Când ai călătorit ultima dată? În ce scop? Cu cine ai fost? Ți-a plăcut acea experiență? Vrei să o mai repeți. Ți-am pregătit 10 motive pentru care ți-ar prinde bine să călătorești în următoarea perioadă.
1. Descoperi locuri noi. Cu cât călătorești mai mult, cu atât descoperi mai multe locuri. Fiecare zonă are obiective turistice consacrate care sunt adevărate frumuseți. Cel mai bine este ca înainte de fiecare călătorie să te documentezi și să îți faci o listă cu ce poți să vizitezi în locul respectiv. Așa vei fi mai eficient și vei avea parte de distracție pe măsură. Un plan bine pus la punct te ajută să economisești timpul și să ai obiective clare cu privire la ce vei face în vacanța respectivă. Astfel, te vei întoarce acasă cu poze din cât mai multe locuri și cu amintiri din fiecare loc.
2. Întâlnești oameni noi. Fiecare om are povestea lui. Fie că oprești pe cineva pe stradă să îți dea indicații și îți spune și istoria locului sau de ce se numește așa, fie că socializați în autobuz, la o cafea, pe pârtie, pe plajă, când stați la rând la ceva, în tren sau pur și simplu mergi să faci cunoștință cu cineva fără motiv. Sunt persoane pe care le vei vedea doar o singură dată în viață, însă îți vei aminti de ele de mai multe ori. Sunt persoane pe care le-ai cunoscut într-una din călătorii și le vei întâlni și peste ani. Sunt persoane cu care ai mai vrea să călătorești. Sunt persoane cu care vorbești în vacanță fără să faceți cunoștință sau persoane cu care te vei împrieteni și veți mai vorbi și după.
3. Îți faci prieteni la distanță. Sunt și persoane pe care le cunoști în călătorie și cu care vei mai face și alte călătorii. Persoane despre care afli în timp că le pasă de tine, persoane care te sună doar ca să vadă dacă ești bine, persoane pe care le vezi rar și care se bucură că te-au cunoscut. Eu îi numesc prieteni. Brusc, un oraș devine special pentru tine pentru că acolo locuiește o persoană dragă ție. Niciodată nu îți e dor de locuri. Mereu îți e dor de oamenii cu care ai fost în acele locuri.
4. Te scapă de stres. Sunt zile în care ești activ 20/24, când viața ta se măsoară în deadline-uri, devi un robot, faci lucruri din inerție, alergi dintr-un loc în altul, abia ai timp să mănânci, de somn nu mai vorbesc și devi irascibil. Tot ce trebuie să faci e să evadezi din propria agitație. Fă-ți bagajul și pleacă! Nu contează unde, contează doar cu cine. Ai nevoie de o vacanță în care să faci ce îți place. Trebuie să îți faci timp pentru tine. Va fi benefic și pentru activitatea ta. Vei observa, la întoarcere, că ai scăpat de stres și ești pregătit pentru noi task-uri, vei fi mai productiv și vei da un randament mai bun.

5. Este relaxant. Nimic nu se compară cu o vacanță pe care o aștepți de mult. Să te trezești la ce oră vrei, fară alarmă dimineața devreme, fără să trebuiască să faci ceva, doar să te bucuri de timp, de soare, de zăpadă, de prieteni, de liniște. Vacanța e terapie pentru suflet. Te scapă de oboseală și te vei întoarce acasă relaxat și plin de energie.
6. Este benefic pentru sănătate. Orice călătorie îți lasă amprenta asupra sănătății tale. Dacă știi să alegi locul potrivit, va avea efecte spectaculoase asupra sănătății tale. Aerul curat de munte te va înviora, soarele îți va îmbunătăți imunitatea, favorizând producția de vitamina D, aerosolii îmbunătățesc imunitatea, sistemul respirator, armonizează procesele cerebrale. Mai vrei să rămâi acasă când prietenii tăi călătoresc?
7. Te bucuri de natură. Bucuria stă în lucruri mici. Când ai fost atent la detalii ultima dată? Când te-ai bucurat ultima dată de ce e în jurul tău, de o floare, de un parfum, de un copac, de un fluture? Sunt peisaje care îți taie respirația. Sunt minuni ale naturii care te lasă fără cuvinte de atâta frumusețe. Probabil acum ești la birou sau acasă. Ieși afară și bucură-te de splendoarea naturii! Stai! Sunt blocuri și e mult praf? Prea multe zgomote? Mergi la marginea orașului, mergi într-o pădure sau oriunde te poți bucura liniștit de peisaje. E primăvară și natura oferă un adevărat spectacol de lumină și culoare, iar mireasma florilor cu sigurantă te va încânta.
8. Te (re)descoperi. Atunci când călătorești, te detașezi de tot ce crezi că înseamnă viața ta și ai timp să meditezi. Vei surprins să descoperi că e mai mult de atât, că ești prea departe de ce înseamnă ea cu adevărat. Fiecare călătorie e o provocare. Afli lucruri noi despre tine, îți descoperi noi pasiuni și noi abilități. Înot, ciclism, parapantă, parașutism, bungee jumping, scuba diving, fotografie, blogging. Mereu te întorci acasă cu ceva nou, o poză (de fapt, mult prea multe), un articol, o experiență. Timpul trece, dar amintirile rămân.
9. Înveți să prețuiești “acasă”. Oricât de mult ai pleca și oricât de departe, mereu te întorci. Și cu fiecare întoarcere vei prețui mai mult ceea ce ai acasă. Nu pentru că îți lipsește ceva în călătorie sau nu îți place, ci pentru simplu fapt că ți se face dor. Nu dor de casă ca și clădire, ci dor de cei pe care îi lași acasă, părinți, copii, prieteni (asta dacă nu mergi cu ei în vacanță). Dacă în călătoria ta, întâlnești oameni care nu au ceea ce ai tu, dar se bucură cu puținul pe care îl au, iar tu ești nemulțumit de ceea ce ai și vrei ma mult, vei învăța să prețuiești ceea ce ai. Nu e un lucru rău să îți dorești mai mult sau mai bine, însă trebuie să te bucuri și dacă e mai puțin sau mai rău și să lupți pentru ceea ce îți dorești.
10. Realizezi cât de mult înseamnă cei dragi pentru tine. Fie că alegi să călătorești cu familia sau cu prietenii, fie că îi lași acasă, mereu realizezi ce înseamnă ei pentru tine. Dacă sunt cu tine în vacanță, ajungeți să vă cunoașteți mai bine, trăiți anumite experiențe împreună care vă apropie și mai mult, învățați câte ceva unii de la alții, vă schimbați părerile pe care le aveați unii despre alții, strângeți amintiri împreună și le veți povesti mult timp când vă întoarceți acasă. În schimb, dacă alegi să călătorești singur sau cu un grup nou, vei vorbi mai des (la telefon sau online) cu cei dragi de acasă, le vei împărtăși experiențele tale, le vei trimite poze, le vei lua câte un suvenir și te vei gândi la ei mai mult decât te gândeai când erați acasă împreună. Cel puțin o dată le vei spune că îți e dor de ei. E normal.
Tu ce alegi? Sfatul meu: când ai ocazia, fă-ți bagajul și alege-ți persoanele potrivite alături de care ai vrea să călătorești. Sunt sigură că există un loc, un oraș, o stradă pe care să vrei să o vezi. Sau pur și simplu, pui degetul pe hartă și pleci unde se nimerește. Poate ai curajul să pleci în locul unde ajunge primul tren. Împortant e să pleci. Restul va fi poveste. Și sunt convinsă că vei vrea să o povestești. Bucură-te de fiecare călătorie!
*Articol publicat în Cronica Studentului FEAA Craiova, Nr 6