Cu ce te ajută matematica în viață?

O întrebare aparent banală la care nu am avut un răspuns sincer până acum. Trebuie să recunosc că nu am știut să le explic celor care mă întrebau cu ce o să îi ajute o matrice în viață, o derivată, o integrală sau niște logaritmi. Le știu utilitatea practică (mda, știu și eu că folosim integralele pentru calculul ariilor unor suprafețe neregulate), însă noi, muritorii de rând, nu trebuie să determinăm asta în fiecare zi. Nici măcar la un an sau la zece. Mie nu mi-au folosit până acum, dar le-am învățat. Și îi învăț și pe alții să le calculeze.

Matematica

S-a întâmplat să am un moment de sclipire într-o seara, după ce mult timp m-a măcinat întrebarea: “Cu ce te ajută matematica în viață?” așa că am găsit câteva motive:

  1. Îți dezvoltă gândirea logică.

În toată dezordinea există o ordine. Totul are sens și mereu există o logică în tot ceea ce există. Marea majoritate a problemelor de matematică se bazează pe logică. Nu poți să aburești pe nimeni cu o rezolvare a ceva concret. Ori are logică ori nu are.

2. Îți dezvoltă gândirea creativă.

Există atât de multe metode de a rezolva o problemă. Și există și mai multe metode care par a rezolva o problemă, dar care, de fapt, nu conduc la niciun rezultat. În acest sens, trebuie încercate mai multe metode până funcționează una. Trebuie să fii creativ.

thebrains

3. Îți dezvoltă capacitatea de analiză și sinteză.

Toate calculele și rezolvările acelea te vor ajuta să gândești schematic, să analizezi în amănunt o problemă și să extragi esențialul.

4. Te ajută să te focusezi pe ceea ce este cu adevărat important.

În matematică înveți să fii capabil să îți dai seama ce date te vor ajuta, când și în ce context și să le valorifici la momentul potrivit. Toate celelalte pot aștepta până la momentul potrivit.

5. Te învață să fii atent la detalii.

Nu trebuie să îți scape niciun amănunt pentru că, mai devreme sau mai târziu, fiecare îți va folosi la rezolvare.

6. Te canalizează spre găsirea unei soluții.

În matematică, fiecare problemă are cel puțin o soluție. Cam așa e și în viață. Chiar dacă la prima vedere, problema pare fără rezolvare, prin încercări vei constata că vei ajunge la un rezultat.

7. Îți antrenează memoria.

Dacă nu îți folosești neuronii, îi pierzi. Ar fi păcat să nu faci ceva în acest sens. Înaintând în vârstă, pot apărea și pierderile de memorie sau diverse boli. Se pot preveni cu puțin antrenament. Stimulează-ți creierul de câte ori ai ocazia!

muschii-creierului

Modul în care gândim sau acționăm ne definește. Dacă crezi că nu te va ajuta matematica în carieră, mai gândește-te o dată! Și încă o dată…Probleme există, de tot felul…și sunt multe. Felul în care alegi să le rezolvi, timpul de reacție, durata de gândire, vizualizarea căilor posibile de rezolvare, dar și alegerea unei soluții avantajoase dintr-o multitudine, toate sunt influențate de experiența pe care ai acumulat-o până la momentul respectiv. Îți place sau nu, matematica îți antrenează memoria și te pregătește pentru situațiile dificile cu care te vei confrunta în viață. Nu vei avea de rezolvat integrale sau ecuații logaritmice, dar va trebui să gândești și să cauți soluții la problemele respective. 

principala_154

P.S. Nu știi niciodată când te abordează cineva în gară cu o problemă de matematică! Mai multe despre asta în articolul următor.

2 Comments Posted

  1. Interesant articolul insa tot nu m-ai convins. 🙂 Consider matematica foarte utila daca este vorba despre operatiile de baza insa celelalte… nu mi-au placut niciodata. Sunt si alte metode de a dezvolta si folosi creerul, nu trebuie sa fie neaparat matematice. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*