Cinque Terre, care prin traducere înseamnă ”cinci pământuri”, cuprinde cele 5 orăsele de poveste cu o frumusețe aparte din Italia și anume: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore.

Monterosso – este un orășel idilic ireal pentru relaxarea la plajă, având cea mai mare suprafață dintre toate cele cinci și singurul care are plajă cu nisip. Comparativ cu celelalte orășele, lățimea străzilor de aici permite accesul automobilelor prin oraș. Totodată, aici sunt și cele mai mici prețuri din Cinque Terre.

Vernazza – un orășel pitoresc, situat pe un recif masiv, cu ape turcoaz și căsuțe multicolore.

Corniglia – este cel mai mic dintre cele cinci și se ridică armonios pe o stâncă la 100 m deasupra nivelului mării, fiind înconjurat de vii, aparent inaccesibil, dar ademenitor pentru turiști. Este singurul orășel care nu se întinde până la mare.

Manarola – un orășel superb renumit prin căsuțele-turn și pus pe harta culinară de celebrul restaurant Nessum Dorma. Are un mic port cu o rampă pentru bărci, căsuțe multicolore și o multitudine de pizzerii și restaurante care mai de care atrăgătoare.

Riomaggiore – cuprins între două stânci abrupte, este un orășel liniștit, a cărui tradiție păstrată și astăzi este pescuitul. Deși nu este cel mai întins ca suprafață, are cel mai mare număr de locuitori (peste 1500). Casele de aici sunt construite în stil ligurian și sunt înghesuite în jurul unui port săpat în mod natural între stânci, de unde se văd cele mai frumoase apusuri.

Din Manarola pornește spre Riomaggiore via dell’Amore, un traseu pietonal celebru cu vedere la mare, ce poate fi parcurs în 20 minute.

Poteca albastră adica Sentiero Azzuro leaga cele cinci orășele printr-un traseu ușor de parcurs cu panorame superbe. Traseul are o lungime de 12 km și poate fi parcurs în 5 ore. Întrucât Cinque Terre face parte din Parcul Național cu același nume, se plătește o taxă de acces pe traseele pietonale. În Cinque Terre Card este inclusă această taxă.

Cum se poate ajunge aici?

Cele mai apropiate aeroporturi de Cinque Terre sunt Genova la 100 km și Pisa la 120 km. De la aeroport, se poate ajunge cu trenul. Trenurile Intercity opresc doar în Riomaggiore și în Monterosso. Trenurile regionale care pleacă din gara La Spezia opresc în toate cele 5 orășele.

Primăvara și vara se poate ajunge și cu vaporașul din La Spezia, Lerici, Porto Venere sau Portofino. Acestea au capăt de linie la Monterosso.

Întrucât noi am venit din Verona, și am avut doar 2 zile la dispoziție pentru Cinque Terre, am închiriat mașină ca să ne deplasăm mai ușor, plus că acolo trebuia să mergem direct la aeroportul din Treviso. V-am povestit în articolul anterior că ploaia a fost laitmotivul vacanței noastre așa că nu am scăpat nici aici. Cu cât ne apropiam mai mult de Cinque Terre, cu atât se întețea ploaia și căpăta un iz romantic.

Unde am stat?

Am ales să ne cazăm în Riomaggiore pentru frumusețea orașului și view-ul inconfundabil de frumos de la orice balcon, astfel că am stat la Casa di Tommy și am plătit 150 euro/noapte pentru un apartament cu living, dormitor, terasă, baie și bucătărie.

Întrucât nu este permis accesul mașinilor, există o parcare imensă la intrarea în oraș care ne-a taxat cu 36 euro pentru 24 de ore, iar de aici am mers prin ploaie până la cazare și am dormit câteva ore până a ieșit soarele.

Apoi ne-am strecurat printre turiști și localnici să ne bucurăm de vibe-ul orașului. Străzile înguste erau animate de tot felul de restaurante și buticuri frumos colorate și ademenitoare. Sus, pe stânci, casele se ridicau maestuase și așteptau să se scalde în lumina blândă a soarelui. În micul port se adunase toată lumea să vadă apusul. Ne-am așezat și noi pe o stâncă și am stat vreo 2 ore să ne bucurăm de spectacolul de lumini și culori. Alături de cer, marea avea propriul spectacol. Valurile se spărgeau în stânci, urmând un ritm frenetic. Lumina soarelui cădea blând pe luciul apei. O viață întreagă aș putea să o petrec la malul mării fără să mă satur de această frumusețe.

Ziua următoare am petrecut-o în Manarola unde am mers special pentru renumitul restaurant Nessun Dorma (Nimeni să nu doarmă). Se poate rezerva o masă doar în ziua în care ajungeți aici, pe o aplicație, unde vă arată exact câte persoane sunt înaintea voastră și câte solicitări de mese. Pregătiți-vă să stați la coadă întrucât este cel mai instagramabil loc/restaurant din Cinque Terre, iar lumea vine aici și pe ploaie (noi și mulți alții).

Din Manarola plănuiam să dăm o fugă în Portofino (care este la maxim 2 ore cu mașină), dar având în vedere că iar s-a pus ploaia, am anulat. Planul inițial era să stăm în Cinque Terre până seara târziu și apoi să mergem spre aeroportul din Treviso pentru zborul de dimineață. V-am povestit în articolul anterior despre cel mai bun tiramisu cu cremă de fistic pe care l-am mâncat vreodată în viața mea așa că ne-am întors în Verona special pentru el și de acolo am mers la aeroport.

Nu am luat în calcul faptul că aeroportul era închis pe timpul nopții așa că am dormit în mașină, în parcare, pe ploaie. Ca să închiriem mașina am plătit 310 euro pentru 3 zile. Costul a fost destul de ridicat întrucât am închiriat-o în weekend, locul de predare a fost diferit față de cel de preluare și am lăsat-o în aeroport (am înțeles că e mai scump să închiriezi mașina din aeroport decât din oraș). Și nu a fost o mașină mare, ci un Fiat 500. Și unde dintre cele mai frumoase nopți din viața mea.


ALTE FRUMUSEȚI DIN ITALIA

  1. Ghid de călătorie: Veneția – Verona – Sirmione
  2. 3 orașe de poveste din sudul Italiei | La pas prin Puglia
  3. Tropea – orașul de pe Coasta Zeilor
  4. Ce să nu ratezi într-un city break la Milano
  5. Peste Bergamo nu domnește altceva decât liniște

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *