Toamna se strecurase de mult printre copaci și pictase frunzele în tonuri de galben și arămiu. Cerul roșiatic era într-o continuă sărbătoare. Orașul părea încărcat de o grație aparte, iar în aer se simțea o emoție caldă de noiembrie. Revederea a fost cu mult peste așteptările mele. Un oraș cald, boem, curat, plin de viață și de mister.
Despre Budapesta
Budapesta este capitala Ungariei și s-a format prin unirea a trei orașe – Buda, Obuda (de pe malul vestic al Dunării) și Pesta (de pe malul estic). În Budapesta se găsește a treia cea mai mare clădire a Parlamentului din lume și este capitala cu cele mai multe izvoare termale din lume. Totodată adăpostește cea mai mare sinagogă din Europa și a doua ca mărime din lume.
Cum se poate ajunge
Cu avionul: În urmă cu 5 ani, am zburat din București cu WizzAir spre Budapesta, în jur de o oră și jumătate pe segmentul de zbor și biletul dud-întos m-a costat aproximativ 50 euro. În prezent, acest zbor nu mai este disponibil și am fost nevoiți să găsim o soluție mai convenabilă. Singurul aeroport din România care mai operează zboruri WizzAir spre Budapesta este Târgu Mureș.
Cu mașina: Distanța dintre Craiova și Budapesta este de 630 km și poate fi parcursă în 7 ore și jumătate, cu mașina, la care se adaugă timpul de stat în vamă.
Cu trenul: Există și tren direct Craiova-Budapest Keleti care circulă noaptea și ajunge la destinație în 12-13 ore, iar prețul dus-întors este de aproximativ 450 lei/persoană.
Noi am ales să mergem cu mașina pentru a ne deplasa mai ușor, a fost mult mai comod, însă în Budapesta am găsit foarte greu loc de parcare. Am plecat din Craiova joi noaptea și drumul a fost destul de liber. În apropiere de Arad a început o ploaie deasă care ne-a însoțit până am ieșit din țară. A fost un moment cândva într-o călătorie când m-am îndrăgostit de ploaie și de atunci parcă mă însoțește oriunde aș pleca.
Drumul, ploaia și cafeaua din prima dimineață au avut un farmec aparte și a adus un plus de savoare întregii experiențe. Consider că nimic nu este întâmplător și tot ce apare în viața noastră e fie pentru a ne bucura sufletele, fie pentru a ne învăța o lecție.
Kelet Kavezo es Gelateria
Prima bucurie a fost Kelet Kavezo es Gelateria – o combinație boemă între o cafenea și o bibliotecă. Practic te poți răsfăța cu un cappuccino delicios cu extra spumă înconjurat de cărți, poți savura o supă cremă de dovleac în timp ce îl citești pe Dostoievski sau, pur și simplu, îți poți delecta papilele gustatice cu un brunch în timp ce admiri trecătorii și tremurul frunzelor înainte de a dezgoli copacii.
Iubesc toamna. Și sunt convinsă că Budapesta e un oraș superb în orice anotimp (l-am mai vizitat o singură dată vara), însă toamna are un vibe aparte, când natura are atâtea surprize de oferit, când vremea e puțin capricioasă, iar copacii sunt o încântare. Să urci pe dealuri să vezi orașul îmbrăcat în sărbătoare, ca o impresionantă carte poștală, să surprinzi frunzele în atâtea nuanțe parcă atent pictate de un artist iscusit, să auzi foșnetul crengilor ce urmează valsul vântului.
Cazarea – Design Apartments
Am zburat de peste 60 de ori, iubesc avioanele și îmi place enorm cum mă simt la 10.000 m altitudine. Cumva, să zbor face parte din zona mea de confort. Dorm des la bordul avionului, mănânc, citesc sau, pur și simplu, admir norii de la fereastră. De data aceasta, deși am ajuns cu mașina la Budapesta, am avut parte de avionul nostru privat la cazare. Un hotel cu un concept inedit absolut fabulos – fiecare cameră are propria tematică – avion, yacht, moto, skate, diamon, romantic, art-deco, deluxe, pop-art. Evident, noi am ales avionul și chiar ne-am simțit ca într-unul. Camera a fost la superlativ, design-ul ne-a depășit așteptările cu mult, patul a fost extrem de confortabil, iar baia a avut încălzire în podea. Apartamentele se află în 2 locații – pe Vaci Uta nr 42 și pe Ulloi Road nr 30. Airplane Apartment, cel care ne-a fost acasă pentru cele 3 zile petrecute în Budapesta de află pe Vaci Uta nr 42 și ne-a costat doar 50 euro/noapte.
Vă las aici și cel mai minunat videoclip cu această cazare superbă.
Băile termale Gellert Spa Bath și Szechenyi Thermal Bath
Motivul principal al acestei deplasări la Budapesta a fost relaxarea în plină toamnă la băile termale pentru care orașul este atât de renumit. Din multitudinea lor, le-am ales pe cele două și cumva părerile sunt împărțite. Deși nu a fost și piscina exterioară deschisă, mie mi-a plăcut mai mult la Gellert Spa Bath întrucât designul este mult mai plăcut și parcă păstrează atmosfera vremurilor sale de glorie. Lăzărescu a fost mai entuziasmat de Szechenyi Termal Bath întrucât aici am putut sta și în piscina exterioară, întrucât afară erau puține grade și a fost contrastul de temperatură excelent.
Gellert Spa Bath se află în incinta unui hotel de lux din secolul al XIX-lea și au un design interior impecabil, realizat în stilul Art Nouveau ce le oferă o atmosferă aristocratică. Complexul datează din anul 1918, însă au fost reconstruit în anul 2008 pentru a fi readus la splendoarea de odinioară. Apele sunt bogate în magneziu, calciu și sulfați care ajută la tratarea afecțiunilor articulare și vasculare. Apa din piscinele interioare și exterioare are o temperatură ce variază între 35 și 40 grade. În plus, aici vă puteți relaxa la saună sau la masaj. În interior se află și un restaurant unde puteți servi prânzul sau o băutură. Prețul unui bilet de intrare este de minim 25 euro.
Szechenyi Thermal Bath are 15 bazine cu apă termală situate la interior și 3 piscine exterioare, la care se adaugă 10 saune, numeroase tratamente terapeutice, tratamente faciale, baie de bere, drift și masaje. A fost construit în anul 1913 și este cel mai apreciat și mai vizitat complex termal din Budapesta. Holul intrării principale a fost realizat în stilul neo-baroc, iar sala cu mozaic în stil Art Nouveau. Pentru un tur virtual al complexului puteți accesa acest link. Prețul unui bilet de intrare începe de la 20 euro.
În apropierea complexului se află numeroase atracții deosebite precum: Piața Eroilor, Castelul Vajdahunyad care este o replică a Castelului Corvinilor din Hunedoara, Statuia lui Anonymus (notarul anonim al Regelui Bela – se spune că cine atinge stiloul lui Anonymus va avea noroc de inspirație și scriere cursivă), Muzeul de Arte Frumoase, Grădina Zoologică și Botanică.
New York Cafe
New York Cafe este considerată cea mai frumoasă cafenea din lume (a primit acest titlu în 2011) și revocă fidel aristocrația renascentictă. Este un loc unic, de o frumusețe rară, unde eleganța, rafinamentul și opulența se împletesc în cel mai armonios mod posibil. Interiorul grandios este decorat cu elemente de marmură și alamă. Frescele de pe tavan și candelabrele venețiene de cristal completează decorul luxuriant. Cafeneaua are două etaje și un mezanin. La primul etaj se regăsește pianul ale cărui acorduri dau o notă suavă atmosferei de epocă, iar la cel de-al doilea etaj se află o mică orchestră formată din pian, vioară, bas și clarinet.
Am ales acest loc minunat pentru o cină aniversară și ne-am bucurat de următoarele delicatese: Beef goulash soup with home made noodles, Rib-eye steak with lettuce in sour cream dressing and creamy mushed potato, pearl onion jus tagliatelle with wild mushroom and ricotta, la desert am ales tiramisu și lemon mousse with crunchy coffee, cafea și vin roșu. Vă las un link cu meniul pentru a vă face o idee despre ce bucate alese mai găsiți la New York Cafe și, în cazul în care aveți în plan să veniți aici, vă recomand să vă faceți rezervare din timp.
Parlamentul Ungariei
Parlamentul Ungariei este al treilea cel mai mare parlament din lume (după cel al României și cel al Argentinei). La construcția acestuia au fost utilizate 40 de milioane de cărămizi. În timpul construcției, o condiție importantă a fost ca, la construcția Parlamentului să fie utilizate exclusiv materiale maghiare, livrate de producători maghiari, iar încorporarea lor să fie realizată de constructori maghiari. Aceste condiții au fost îndeplinite, cu excepția coloanelor uriașe de granit care au fost aduse din străinătate. Doar 12 astfel de coloane au fost produse în întreaga lume: opt au fost folosite la construcția Parlamentului maghiar și alte patru se află în Marea Britanie.
De două ori pe an, pe 15 martie și 23 octombrie, Parlamentul se poate vizita complet gratuit cu ocazia sărbătorilor naționale.
Shoes on the Danube Bank
Imediat lângă Palatul Parlamentului se află cel mai emoționant monument al holocaustului din Budapesta – Pantofi de pe Faleza Dunării – ridicat în memoria evreilor maghiari care, în iarna 1944-1945, au fost împușcați pe malurile Dunării de către membrii Partidului Crucilor cu Săgeți. Aceștia erau aliniați pe malurile Dunării, li se ordona să-și scoată pantofii și erau împușcați, iar trupurile lor cădeau în râu. Fiind un produs de valoare în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, se dădea comanda ca pantofii să fie lăsați în urmă, astfel încât puteau fi adunați și comercializați pe piața neagră.
Bastionul Pescarilor
Bastionul Pescarilor a fost construit în anul 1905 pe locul castelului medieval și a fost denumit astfel după pescarii orașului a căror datorie era de a apăra această parte a dealului în Evul Mediu însă bastionul nu a slujit niciodată cu scop defensiv. Cele șapte turnuri ale sale simbolizează liderii celor șapte triburi maghiare care care au cucerit Bazinul Carpatic în anul 896.
Bastionul oferă o superbă priveliște asupra Dunării, podurilor și asupra Palatului Parlamentului.
Budapesta este un oraș de poveste în care ne face o deosebită plăcere să revenim cu fiecare ocazie și așa sper ca ocaziile să fie cât mai multe!