Mie Bucovina îmi pare un imens muzeu în aer liber și oriunde ați poposi aveți ceva de vizitat sau de admirat. O mănăstire, o priveliște care vă lasă fără cuvinte, un deal încărcat de brazi, o cetate ce respiră istorie, o tiroliană ce vă oferă doza de adrenalină, o mocăniță ce vă poartă într-o altă perioadă, o statuie ce vă amintește de o altă față a României. Un freamăt. O minune. Și dintre toate frumusețile Bucovinei, am ales 6 atracții turistice pe care nu ar trebui să le ratați dacă ajungeți prin zonă.

Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean reflectă viața satului tradițional, prin prisma așezărilor gospodărești și meșteșugurilor specifice zonei. În vatra satului, ca centru polarizator al vieții comunității, se regăsesc biserica și clopotnița Vama, crâșma Șaru Dornei și școala Securiceni.

Pe valea pârâului care străbate muzeul sunt amplasate moara din Mănăstirea Humorului, piua de sumane și daracul pentru prelucrarea lânii. Meseriile și meșteșugurile sunt reprezentate în ateliere în cadrul cărora se pot învăța tehnicile de lucru tradiționale, fiind folosite ca ateliere-școală pentru copii sau turiști.

Organizarea interioarelor constituie o expoziție etnografică aparte ce completează imaginea civilizației tradiționale bucovinene. Inedit pentru muzeu este reprezentarea vieții spirituale a țăranului prin marcarea riturilor de trecere, nașterea și înmormântarea, precum și ritul de integrare – nunta.

Am explorat o Bucovină în miniatură, am luat la pas ulițele și am vizitat căsuțele în interior, am mers la școală, ne-am așezat cu sfială și nostalgie în prima bancă, rememorând amintirile din generală, am studiat hărțile de demult ce prezintă România anilor de zbucium, înainte și după războaie.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită în perioada de glorie a Moldovei medievale, în momentul apariției pericolului otoman și este renumită prin faptul că nu a fost cucerită niciodată. Cele mai importante modificări și fortificații au fost realizate în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, la aproximativ 100 de ani de la construirea ei de către Petru I Mușat. Sistemul de fortificații cuprindea curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică — în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau cu șanțuri adânci.

Fiind foarte bine fortificată și cu un sistem defensiv foarte bun, nu a avut niciodată o garnizoană foarte mare. Rolul strict militar al cetății rezidă și din faptul că Sala Tronului nu era aici, ci la Curtea Domnească.

Tariful unui bilet pentru vizitarea Muzeului Satului Bucovinean este de 8 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi și  studenți, iar pentru Cetatea de Scaun a Sucevei este de 16 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi și studenți. Există un bilet combo pentru vizitarea muzeului și a cetății în valoare de 20 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi și studenți.

Statuia ecvestră a lui Stefan cel Mare

Statuia ecvestră a lui Stefan cel Mare este cea mai mare lucrare de acest gen din țară, fiind amplasată în Parcul Șipote-Cetate din Suceava, în apropierea Cetății de Scaun. Monumentul a fost dezvelit în septembrie 1977, în prezența lui Nicolae Ceaușescu care a fost întâmpinat cu „sute de halebardieri, scutieri și arcași, îmbrăcați în costume naționale specifice”, care „au salutat ostășește, după obiceiul moștenit de pe vremea lui Ștefan cel Mare”, după cum au consemnat jurmaliștii din acea perioadă. Dezvelirea statuii a avut loc pe fondul unui ceremonial militar, în cadrul căruia s-a intonat imnul de stat și s-au oferit buchete de flori liderilor comuniști aflați la eveniment.

Mega Tiroliana ”La Palma”

Se află în Sucevița, la pasul ”La Palma” și este cea mai lungă tiroliană din țară. Situată la înălțimea de 100 m, tiroliana are o lungime de 1,1 km și atinge o viteză de 100 km/h, fiind deschisă de luni până sâmbătă între orele 10:00 și 18:00, iar duminica între 11:00 și 19:00. O doză de adrenalină (a se citi o tură cu tiroliana) costă 50 lei în poziție normală și 70 lei în poziție Superman.

Mocănița de la Moldovița – Huțulca

Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldovița a fost dată în folosință în anul 1888 cu scopul de a transporta lemnul din pădure la gater. În prezent, este folosită în scop turistic și, după diverse modificări suferite de-a lungul timpului, are o lungime de 12 km și se parcurge în aproximativ 3 ore dus-întors. Prețul unui bilet este de 35 lei pentru adulți și 20 lei pentru copii.

Muzeul Oului Vama

Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din România și reuneşte peste 11.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Aproximativ 3500 de ouă provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.

În colecţie există şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, alături de ouă de fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ.

De asemenea, aici se găsesc și ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă ,,potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă ,,zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez, acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad din China, ouă din pietre semipreţioase, ouă cu pene din Bolivia, ouă cu motive zoomorfe, aplicaţii cu mărgele, textile, modele realizate în tuş şi creion, ouă şlefuite din piatră, porţelan, ouă din lemn de diferite esenţe.

Printre cele mai spectaculoase exponate ale muzeului, se află ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen, cu o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual, un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă transformate în suporturi de parfum sau în casete de bijuterii, carusele în coajă de ou, replici ale vestitelor ouă Faberge, ouă pe care sunt reproduse picturi celebre sau pe care sunt pictate clădiri, palate şi castele cunoscute, dar si ouă lucrate în tuş pe care apar citate din limbile arabă, ebraică, japoneză, franceză.

Și-n loc de încheiere vă las cu niște sate de poveste unde-i musai să poposiți pentru a vă bucura de peisaje rupte parcă din povești, unde timpul pare că stă în loc și vă lasă să respirați aerul tare de munte: Ciumârna, Molid, Ciocănești, Cârlibaba, Valea Stânii. Noi am fost doar în trecere pe aici, pe o ploaie deasă de vară, iar imaginile ni s-au dus de pe retină în suflet și au rămas nedevelopate. Și poate că acesta e farmecul locului. Să păstrezi câteva amintiri doar pentru tine.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *