Cerul se umplea de nori și începuse să se dezlănțuie vântul. Abia se mai zărea un strop de soare undeva în depărtare, pregătindu-se pentru spectacolul de lumini și culori pe care avea să ni-l ofere mai târziu. Orice experiență ar fi adus, parcă nu ne tenta o furtună pe Bosfor. Am așteptat în față la Hagia Sophia să vedem încotro se îndreaptă norii de parcă am fi știut încotro să ne îndreptăm pentru croazieră, apoi am zis că fie ce-o fi, mergem. Voiam să vedem Bosforul la apus, scăldat în ultima lumină a soarelui și apoi luminat palid de felinarele de pe poduri sau de pe maluri. Voiam să trăim întunericul și lumina pe același vapor, să simțim căldura și frigul, să vedem palatele strălucind în lumina apusului și-n lumina reflectoarelor deopotrivă, să conducem soarele spre alte zări din larg, de la linia fină dintre două lumi, cea orientală și cea occidentală.

Ne-am îmbarcat din Portul Eminonu, iar călătoria a durat 90 de minute. Am trecut pe sub cele 3 poduri, iar ghidul ne-a prezentat cele mai importante clădiri. Am admirat apusul alături de pescărușii ce ni s-au alăturat în croazieră, zburând liniștiți pe lângă noi, am admirat grandoarea podurilor de pe care cu siguranță ne aruncau priviri fugare trecătorii, am privit în zare până departe spre coline, moschee și palate, acolo la granița dintre două lumi, prinși între două continente atât de diferite.

Dacă Bosforul separă cele două continente – Europa și Asia – atunci cele trei poduri înălțate peste strâmtoare le unește. În ordine cronologică, acestea sunt:

Podul Bosfor sau Ataturk (Podul Martirilor din 15 iulie)

Este primul pod peste Bosfor, cu o lungime totală de 1510 m, situat la înălțimea de 64 m peste nivelul mării astfel încât să existe trecerea loberă a navelor a căror înălțime ajunge la 60 m. La momentul finalizării construcției, acesta era al patrulea cel mai lung pod suspendat din lume. Construcția a fost realizată de companii turcești, britanice și germane, după modelul Podului Nord din Anglia. Deschiderea sa oficială a avut loc pe 29 octombrie 1973, fiind programată să coincidă cu a 50-a aniversare a fondării Republicii Turcia. În prezent, este considerat al 13-lea cel mai lung pod din lume și al patrulea din Europa. Pasajul pietonal a fost închis pentru a opri valul de sinucideri ce aveau loc acolo.

Podul Sultan Mehmet Fatih

Este al doilea pod peste Bosfor și poartă numele sultanului care a cucerit Constantinopolul în anul 1453. A fost inaugurat în anul 1988, la aniversarea a 535 de ani de la cucerirea orașului. A fost construit de japonezi în decursul a 3 ani și are o lungime totală de 1510, înălțându-se la nivelul de 64 m deasupra mării. Podul unește partea europeană din regiunea Rumeli Hisary cu partea asiatică din regiunea Anadolu Hisary, fiind construit în locul unde lățimea Bosforului este minimă și unde a fost construit un pod care facilita trecerea armatei lui Darius. Și aici a fost restricționat accesul pietonilor din cauza valului de sinucideri.

Podul Yavuz Sultan Selim

Este al treilea pod peste Bosfor, are o structură hibridă între un pod hobanat și unul suspendat, fiind cel mai lung pod de acest fel care are și infrastructură feroviară. Podul are 4 benzi rutiere pe fiecare sens și câte o linie de cale ferată în fiecare direcție, cu o lungime de 1400 m, a fost construit de un consorțiu turco-italian în 3 ani și dat în utilizare în anul 2016. Podul se află în apropierea Mării Negre, în regiunile Garipche (în partea europeană) și Poyrazkei (în partea asiatică) din Istanbul. Există o taxă de trecere de 3 euro pentru vehiculele care circulă din Europa spre Asia, în timp ce trecerea în sens invers este gratuită.

Strâmtoarea Bosfor este granița naturală dintre Europa și Asia, dintre Orient și Occident, legând Marea Neagră de Marea Marmara. Are o lungime de 30 km, iar lățimea maximă de 3700 m. Adâncimea apei variază între 36 și 124 m. Cele mai impresionante atracții de pe malul Bosforului sunt Moscheea Ortakoy, Palatul Ciragan și Palatul Dolmabahce.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

  1. La pas prin Istanbul | Bijuteria incontestabilă a Turciei

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *