
47. Cetatea Devei
Cetatea Devei este situată pe un con vulcanic format din andezite neogene, la altitudinea de 378 metri, în locul în care Mureşul formează un defileu între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă, pe Dealul Cetăţii din municipiul Deva.
De-a lungul existenţei sale, cetatea a avut rol de apărare împotriva tătarilor și a altor potențiali dușmani care urmăreau ocuparea regiunii, a fost refugiu pentru nobili în fața răscoalelor țărănești, reședință nobiliară, închisoare și garnizoană şi a asigurat protecția călătorilor și a comercianților care circulau în lungul Văii Mureșului.
48. Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman.
49. Cetatea Făgăraș
A fost locul unde doamna Stanca organiza baluri, închisoare, dar și cetate de apărare. În prezent este unul dintre cele mai frumoase muzee castel din lume.
50. Dumbrava Sibiului
Muzeu în aer liber, cu mori de apă și de vânt, cu stâne și case tradiționale, un lac și stufăriș, o întreagă lume a satului transilvăneam în miniatură.
51. Rezervația de zimbri de la Hațeg
Hațeg este primul loc de pe teritoriul României unde a apărut zimbrul european, primele două exemplare ajungând aici din Polonia.
52. Cheile Bicazului
Cheile Bicazului au fost formate de râul Bicaz, au o lungime de peste 6 km și fac legătura între Transilvania și Moldova.
Locuri de vizitat în Moldova
53. Ceahlău
Este un masiv muntos ce aparține Carpaților Orientali și se află pe teritoriul județului Neamț. Cele mai înalte vârfuri ale sale sunt Ocolașul Mare (1907) și Toaca (1904).
54. Cetatea Neamț
Este o veritabilă cetate medievală din Moldova, construită în anii 1300 în timpul domniei lui Petru Mușat.
55. Palatul Culturii Iași
Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc și este cea mai spectaculoasă realizare a stilului neogotic din România.
56. Muzeul Memorial Ion Creangă – Bojdeuca lui Creangă
Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă, în satul Humulești din județul Neamț.
57. Podgoriile Cotnari
Podgoria Cotnari face parte din regiunea viticolă a Podișului Moldovei, fiind una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei.
58. Teiul lui Eminescu – Parcul Copou
Teiul lui Eminescu este un tei argintiu cu o vârstă de aproximativ 540 de ani și se află în Parcul Copou din Iași. Acesta este asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu și reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din România și constituie un simbol pentru orașul Iași.
59. Cheile Tișiței
Cheile Tișiței fac parte din Parcul Natural Putna – Vrancea, din Munții Vrance. Mai sunt denumite și “canionul” Vrancei sau Raiul județului. Cel mai celebru traseu de aici este Gura Tisitei – Valea Tisitei – Tunelul Mare – Tisita Mare – pr. Cristianul – Golul Roibului – Saua Geamana, iar parcurgerea lui dureaza aproximativ 9 – 10 ore.
Locuri de vizitat în Bucovina
60. Satele de poveste: Pojorata, Ciocănești, Marginea
Bucovina se poate lăuda cu sate ca în povești, al căror farmec te cuprinde încă de la intrare. Unele case sunt frumos încondeiate de parcă ar fi la expoziție. De aceea satele par muzee în aer liber, că așezarea lor, natura și casele oamenilor au desăvârșit arta.
61. Comuna Mănăstirea Humorului
O așezare pitorească, pe coline, plină de verdeață și liniște.
62. Gura Humorului
Gura Humorului este locul ideal pentru un relaxare si reîncărcare a bateriilor cu energie din oaza de liniște specifică locului.
63. Muzeul Satului Bucovinean
Este un muzeu în aer liber dedicat satului bucovinean, unde sunt prezentate case, tradiții, obiceiuri, meșteșuguri.
64. Tiroliana La Palma
Are o lungime de 1,1 km, fiind cea mai lungă tiroliană din țară pe un singur segment. Viteza de coborâre poate ajunge chiar și la 100 km/h.
65. Șoseaua Transrarău
Este al treilea cel mai frumos drum alpin din Romania, dupa Transalpina si Transfăgărașan. Are o lungime de 28 km și leagă satele Chiril (pe latura de sud) și Pojorata (pe latura de nord), traversând Munții Rarău. Mai este cunoscut și sub numele de Drumul Comorilor.
66. Pietrele Doamnei
Reprezintă o astfel de comoară și se găsește urmând un traseu ce pornește de pe Transrarău. Drumeția oferă peisaje care știu să taie răsuflarea.
67. Mocănița Bucovina
Nu doar Maramureș se poate mândri cu mocănița, ci și Bucovina, iar experiența în sine e de neprețuit.
68. Vatra Dornei
Vatra Dornei e supranumită Perla Bucovinei.
Maramureș
69. Mocănița pe Valea Vaserului
Cea mai magică experiență, conturată de peisaje sălbatice de o frumusețe răpitoare, un fum gros lăsat în urmă, un sunet tărăgănat de roți ce sărută șinele.
70. Dealul Cavnic-Budești
Este un deal antigravitațional, un loc încărcat de mister, unde mașinile oprite și scoase din viteză urcă singure.
71. Muzeul Satului Maramureeșan
Se află în Sighetul Marmației și cuprinde case specifice Maramureșului.
72. Parcul Național Munții Rodnei – Vârful Pietrosu
Vârful Pietrosu este cel mai înalt pisc muntos din Munții Rodnei cu 2.303 metri. Totodată, este și cel mai înalt vârf din întregul lanț al Carpaților Orientali, fiind împărțit între județele Maramureș și Bistrița Năsăud.
73. Lacul Albastru Baia Sprie
Este un lac unic în Europa prin prisma felului în care s-a format, dar și datorită proprietății de a-și schimba culoarea în funcție de anotimp (de poziția soarelui și de temperatura apei). Primăvara, lacul este albastru deschis și uneori albastru închis, vara este verde închis cu tonuri de smarald, toamna devine verde închis spre maro.
74. Satul Breb
Este cel mai vizitat sat din Maramureș și cel mai frumos sat din România, un tărâm de basm cu case de lemn.
75. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației
Este un muzeu situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației dedicat celor care au fost incarcerati, persecutati si chiar omorati de catre regimul comunist.
Locuri de vizitat în Crișana
76. Lacul Ghioroc
Aici L.S.U.A.V. Arad organizează vară de vară Ghioroc Summer Fest. E ca și cum ar fi mutat marea și atmosfera de pe litoral în Arad.
77. Stâna de Vale
Situată în inima Munților Apuseni, are ca obiective turistice cascada Moara Dracului, cascada Săritoarea Ieduțului, vârful Poieni sau Pestera Meziad, dispusă pe două etaje și este a doua pesteră ca mărime din munții Pădurea Craiului.
78. Budureasa
Budureasa este unul dintre cele mai vechi centre de creație populară din Crișana.
Locuri de vizitat în Banat
79. Cheile Nerei-Beușnița
Sunt cele mai lungi chei din România (22km între localitățile Șopotu Nou și Sasca Română) și traversează o zonă de carst deosebit de spectaculoasă. Includ sectoare de drumeție prin mici tuneluri sau pe sub pereți stâncoși, unde poteca a fost tăiată în versant, deasupra apelor Nerei, dar și treceri prin vaduri – astfel că anotimpul și debitul contează foarte mult. Cel mai spectaculos sector este cel de mijloc, cuprins între Lacul Dracului și cantonul Damian – singurele locuri de popas din lungul cheilor.
80. Cascada Bigăr
Se află în Parcul Național Cheile Nerei și are una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume.
81. Lacul Ochiul Beiului
Este un lac de basm care nu îngheață niciodată, datorită izvorului care alimentează lacul în permanență cu apă. Este de un albastru ireal și se află situat în Parcul Național Cheile Nerei
82. Defileul Dunării
Este considerat cel mai frumos defileu din Europa.
83. Cazanele Dunării
Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația.
84. Muntele Ciucaru Mare
Oferă o priveliște superbă asupra delifeului și cazanelor Dunării.
85. Rudăria
Este cel mai mare parc mulinologic (de mori de apă) din Sud-Estul României și se află în satul Eftimie Murgu
86. Tunelul Iubirii
Este considerat unul dintre cele mai romantice locuri din România și a luat naștere datorită vegetației care a crescut de-a lungul căii ferate aproape abandonate, între Caransebeș și Băuțar. În prezent, tunelul și-a cam pierdut forma pentru care a fost consacrat.
87. Cătunele – Ineleț, Prisacina, Dobroaia, Scărișoara
Sunt cătune de poveste, rupte de lume, unde timpul parcă a stat în loc și la care se poate ajunge urcând niște scări de lemn ce sunt sprijinite pe munte.
88 Charlottenburg
Este singurul sat circular din România.
89. Podgoriile și cramele Recaș
Reprezintă una dintre cele mai mari crame din România și se află în Timiș.
90. Ponoare – Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu este unicul pasaj rutier natural funcțional din România, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa.
91. Cloșani
Este un sat de poveste din Gorj unde natura s-a întrecut pe sine creând peisaje uimitoare.
92. Baia de Aramă
Este un oraș din Mehedinți, dar adevărata sa comoară se află în mijlocul naturii.
93. Berzasca
Localitatea Berzasca se află în Clisura Dunării și adăpostește complexul lacustru de bungalow-uri Egreta.
Locuri de vizitat în Dobrogea
94. Podgoriile Dobrogei – Murtfatlar
Aici se pot degusta până la 9 sortimente de vin, se poate servi o masă tradiţională, cu muzică pe fundal sau se poate vizita muzeul.
95. Pădurea Letea
Letea înseamnă răgaz sau, mai bine zis, popas. Un loc scos din timp, o pădure subtropicală în locul în care acum 6000 de ani era marea. Tocmai de aceea în pădure sunt și multe dune de nisip.
96. Vama Veche
Stațiunea care nu doarme niciodată, unde petrecerile continuă până în zori, iar răsăritul ține loc de apus.
97. Delta Dunării
Este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Aici se întâlnesc 30 de habitate protejate la nivel european, unele dintre acestea fiind întâlnite doar în România.
98. Plaja Vadu din comuna Corbu
O plajă sălbatică de o frumusețe incontestabilă.
99. Munții Măcin
Sunt cei mai vechi munți din România care datează dinaintea dinozaurilor. Aici se găsește Sfinxul dobrogean, o stâncă al cărei relief seamănă izbitor cu Sfinxul din Bucegi
100. Gura Portiței
Este un sat de vacanță unic în Europa în care marea și Delta își dau întâlnire.
Este un articol destul de stufos așa că m-am rezumat la a enumera locurile și a le prezenta pe scurt, urmând impresiile și fotografiile în articolele de vara aceasta.
O să postez și câteva idee de trasee însă o să le public după ce o să le parcurg pentru că aș vrea să vă ofer informații concludente, fotografii, păreri personale în stilul în care v-am obișnuit.
Consider că avem o țară extrem de frumoasă și merită explorată în amănunțit. Orice adăugări sunt binevenite așa că vă rog să fiți liberi să le postați în comentarii ca să aflăm mai mulți despre ele.
S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:
[…] 100 de locuri de vizitat în România […]
[…] 100 de locuri de vizitat în România […]
[…] 100 de locuri de vizitat în România […]