Miroase a pateuri cu brânză, plăcintă cu mere și scorțisoară și a croissante cu ciocolată. Am petrecut seara în bucătărie pregătind delicatese. Un cappuccino aburind mă așteaptă pe masă. Am pornit laptopul de ceva vreme și l-am lăsat pe canapea. Cântă ceva în surdină în timp ce privesc cu nerăbdare cuptorul. Ador să admir întregul proces de coacere și rumenire. Afară e răcoare și întuneric. Natura începe să se dezlănțuie. Copacii tremură în bătaia vântului, iar păsările se grăbesc spre cuiburi. Se apropie furtuna. Prin ușile de sticlă văd fulgerele cum luminează întreg cuprinsul. În casă, e cald și bine. Și miroase a hygge în tot livingul.

Cum nu disting nimic în tot acel întuneric, îmi place să cred că dincolo de geam e o străduță îngustă din Danemarca pe care se înghesuie oamenii grăbiți spre case. Bărcile se odihnesc pe canale și-n porturi. E un freamăt rece. Luminile se aprind rând pe rând. Cerul se luminează și el din când în când. Furtuna e din ce în ce mai aproape. O ploaie măruntă răzbește în întuneric. Mireasma de frunze amestecate cu pământ ud se strecoară în casă prin geamul întredeschis. N-am vizitat până acum Danemarca, dar așa arată în viziunea mea serile acum. Nu toate. Doar cele hygge.

Stilul danez l-a preluat și căsuța noastră. Un design minimalist cu influențe nordice, un candelabru de lemn cu lumină galbenă, o atmosferă caldă, primitoare într-un perfect contrast cu vremea de afară. Și nici măcar nu suntem în Danemarca, deși simt asta la fiecare pas pe care îl fac prin căsuță. Am poposit la Baia de Fier, unde am reușit să amplificăm atmosfera daneză a locului prin mici ritualuri și obiceiuri hygge. De când am citit despre fericirea daneză, cam asta facem prin fiecare loc pe unde ajungem, însă aici ne-a ajutat tare mult modul în care a făcut gândită și creată căsuța.

Un tiny house ideal pentru 4 persoane, cu living, bucătărie open space și baie la parter, 2 camere la etaj, terasă alipită cu măsuță, canapele, fotolii, dar și șezlonguri de plajă, un foișor, zonă de grătar și firepit. Un cățel, o pisică și păsărele care ciripesc. Departe de strada principală și fără vecini. Într-o pustietate desăvârșită. Un colț de liniște în inima Gorjului. Și ca să simțim că încă suntem pe tărâm oltenesc, în living se află un covor tradițional țesut manual de bunica gazdelor.

Am început sejurul cu soare și cu grătar în fiecare seară. Am servit fiecare cină afară, în foișor, în compania blănoșilor. Ziua am întins păturile pe iarbă și am dormit la umbra unui copăcel. Așa am lenevit și-n serile cu cer senin când am privit stelele cu cântecul greierilor pe fundal.

Ne-am ghidat după regula de aur a căsuței – life without clock. Am lăsat soarele să ne trezească, ne-am relaxat cât de mult am putut, nu ne-am mai uitat la ceas așa des, nu am mai funcționat după o agendă bine stabilită și nici nu ne-am încărcat programul cu vreo ieșire. Deși zona are un potențial turistic fantastic – Pădurea Colorată, Peștera Muierii, Polovragi, Horezu, Transalpina, Târgu Jiu, hamace la înălțime, Casa Răsturnată de la Ponoare – obiective pe care le-am vizitat în deplasări anterioare, la Tiny House BF am ales să stăm și să ne încărcăm bateriile.

Ni se spune tot mai des că avem un stil de viață haotic, că suntem mai tot timpul în deplasare, mereu pe fugă, mereu cu o destinație pregătită. Însă pentru noi acasă e oriunde suntem împreună și păstrăm în fiecare loc în care ajungem liniștea de care avem nevoie și atmosfera hygge care ne face să ne simțim acasă.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

  1. Ce poți vedea pe Transalpina și împrejurimi

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *