Cele mai cunoscute Insule Baleare sunt Ibiza, Mallorca și Menorca, însă mai sunt câteva insule micuțe, adevărate comori deloc de neglijat, foarte aproape de insulele mari, care sunt oaze de liniște și frumusețe. Dintre acestea, sunt demne de menționat Espalmador, Formentera, Es Vedra (aceasta e frumoasă de văzut de undeva din sud-vestul Ibizei).

Despre Espalmador nu se vorbește prea mult, deși e o bijuterie rară, o insulă pustie, sălbatică, de o frumusețe nealterată de mâna omului cu vreo construcție sau urmă de locuire. O insulă pe care poposești pentru puțin timp, îți încarci bateriile și pleci mai departe, fără să-i perturbi prea mult echilibrul natural, cu plaje superbe cu nisip alb, fin, pe care nu găsești urmă de șezlong, nici vreun beach bar de unde să îți comanzi vreo băutură sofisticată, cu ape turcoaz și peștișori care înoată relaxați pe lângă tine. Espalmador e un colț de paradis pe care omenirea nu l-a câștigat și asupra căruia nu are niciun drept. Doar obligația de a-l lăsa la fel de curat precum l-a găsit. De fapt, nu, nu e o obligație, e o răsplată pentru frumusețea pe care o oferă și pentru primirea călduroasă, cu liniște, soare și energie pozitivă. Aș spune că Espalmador e o insulă ruptă din Maldive și teleportată din Oceanul Indian până în Marea Mediterană.

Noi am ajuns aici cu o excursie privată, întrucât ferryboat-ul care pleacă din Ibiza oprește direct în portul din Formentera, am făcut snorkeling, am înotat cu peștișorii cu care am împărțit ulterior o paella delicioasă. (Și acum ca să fiu împăcată cu treaba asta caut pe google ”peștii mănâncă orez?”. haha. au mâncat. și s-au strâns și mai mulți pentru mai mult)

Apoi am plecat spre Formentera, unde am ales între turul insulei cu excursie până la far și relaxare la plaja Ses Illetes. Formentera are forma unui delfin, drumuri neasfaltate, prăfuite, care își păstrează autenticitatea, are mai multe plaje stâncoase cu ape într-o combinație frenetică de albastru și turcoaz și o plajă întinsă – Ses Illetas, cu nisip fin și vegetație sălbatică și cu un beach-bar sau restaurant construit din lemn. Se poate ajunge aici din port cu autobuzul – linia galbenă sau cu un scuter. Pe această plajă sunt și câteva șezlonguri, însă își păstrează vibe-ul sălbatic. Pe alocuri, nisipul este roz (mai roz decât pe Elafonisi Beach din Creta) O altă plajă întinsă este Platja de Levant, la care nu am mai avut timp să ajung și despre care nu știu să vă spun prea multe, dar din fotografiile de pe google pot să vă spun că este la fel de frumoasă ca Ses Illetes.

Mare parte din insulă face parte din Patrimoniul Universal, iar responsabilă pentru apa limpede este posidonia, o iarbă de mare care filtrează apa și o menține cristalină.

În contrast cu viața simplă și vibe-ul sălbatic, autentic de la țărm în larg sunt ancorate yachturile unde petrecerile continuă până dincolo de apus și poveștile lor nu ajung până la mal.

Spre deosebire de Espalmador, pe Formentera se găsesc câteva unități de cazare și magazine, însă posibilitățile de a rămâne pentru mai multe zile aici sunt totuși limitate, comparativ cu Ibiza.

Biroul de unde am luat excursia pe Formentera – situat în Playa d’en Bossa

Am optat pentru excursia de o zi pe Formentera, organizată de Ibiza Vibez, cu live cooking pe ferry, prânz cu paella și fructe, open bar, echipament de snorkeling, muzică bună și ne-am ales și cu câțiva prieteni după această experiență. Întreaga nebunie a costat 90 de euro, preț în care au intrat și 2 party-uri la alegere în Ibiza.


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:

  1. Ibiza înseamnă doar party, opulență și agitație sau e mai mult de atât?

  2. Cât costă o vacanță în Ibiza | Buget de vacanță

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

  1. […] Și a urmat Formentera, încântătoarea bijuterie a Mediteranei. Noi am optat pentru excursie de o zi, însă se poate merge și pe cont propriu cu ferryboat-ul care face în jur de jumătate de oră. Cum ferry nu oprește la Espalmador, am ales excursia. Am plecat la 13:30 din Port Eivissa, prima oprire fiind Espalmador, unde după o sesiune de snorkeling, bălăceală și stat la plajă a urmat Formentera. Am avut de ales între a ne relaxa la plajă – Ses Illetes unde se poate ajunge cu autobuzul, linia galbenă sau cu scuterul și a explora insula și, evident, am ales plaja. Despre Formentera am povestit aici. […]

  2. Uhhhh… si m-ai purtat mai departe peste mari si plaje! Frumos rau tare pe acolo, prea frumos!
    Si la ce dor am eu de soare, mare, plaja, m-ai lovit exact unde ma doare cel mai rau. Dar e fain sentimentul si numar zilele….
    Te pup fata frumoasa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *