Experiențe

Cu ce te ajută matematica în viață?

O întrebare aparent banală la care nu am avut un răspuns sincer până acum. Trebuie să recunosc că nu am știut să le explic celor care mă întrebau cu ce o să îi ajute o matrice în viață, o derivată, o integrală sau niște logaritmi. Le știu utilitatea practică (mda, știu și eu că folosim integralele pentru calculul ariilor unor suprafețe neregulate), însă noi, muritorii de rând, nu trebuie să determinăm asta în fiecare zi. Nici măcar la un an sau la zece. Mie nu mi-au folosit până acum, dar le-am învățat. Și îi învăț și pe alții să le calculeze.

Matematica

S-a întâmplat să am un moment de sclipire într-o seara, după ce mult timp m-a măcinat întrebarea: “Cu ce te ajută matematica în viață?” așa că am găsit câteva motive:

1.Îți dezvoltă gândirea logică.

În toată dezordinea există o ordine. Totul are sens și mereu există o logică în tot ceea ce există. Marea majoritate a problemelor de matematică se bazează pe logică. Nu poți să aburești pe nimeni cu o rezolvare a ceva concret. Ori are logică ori nu are.

2. Îți dezvoltă gândirea creativă.

Există atât de multe metode de a rezolva o problemă. Și există și mai multe metode care par a rezolva o problemă, dar care, de fapt, nu conduc la niciun rezultat. În acest sens, trebuie încercate mai multe metode până funcționează una. Trebuie să fii creativ.

thebrains

3. Îți dezvoltă capacitatea de analiză și sinteză.

Toate calculele și rezolvările acelea te vor ajuta să gândești schematic, să analizezi în amănunt o problemă și să extragi esențialul.

4. Te ajută să te focusezi pe ceea ce este cu adevărat important.

În matematică, înveți să fii capabil să îți dai seama ce date te vor ajuta, când și în ce context și să le valorifici la momentul potrivit. Toate celelalte pot aștepta până la momentul potrivit.

5. Te învață să fii atent la detalii.

Nu trebuie să îți scape niciun amănunt pentru că, mai devreme sau mai târziu, fiecare îți va folosi la rezolvare.

6. Te canalizează spre găsirea unei soluții.

În matematică, fiecare problemă are cel puțin o soluție. Cam așa e și în viață. Chiar dacă la prima vedere, problema pare fără rezolvare, prin încercări vei constata că vei ajunge la un rezultat.

7. Îți antrenează memoria.

Dacă nu îți folosești neuronii, îi pierzi. Ar fi păcat să nu faci ceva în acest sens. Înaintând în vârstă, pot apărea și pierderile de memorie sau diverse boli. Se pot preveni cu puțin antrenament. Stimulează-ți creierul de câte ori ai ocazia!

Modul în care gândim sau acționăm ne definește. Dacă crezi că nu te va ajuta matematica în carieră, mai gândește-te o dată! Și încă o dată…Probleme există, de tot felul…și sunt multe. Felul în care alegi să le rezolvi, timpul de reacție, durata de gândire, vizualizarea căilor posibile de rezolvare, dar și alegerea unei soluții avantajoase dintr-o multitudine, toate sunt influențate de experiența pe care ai acumulat-o până la momentul respectiv. Îți place sau nu, matematica îți antrenează memoria și te pregătește pentru situațiile dificile cu care te vei confrunta în viață. Nu vei avea de rezolvat integrale sau ecuații logaritmice, dar va trebui să gândești și să cauți soluții la problemele respective. 

P.S. Nu știi niciodată când te abordează cineva în gară cu o problemă de matematică!


CITEȘTE ȘI:

 1. Ce a însemnat INTEGRALIST pentru mine

36 de comentarii

 1. Interesant articolul insa tot nu m-ai convins. 🙂 Consider matematica foarte utila daca este vorba despre operatiile de baza insa celelalte… nu mi-au placut niciodata. Sunt si alte metode de a dezvolta si folosi creerul, nu trebuie sa fie neaparat matematice. 🙂

  1. Sunt importante toate, dar contează foarte mult domeniul în care fiecare alege să lucreze. 🙂

 2. Predau matematica si chimia la un centru de meditatii, asa ca mereu sunt intrebata de copii: de ce trebuie sa invatam matematica? Le dau cam aceleasi argumente enuntate de tine mai sus. Eu fiind la Politehnica, chiar am nevoie de toata algebra, aritmetica si analiza matematica invatata in liceu + cea invatata in timpul facultatii :))

  1. Aww <3 ce drăguț! N-ai idee cât de mult mă bucur să descopăr acest lucru despre tine! Felicitări, draga mea! :* :*

 3. Interesant…foarte interesante motivele enumerate de tine 🙂 Ai perfecta dreptate 🙂 In perioada studiilor cu toții ne întrebăm ‘cu ce ne ajuta matematica in viata’ … 🙂 ideea este ca ne ajuta si ne lovim zilnic de aceasta!Depinde de domeniu dar este necesară în mai toate domeniile! 🙂

  1. După liceu am zis că iau o pauză de la mate că prea îmi ajunsese, fiind și pe profil intensiv mate-info. Însă de 5 ani predau meditații și se pare că eu și matematica suntem nedespărțite.

 4. Nu m-am gandit niciodata la aceste beneficii, dar probabil asa se explica logica mea, dupa 4 ani de liceu la sectia real si 5 ani de inginerie 😀

  1. Uh, o super experiență. Am 4 ani de mate-info intensiv și 5 ani de predat meditații 🙂 Oamenii aveau nevoie de răspunsuri așa că am scris aici. Nu e zi în care să nu citească cineva acest articol.

 5. Ajuta matematica. Dar nu o vezi mereu ca pe un ajutor. Fiindca sunt destule cadre didactice care au grija sa nu insufle cum trebuie aceasta materie copiilor. Eu pana in liceu nu am prins drag de matematica. Si de atunci m-a ajutat sa vad lucrurile altfel!

  1. Nu am plăcut-o pe profa de mate din liceu și am ajuns să predau eu mate :)) Nu știu care e logica aici. Poate am vrut să demonstrez că există speranță și explicații pe înțelesul tuturor.

 6. Interesant punct de vedere! Cam asa stau lucrurile, dar cand dam de ecuatii cu n necunoscute zau ca vedem totul cu alti ochi. Te pup

  1. Te înțeleg perfect. Asta pățesc eu la chimie. :))

 7. Andrea Chitic

  Eu mor cand aud nu doar tineri spunand cu ce ma ajuta pe mine matematica in viata?! Habar n-au cat de mult ii dezvolta si cat de mult bine le va face in viata. Desi nici eu nu am fost fan al matematicii, am inteles macar care e rolul ei, pe termen lung.

  1. Mă bucur că ți-ai dat seama de acest aspect. Să știi că mulți îmi ajung pe blog după ce caută ”matematica nu te ajută în viață” și baaam! Găsesc acest articol în care eu le spulber visurile :))

 8. Asa este! Sunt de acord cu motivele tale, dar chiar si asa…nu-mi place matematica :))))

  1. Simte-te liberă să nu îți placă! :*

 9. Eu am fugit de matematică toată viata :)) imi place, dar la scoala devenea prea greu, formule inutile, dar exercițiile normale care ajuta, sunt ok

  1. Și eu am vrut să fug după liceu și am reușit să am un joc din treaba asta. :)))

 10. Andreea

  E foarte utila matematica si sunt de acord cu motivele pe care le-ai spus tu, insa e o mare problema cu profesorii. Nu cu toti, insa majoritatea nu vor sa explice bine ca sa venim la ei la meditatii (am patit-o si in scoala generala si in liceu) si cred ca de aceea avem toti ,,scarba” fata de matematica. In schimb, in facultate am avut un prof care explica atat de bine incat nu aveam nevoie sa ma mai uit acasa. Am luat 10 la examen si nu numai eu. A fost doar un semestru de mate, insa si acum imi aduc aminte de cum preda si ma gandeam ca daca toti profesorii ar fi fost ca el, poate matematica ar fi invatata logic, nu tocita sau cu lacrimi ca daca nu invatam picam bacul. Si n-ar mai exista nici meditatii 🙂

  1. Predau meditații de 5 ani și mă confrunt cu aceeași problemă: profesori care nu explică și care nu știu să se facă înțeleși. Păcat! Așa reușesc să distrugă viitorul multor elevi.

 11. Tocmai pentru motivele enumerate de tine mi-a placut intotdeauna matematica, fiecare problema mai dificila o consideram un fel de mister pe care il dezlegam 🙂

  1. Îmi place cum gândești! <3

 12. Matematica este foarte importanta si te ajuta sa-ti dezvolti gandirea. Ai punctat foarte bine si iti dau perfecta dreptate. Fara ea nu te poti descurca in viata

 13. Nu mi-a placut niciodata iar in scoala generala mereu ma intrebam la ce imi va folosi…in prezent sunt in cealalta tabara cu limbile straine 🙂

  1. Super, felicitări! Eu n-am avut niciodată vreun moment în care să nu fiu în tabăra matematicii :)) în schimb, am fugit de limbi străine. Târziu am reușit să ne împrietenim.

 14. Matematica mereu mi s-a părut o provocare. Când eram mică făceam concursuri cu tata cine termină mai repede un exercițiu. :))

  1. Waaa! Cât de super! <3 Și cine termina mai repede, de obicei?

 15. Matematica nu a fost materia mea preferată, dar nu cred că ar fii rău să știu puțin mai multe.

  1. Niciodată nu e prea târziu! :*

 16. Denis

  Exista alte metode de dezvoltare ale acestor atuuri mai putin zombabile . O mare parte din matematica e utila insa unele sunt complet inutile create de niste persoane care nu intelegeau notiunea de copil , o mare parte din algebra e inutila insa suntem fortati sa o invatam .

  1. De acord cu tine, Denis. Dacă ai găsit acele metode, aplică-le și fii fericit! Spor și succes în toate!

   1. ovidiu

    Daca a gasit acele metode sa le impartasesca si celorlalti care viziteaza acest site. Suntem si noi interesati.
    De ce nu incurajati dezbaterea de idei in comunitate?
    Pe tine Alexandra nu te intereseaza care ar putea fi acele metode?

    1. Corect, Ovidiu. Este liber să le împărtășească cu noi dacă dorește! 🙂

 17. […] Cum zice si Alexandra, matematica te ajuta sa gandesti. De altfel, scoala in general cam la asta e utila: iti antreneaza mintea. […]

 18. ion

  Un simplu indiciu pentru cei care vreau sa invete matemateca si nu pot luati cartea de matemateca si cititi tema de zeci de ori astfel creierul isi va porni natura sa si va intelege ca ceie ce e important trebu de retinut .Asa veti avea zece la matemateca.Inarmativa cu rabdare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *