Scăldată în apele Oceanului Atlantic, Tenerife este cea mai mare insulă din arhipelagul Canare și aparține Spaniei, deși se află la 300 km de coasta Africii de Nord și la 2000 km de Spania. Se spune că e insula eternei primăveri întrucât vremea este grozavă în tot timpul anului. Tenerife are peste 25 de microclimate și relief vulcanic, fiind o insulă a contrastelor. Partea sudică este un paradis tropical cu plantații de palmieri și bananieri, cu plaje însorite tot timpul anului, devenind astfel cea mai râvnită destinație turistică. Partea nordică este marcată de istoria și tradiția locală, aici se află și capitala insulei – Santa Cruz de Tenerife și multe parcuri naturale. Comparativ cu sudul arid și cu vegetația deșertică datorată vântului uscat ce vine din Africa, nordul este mult mai verde și mai răcoros, cu precipitații abundente și ploi scăzute ce au creat o vegetație bogată, tropical luxuriantă. În centrul insulei se află Vulcanul El Teide – fiind cel mai mare vârf al Spaniei. În timpul iernii, muntele este acoperit de zăpadă, iar, în sud, la o oră de mers cu mașina se poate sta la plajă. Temperatura medie anuală este între 23 și 30 grade Celsius.
Cum se poate ajunge?
WizzAir are zboruri directe din București, lunea și vinerea (în unele luni și miercurea), la prețuri între 200 și 1000 euro. Tenerife are 2 aeroporturi: Reina Sofia în sud, deservit de aproximativ 50 de companii aeriene, inclusiv WizzAir și Los Rodeos în nord, fiind mai mic și destinat zborurilor inter-insulare.
Transportul pe insulă
Transportul în comun este extrem de bine pus la punct și sincronizat cu Google Maps. Există autobuz care ajunge inclusiv pe vulcan. Doar din motive de comoditate vă recomand să închiriați mașină sau pentru locurile mai greu accesibile (charcos).
În ziua în care am urcat pe vulcan și am vizitat charcos și satul Masca, am închiriat mașină pentru a ne încadra în timp cu tot ce planificasem pentru ziua respectivă. A durat ceva să găsim un birou de închirieri auto care să ne ofere o mașină doar pentru o singură zi întrucât, de obicei, se închiriază pentru minim 3 zile. Faptul că am optat pentru o mașină automată, doar pentru o zi și am avut nevoie de ea dis de dimineață (în jurul orei 8), costul s-a ridicat la 70 euro.
Cele mai frumoase 15 plaje din Tenerife
Playa de Los Cristianos – este o plajă artificială cu nisip fin și un vibe atât de plăcut. În urmă cu 5 ani, se vedeau de pe faleză valurile cum se sparg în stâncă. La capătul plajei, se văd stâncile luminate atât de blând de soare la fiecare apus, în cel mai sublim spectacol ce mi-a fost dat să văd. Apusul nu se poate observa de pe plaja Los Cristianos, în schimb se vede reflexia lui pe munte. Aici, m-am reîndrăgostit de Tenerife, într-o după-amiază de iulie, când am privit în jur și mi-am dat voie să simt toată bucuria pe care insula o poate transmite.
Playa de Las Vistas – este o plajă întinsă, foarte liniștită și cu nisip fin. Pe faleză sunt aliniate frumos restaurantele și barurile care mai de care unde vă puteți retrage la un cocktail sau la o gustare. Preferatul nostru a fost Barul El Pincho cu cea mai bună mâncare ever și probabil motivul pentru care ne vom întoarce cândva în Tenerife.
Playa del Camison – o plajă foarte cochetă, frumos amenajată, de unde se vede apusul superb, iar faleza este încărcată de palmieri.
Playa de Las Américas – este o plajă cu pietre celebră pentru priveliștea superbă la apus. Las Americas este km 0 al distracției și al vieții de noapte. Aici găsiți numeroase baruri, cluburi, terase cu muzică life sau karaoke.
Playa Troya – este o plajă foarte mică și cochetă dincolo de Puerto Colon spre Las Americas.
Playa de la Pinta – renumită pentru sporturile nautice precum skijet, parasailing/parascending, dar și pentru apusurile frumoase văzute de pe pasarelă.
Playa Fanabe – este o plajă foarte turistică situată aproape de Playa Del Duque cu numeroase restaurante pe faleză.
Playa del Duque – o stâncă spectaculoasă întâlnește oceanul, iar valurile mari se grăbesc tot timpul la țărm. Pe stâncă e un complex cu piscină privată. De sus, oceanul se vede în nuanțe de albastru închis și turcoaz.
Playa de la Arena – este o plajă micuță cu nisip negru vulcanic, situată în apropiere de Los Gigantes.
Playa de Los Gigantes – este o plajă foarte mică, cu multe pietre, umbrită de strălucirea stâncilor înalte ce parcă ies din ocean și se înalță falnice spre cer. De aici se văd și apusurile foarte frumos.
Playa Enramada – este o plajă cu pietre și reprezintă punctul de plecare și de aterizare de la paragliding.
Playa Jardín – este o plajă întinsă cu nisip negru vulcanic situată în Puerto de la Cruz. Când e senin, de aici se observă vârful vulcanului El Teide.
Playa de Las Teresitas – este o plajă artificială cu nisip auriu adus din Sahara în 1973, situată în nordul insulei, aproape de Santa Cruz de Tenerife.
Playa Benijo – este o plajă stâncoase situată în nordul insulei, care dispare în timpul fluxului. Deși pare mai greu accesibilă, și aici se poate ajunge cu autobuzul, însă circulă mult mai rar.
Playa El Medano – cea mai apropiată plajă de aeroportul din sud, cu valuri mari și vânturi puternice ceea ce o face ideală pentru surfing și kitesurfing.
Cele mai impresionante charcos din Tenerife
Am avut o listă mult mai mare însă am reușit să ajungem doar la Charco de la Laja și Charco del Viento. Am abandonat explorarea lor întrucât fiind solul destul de stâncosul nu ne-am aventurat să și intrăm. Charcos reprezintă niște piscine naturale formate la malul oceanului, în stâncă, având apa în numeroase nuanțe de albastru. Destul de impresionante sunt și piscinele naturale Garacchico însă au fost destul de aglomerate în momentul în care am ajuns noi acolo și ne-am continuat drumul spre o plajă ceva mai liberă.
El Teide – este un vulcan activ situat în centrul insulei, fiind cel mai înalt vârf al Spaniei și al treilea vulcan din lume ca înălțime și masă. Prima sa erupție cunoscută a avut loc în anul 1492, acesta fiind și anul în care a fost vizitat de Christopher Columb, apoi în 1706. Ultima sa erupție a avut loc în 1909. Până la altitudinea de 2356 m se poate ajunge cu autobuzul sau cu mașina, fiind și o parcare la Centrul de vizitare (unde se poate servi o cafea sau o gustare cu un super view), apoi traseul continuă cu telefericul sau pe jos până la altitudinea de 3555 m. Costul unui bilet dus-întors cu telefericul este de 38 euro și trebuie achiziționat doar online. În plus, se respectă orele menționate acolo. Pentru a urca până pe crater trebuie autorizație și sunt acceptate maxim 50 de persoane pe zi și, de obicei, rezervările se fac cu cel puțin 3 luni înainte. În ziua în care am urcat noi, am prins calima (furtună de nisip saharian) ce a scăzut foarte mult vizibilitatea. În zilele senine, de pe vulcan ar trebui să se vadă Costa Adeje, oceanul și insulele din jur.
În Parcul Național El Teide s-au filmat numeroase filme dintre care: Ulise împotriva lui Hercules, Clash of the Titans, Fast & Furious 6, Rambo V: Last Blond, Star Wars.
Loro Parque este un parc natural cu specii rare de palmieri și plante exotice, păsări flamingo, egrete, papagali, delfini, lei de mare, balene și o mulțime de alte animale și păsări.
Siam Park este un parc de distrații acvatic situat în Costa Adeje. Acesta cuprinde o mulțime de tobogane, râuri, cascade, o piscină cu valuri, iar cele 25 de clădiri ale parcului reprezintă cea mai mare colecție de clădiri realizate în stil thailandez din afara Thailandei. O atracție importantă a parcului este Tower of Power, un tobogan aproape vertical ce trece la un moment dat printr-un bazin cu rechini.
Satul Masca este un sat pitoresc ascuns în inima munților. Drumul până aici e plin de serpentine și peisaje care îți taie răsuflarea. Totul se închide la 18:00. Ne-a fost recomandat sucul natural de cactus de la Chez Arlette, însă am ajuns la 18:01 și totul era închis.
Orașul Puerto de la Cruz – cu casele tipic canariene cu balcoane sculptate în lemn și flori la pervaz, cu străduțe înguste și oameni zâmbitori și ospitalieri. Este un oraș vechi, foarte pitoresc și extrem de bine conservat. În jurul portului, timpul pare că s-a oprit în loc, pescarii venind și astăzi cu roadele muncii lor. Călătoria aici pare o incursiune în timp, unde talciocurile sunt pline de trubaduri, iar vânzătoarele din piețele de fructe și flori îmbracă și astăzi straiele tradiționale.
Activități de neratat în Tenerife
Paragliding – nu exagerez când spun că cea mai faină experiență din viața mea a fost saltul cu parapanta și am avut norocul că am întâlnit un instructor care a avut foarte multă răbdare cu mine, mi-a explicat pas cu pas tot ce urmează să se întâmple și s-a asigurat că nu intru în panică în momentul în care simt că zbor exact ca o pasăre. Practic, am stat în aer, prinsă într-un ham alături de un necunoscut care ghida o parașută purtată de vânt. Mindblowing, but the best experience in my life.
Parasailing/Parascending – sporturi nautice am făcut în zona plajei Fanabe. Ne-a racolat cineva de pe faleză în ziua în care am vizitat mai multe plaje și am ales un pachet cu parascending și skijet la ore destul de apropiate în ziua respectivă.
Skijet – nebun de albastru în larg, iar noi pe un skijet gonind cu o super viteză parcă spre linia orizontului, acolo unde Atlanticul întâlnește cerul. Un sentiment de libertate împletit cu teamă și, mai apoi, cu liniștea. De acolo din larg, ne puteam bucura de frumusețea plajelor înghesuite la poalele munților.
Submarin – celebrul submarin galben din Tenerife. Excursia pornește din portul San Miguel, cel mai sudic punct al insulei, durează o oră și constă în scufundarea pe fundul oceanului pentru a explora viața marină. Biletele încep de la 60 euro de persoană.
Excursie în larg pentru a vedea delfinii și balenele – se pleacă din Los Cristianos și se ajunge în Los Gigantes. Balenele se pot observa doar câteva luni pe an.
Restaurante cu mâncare delicioasă în Tenerife
Bar El Pincho – rămâne, de departe, restaurantul meu preferat din lume (pe același nivel cu alte câteva de prin alte țări), cu mâncare mult prea delicioasă, un vibe atât de fain și personal drăguț. Dacă mai adăugăm și vederea la ocean din dreptul plajei Las Vistas. Am fost acolo în fiecare zi. De multe ori, ajungeam înainte de deschidere și mai așteptam puțin. Am servit paella, fructe de mare, cea mai bună caracatiță pe care am mâncat-o vreodată (la fel de bună ca cea pe care am mâncat-o la restaurantul lui Ronaldo din Lisabona) și brunch-ul nostru preferat (sunet de tobe) cartofi prăjiți cu ou, cârnăciori și cașcaval (puteți încerca asta oriunde, dar vă garantez că nu va fi la fel de bun ca la El Pincho). La plecare, una dintre ospătărițe ne-am îmbrățișat și ne-a zis ”I ll miss you, guys! I Will remember you. 12 o clock everyday.” Și a mai zis că speră să ne revadă și anul următor. Cum să vă explic faptul că El Pincho va fi motivul pentru care ne vom întoarce cândva în Tenerife? Atât de tare ne-a plăcut!
Linares II – situat în Los Cristianos, cu vedere la plajă, la ocean și la stâncile luminate blând la apus, cu tapas foarte bun și muzică live.
Rincon del Pan – patiseria pe care am frecventat-o în toate diminețile din Los Cristianos. Au și sandwich-uri foarte bune și cafea delicioasă.
La Farola del Mar – situat pe faleza de la Playa Fanabe și are mâncare super delicioasă. Am încercat crispa cu cartofi și pulpă de miel care ne-a depășit așteptările cu mult.
Cofradia Del Mar – este situat în Garachico și are o vedere impresionantă asupra unei plantații de bananieri și asupra oceanului. Am venit aici special pentru caracatița cu cartofi canarieni, însă nu mi-au plăcut sosurile. În meniu apare ”pulpo frito” și a costat doar 14 euro.
Aproape de Playa de Las Vistas am zărit și un restaurant românesc căruia nu am apucat să îi trecem pragul și cu siguranță sunt mai multe pe insulă.
Viața de noapte – Las Americas este capitala distracției, fiind o zonă foarte animată ce abundă în cluburi de noapte, spectacole de cabaret, karaoke, muzică live, restaurante pe faleză cu vedere la ocean și muzică live.
Tenerife e insula mea de suflet, locul în care am gustat cândva libertatea și care mi-a dat curajul să călătoresc. După Tenerife n-am mai fost vreodată la fel. O parte din mine încă e acolo, întinsă pe nisip, ascultând valurile ce se grăbesc la țărm. Tenerife mi-e acasă oriunde în lume m-aș afla.
S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI: