De cele mai multe ori, când spui Bulgaria spui litoral, spui all inclusive, spui turism la malul mării mai bun decât la noi. Dar Bulgaria nu e doar atât. Bulgaria înseamnă și munți frumoși cu cascade de poveste, peșteri impresionante, cetăți și fortărețe și orășele boeme numai bune de luat la pas. Așa că ne-am pus încălțămintea comodă și am pornit într-un weekend să descoperim și altă față a Bulgariei.

Devetashka Cave

Nu exagerez când spun că Devetashka este cea mai frumoasă peșteră din câte am vizitat vreodată în viața mea. Aceasta nu este complet acoperită, având câteva ochiuri superbe prin care se vede cerul. A fost locuită de oamenii preistorici, iar în prezent este gazda unei colonii de 30.000 de lilieci. În 2011, aici s-a filmat o scenă din Eroi de Sacrificiu 2. Prețul unui bilet de intrare este de 2 leva, iar accesul publicului este permis doar în grota de la intrare a cărei înălțime variază între 60 și 100 m.

Am vizitat-o pe ploaie și am admirat cum picăturile se strecoară prin ochiuri și se grăbesc să acopere pământul. Am asistat la spectacolul tăcut oferit de natură și la transformarea cerului din gri cenușiu în albastru pur. Și apoi ne-am continuat drumul spre o altă minune a Bulgariei.

Pe drum, am descoperit acest avion părăsit sub care era improvizată o terasă.

Krushuna Waterfalls

Krushuna este cea mai mare cascadă de traventin din Bulgaria, situată în Parcul Național Krushuna (sau Maarata) ce se întinde pe o suprafață de 6 hectare. Cascada este formată din numeroase terase rotunde și bazine naturale cu apă minerală, de o frumusețe ireală. Timp de 2 ore, ne-am plimbat pe mai multe trasee din parc, pe o ploaie caldă de vară. După ce am admirat Piscina Albastră și cascada înaltă de 20 m, am urcat prin pădure, prin bălți și nămol, până am ajuns în vârful muntelui, la peștera din care izvorăște râul cu pricina. Înainte de a ajunge la pesteră, a revenit ploaia și ne-am adăpostit sub stânci. Încep să cred că laitmotivul acestei vacanțe a fost ploaia.

Cascada a fost formată de o mic râu ce izvorăște din peștera Krushunska Maara. Travertinul este un tip de calcar depus de izvoarele minerale ce se formează printr-un proces de precipitare rapidă a carbonatului de calciu, de cele mai multe ori la gura unui izvor fierbinte sau într-o peșteră de calcar. Asemenea pietre există și în Turcia la Pamukkale.

La ieșirea din parc, am găsit o terasă cu cea mai delicioasă mâncare pe care am încercat-o în Bulgaria.

Veliko Tărnovo

De aici ne-am retras spre Veliko Tărnovo, un oraș pitoresc, fosta capitală a Celui de-al doilea Imperiu Bulgar între 1185 și 1393, pe atunci numită Turnovgrad și cucerită apoi de Imperiul Otoman. În 1877, Bulgaria a fost eliberată, iar Turnovgrad a devenit capitala noului stat independent. Doi ani mai târziu, capitala a fost mutată la Sofia. În 1966, Turnovgrad a primit numele de Veliko Tărnovo.

Orașul este contruit pe trei dealuri Tsaravets, Trapezitsa și Sveta Gora și străbătut de râul Yantra.

Trapezitsa Fortress Veliko Tărnovo

A fost ridicată în secolul 13 pe dealul cu același nume, găzduind patriarhia în timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar. În prezent, aici au rămas doar ruinele cetății. Se vizitează, trecând peste râul Yantra cu funicularul.

Tsarevets Fortress Veliko Tărnovo

Se află pe dealul cu acelasi nume și este una dintre atracțiile principale ale orașului. Între 1185 și 1393, fortăreața a fost centrul puterii în Bulgaria și castel regal. Acum găzduieste o bibliotecă, chilii ale călugărilor, 400 de case rezidențiale, 20 de biserici și patru mănăstiri.

Belogradcik Rocks

Fortăreața și Stâncile Belogradcik le-am vizitat în urmă cu 5 ani. Cetatea este amplasată pe panta nordică a Munților Balcani și datează din secolul al III-lea, fiind construită de romani pentru a controla drumul spre noile provincii ale imperiului din Peninsula Balcanică.

În 1850, cetatea a jucat un rol important în suprimarea revoltei din Belogradchik, fiind locul unde s-au efectuat decapitarea activiştilor capturaţi. Cetatea a fost utilizată ultima dată în timpul războiului sârbo-bulgar din 1885.

Stâncile au diverse forme și culori (gri, galben. roșu) și reprezintă niște superlative ale naturii demne de explorat.

Mi-e dragă tare această față mai puțin cunoscută a Bulgariei și a fost o plăcere să o explorez chiar dacă în mare parte a timpului a plouat. Sper ca și voi să îndrăgiți aceste locuri și să aveți parte de experiențe minunate!

Cu toată dragostea,

?.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *