Italia e ca un imens muzeu în aer liber. Oriunde pășești, respiri artă. Oriunde îți îndrepți privirea, ți se umple inima de bucurie la vederea atâtor frumuseți, iar sufletul te poartă pe străduțele boeme unde se aude în surdină o melodie suavă sau cineva îți zâmbește ușor de la masa din colț și alegi să te oprești la un vin sau la un tiramisu la cea mai cochetă terasă fără să mai stai să cauți unde se mănâncă bine, pentru că oricum sufletul tău deja a ales și nu-i mai pasă de ce planuri își face mintea. Iar corpul îl urmează și așa te trezești cu ospătarul în față, comandând jumătate de meniu pentru că astăzi ai chef să testezi tot ce îți poate încânta papilele gustative.

Cred că așa ne-am trezit și noi în Italia în toiul primăverii, urmându-mi sufletul care și-a urmat propria chemare.

Cum am ajuns?

WizzAir are zboruri directe din București la 6 dimineața către Treviso și retur la ora 8, în fiecare zi. În perioada 21-26 aprilie 2022, deși era Paștele, noi am găsit biletul de avion cu 28 euro/persoană dus-întors.

Am aterizat dis de dimineață în Treviso, am luat un autobuz către Mestre, apoi trenul până la Verona, unde ne-am stabilit baza, de acolo urmând să facem excursii de o zi la Veneția și Sirmione. A plouat în fiecare zi și ne-am tot schimbat planurile și reconfigurat traseul în funcție de vreme. Dar să o luăm cu începutul.

Ziua 1 – Verona

Prima zi am petrecut-o în Verona. În mare parte a timpului, a plouat. Printre picăturile de ploaie, ne-am strecurat și noi grăbiți pe aleile încărcate de emoție. Deși Romeo și Julieta nu au existat în realitate, povestea lor a rezistat în timp și a înduioșat atâția oameni. Un obiectiv turistic renumit în Verona este Balconul Julietei, situat într-o casă aristocratică de la 1300, de pe Via Cappello, astăzi devenită muzeu ce atrage o mulțime de vizitatori. Biletul de intrare costă 6 euro.

Pe aceeași stradă, am descoperit un restaurant cochet cu preparate locale – Locandina Cappello – unde am mâncat cel mai bun tiramisu cu cremă de fistic din viața mea.

Obiective turistice de neratat în Verona

Arena di Verona

Arena din Verona este un amfiteatru roman construit în secolul I d.Hr. cu o capacitate de 30.000 spectatori ce găzduia luptele gladiatorilor, turniruri și turnee.

În prezent, este unul dintre cele mai bine păstrate amfiteatre din lume (al treilea după Amfiteatrul de la Roma și El Jem din Tunisia) și găzduiește până la 15.000 de persoane simultan întrucât un cutremur din 1117 a distrus parțial clădirea. Acum se desfășoară activități culturale precum operă, balet și piese de teatru. An de an, aici are loc Verona Opera Festival – unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Europa.

Când nu sunt concerte, puteți vizita Arena Romană contra unei taxe de 3,10 euro. Locație: Piazza Bra.

Piazza delle Erbe

Această piață a fost forumul orașului în timpul Imperiului Roman.

Turnul Lamberti

Turnul Lamberti oferă o frumoasă priveliște asupra orașului și aparține Palatului Dreptății situat în Piazza dei Segnori.

Ponte Pietra (Podul de Piatră)

Acesta este cel mai vechi pod din Verona, datând de pe vremea romanilor. Cu toate că a fost reconstruit în 1298 și bombardat apoi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind iarăși reconstruit, încă include în structura sa materiale originale, fiind una dintre cele mai importante moșteniri romane.

În Gara din Verona – Porta Nuova – am mâncat cel mai bun croissant cu fistic din viața mea

Ziua 2 – Sirmione

Aveam în plan să ajungem la Veneția, dar ploaia ne-a stricat planurile așa că ne-am reconfigurat traseul și am luat primul tren spre Sirmione. De la gară, am luat un autobuz care ne-a lăsat exact la Castelul din Sirmione, cel pentru care am pus inițial acest oraș superb pe harta noastră. Castelul Scaligero este o fortăreață din epoca Scaliger, din secolul 13, și reprezintă punctul de acces în centrul istoric al orașului Sirmione, de pe Lacul Garda.

Nu am apucat să-l vizităm, nici să ne plimbăm cu barca în jurul lui cum plănuisem. Am ridicat drona, apoi am luat orașul la pas și când s-a pus ploaia ne-am retras la SPA.

Am ajuns la Aquaria Thermal SPA fără rezervare și am avut ceva de așteptat până am reușit să intrăm. Priveliștea asupra lacului a meritat toți banii. Prețul de intrare a fost în jur de 30-40 euro/persoană și a trebuit să ne achiziționăm și papuci care au costat 20 euro/persoană.

După SPA am mers la cea mai memorabilă cină din viața mea. Nu-mi amintesc nici numele restaurantului, nici dacă au fost bune pastele sau dacă mi-a plăcut vinul, însă nu o să uit acea seară datorită vibe-ului pe care l-am trăit acolo și a conversației din care nu-mi amintesc chiar tot, în schimb îmi amintesc perfect cum m-am simțit și ce conexiune emoțională s-a creat între noi.

Ne-am întors în Verona tot cu o combinație de autobuz și tren, fără să ne mai facem vreun plan sau să verificăm niște ore. Am lăsat totul la voia întâmplării. Aș fi pariat că ne-am întors cu autobuzul de acolo, însă am o amintire cu noi din gară, așteptând ultimul tren în răcoarea serii.

Ziua 3 – Veneția

Veneția este un oraș construit pe apă ce cuprinde 118 insule, 117 canale, 127 piețe, 416 de poduri și se împarte în 6 cartiere (sestiere): Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Marco, San Polo și Santa Croce. Accesul mașinilor este strict interzis (inclusiv ambulanța, poliția și salubritatea folosesc bărci și vaporașe pentru a interveni).

Principalul canal al Veneției, Grand Canale, are forma literei S și împarte orașul în 2 părți. Cele mai faimoase poduri peste Canal Grande sunt: Ponte di Rialto, Ponte dell’Accademia, Ponte degli Scalzi și Ponte della Constituzione.

Podul Rialto – este cel mai vechi pod construit peste Canalul Grande, care datează din 1591 și unește sestierele San Marco și San Polo.

Podul Constituției – este cel mai nou pod (2008) peste Canal Grande și leagă Piața Roma (punctul terminus al autocarelor) de stația feroviară Santa Lucia.

Puntea Suspinelor – a fost construită în 1600 pentru a uni camerele de interogare din Palatul Dogilor cu închisoarea, servind drept cale de transport a prizonierilor. Prin micile ferestre, condamnații la moarte puteau vedea pentru ultima dată lumina zilei. Printre cei mai renumiți prizonieri ce au fost închiși aici se află Casanova.

Piața San Marco – numită de Napoleon “receptia cea mai frumoasa a Europei”, este piața centrală a Veneției, aici situându-se cele mai faimoase clădiri ale oralului: Palatul Dogilor și Bazilica San Marco.

Piața este delimitată de 2 coloane, amplasate acolo din anul 1170. Una dintre ele are în vârf leul Sfântului Marcu, iar cealaltă statuia Sfântului Teodor. În 1499, a fost construit Torre dell’Orologio (turnul orologiului) ce are incripționat un mesaj în limba latină și anume ”Eu număr doar orele fericite”.

Un fenomen important ce constă în creșterea nivelului apei peste limitele normale denumit acqua alta are loc în Veneția și se datorează vânturilor puternice combinate cu variația bruscă a presiunii atmosferice și cu mareea astronomică. Când se manifestă fenomenul acqua alta, orașul este inundat timp de câteva ore, doar în timpul fluxului care revine odată la aproximativ 14 ore. Inundațiile nu se produc la fiecare acqua alta, ci în funcție de mărimea cu care crește nivelul apei. Prima zonă care se inundă este Piața San Marco (când apa se ridică la cota de 90 cm), fiind cea mai coborâtă zonă a orașului, urmând zona din jurul Podului Rialto. Nu există o ciclicitate clară a acestui fenomen,  înregistrându-se o medie anuală de 55 zile pe an, între echinocțiul de toamnă și cel de primăvară când mareea astronomică are valori mai ridicate. Cercetătorii afirmă faptul că Veneția se scufundă cu 1-2 mm pe an.

În Veneția am ajuns cu mașina până la ultima parcare, apoi am luat autobuzul până la punctul terminus, apoi am luat orașul la pas, ne-am rătăcit pe străduțele înguste și boeme, am hoinărit după poduri și înghețată până am ajuns în Piața San Marco să vedem Canalul Grande în toată splendoarea lui.

Următoarele 2 zile le-am petrecut în Cinque Terre, însă despre acest loc fabulos vă voi povesti în următorul articol.

Unde am stat?

Am optat pentru cazare în Verona atât prin prisma costurilor mult mai mici comparativ cu Veneția, dar și pentru că din Verona puteam ajunge mult mai rapid în zonele noastre de interes. Astfel, am închiriat un apartament la Opera & Expo Verona cu 215 euro/3 nopți și am plătit o taxă de oraș de 20 euro.


ALTE ORAȘE DE POVESTE DIN ITALIA:

  1. 3 orașe de poveste din sudul Italiei | La pas prin Puglia
  2. Tropea – orașul de pe Coasta Zeilor
  3. Ce să nu ratezi într-un city break la Milano
  4. Peste Bergamo nu domnește altceva decât liniște

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *