Sute de ani de existență, sute de ani de povești și atâtea amintiri lăsate pe prispă sau pe sobă, în căldura verii sau fugind de gerul iernii, căsuțele tradiționale din diferite colțuri ale României sunt dovada vie a conservării tradițiilor românești, expuse parcă-ntr-un muzeu ce te îmbie să-i calci pragul și-n care să locuiești o perioadă pentru a deveni și tu parte din poveste…
…la malul mării
Casa Filip din Sarichioi
Casa Filip din Sarichioi este o veche gospodărie lipovenească, construită în urmă cu un secol (1921), pe malul Lacului Razim, în vatra satului Sarichioi și este câștigătoarea unui trofeu pentru restaurare, reabilitare și reconversie la Anuala de Arhitectură din 2019. Casa are o capacitate de 12 persoane repartizate în 2 apartamente în casa veche și 1 apartament în casa nouă, fiecare cu două dormitoare matrimoniale.
Casa veche păstrează detaliile stilului lipovenesc, de o frumusețe inconfundabilă: pereții din chirpici văruiți cu alb, geamurile și ușile de lemn vopsite în albastru, iar acoperișul ecologic de stuf. Casa nouă dipune la parter de bucătărie, living, o sobă lenjaka pe care se poate sta în serile răcoroase, două băi și o saună nelipsită din gospodăriile lipovenești. Aceasta poartă denumirea de bania, iar pentru localnici are o semnificație sacră, fiind utilizată în fiecare seară de sâmbătă, înainte de participarea la slujba duminicală și nu numai. În mansardă se află dormitoarele.
Mai există și o terasă cu o capacitate de 60 de persoane, unde se servește micul dejun, iar oamenii se strâng adesea la povești și un turn cu o priveliște superbă asupra întregii zone, unde poți sta la cafea admitând lacul, în splendoarea dimineții sau la un pahar de vin contempland la ruinele Cetății Enișala, la întinderea cerului și la strălucirea stelelor.
Casa Filip rămâne un loc al desăvărșirii artei lipovinene, un refugiu în inima celei mai mari comunități de ruși-lipoveni de pe teritoriul țării noastre, un loc autentic cu o istorie vie, peste care timpul nu pare să fi trecut sau cu care într-adevăr a avut milă, un loc de poveste de o frumusețe de neegalat.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
…în Bucovina
Pensiunea La Roată
Pensiunea La Roată desăvârșește experiența autentică bucovineană, împletită armonios cu bunul gust și măiestria culinară. Născută din respect și admirație pentru tradiția, arta și arhitectura Bucovinei, este ca un muzeul al satului în minuatură, situat în apropierea centrului orașului Gura Humorului. Un amestec frapant de modern și rustic reliefat prin cele 5 case țărănești (Anastasia, Dumitru, Elisabeta, Vasile și Zenovia) vechi de 120 de ani, strămutate lemn cu lemn, alături de cele 4 case moderne (Nela, Ramona, Olga, Ana). Ținutul Bucovinei e un loc al regăsirii de sine, al descoperirii și al decescoperirii, o călătorie în timp, pe vremea copilăriei petrecute în casa bunicilor, iar Pensiunea La Roata vine în întâmpinarea acestor dorințe, atât de firești într-un secol al neliniștii și grabei prin întoarcerea într-un timp al statorniciei, când ziua era zi, masa – masă, casa – casă.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Casa Poveștilor Bucovina
Casa Poveștilor este o căsuță tradițională situată în Vama, județul Suceava și este ideală pentru 2 persoane. Nu știu altii cum o descriu, dar eu când mă gândesc la Casa Poveștilor, în minte îmi vine casa copilăriei lui Nică. ”Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie! ” – Ion Creangă
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Casa Lia Bucovina
În Valea Putnei, pe drumul dintre Suceava și Vatra Dornei se află Casa Lia, o căsuță tradițională cu o vechime de peste 117 ani ce păstrează originalitatea și farmecul așezărilor țărănești din Bucovina. Dacă exteriorul casei a rămas intact de-a lungul timpului, interiorul a suferit modificări pentru a spori confortul oaspeților, însă a reușit să păstreze atmosfera anilor ’50.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Hygge Hut Bucovina
Hygge Hut este o căsuță tradițională cu o vechime de peste 100 de ani, ascunsă în inima Bucovinei, pe plaiurile pitorești ale comunei Vama, ce prezintă un contrast arhitectural desăvârșit. Exteriorul cu iz tradițional tipic bucovinean intră în antiteză cu decorul modern în stil minimalist, cu o influență ușor scandinavă. Căsuța a fost strămutată pe aceste meleaguri și salvată de la pieire și e ca un cuib primitor plin de liniște și iubire, ideal pentru 4 oaspeți.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
…în Maramureș
Casa lu’ Ion Maramureș
Casa lu’ Ion are o vechime de peste 200 de ani și se află în Vișeu de Sus, în apropierea unui pârâu din Valea Vinului, o zonă de poveste, ascunsă de agitația orașelor. Casa este ideală pentru maxim 6 persoane și dispune de un living spațios comun cu bucătăria complet utilată, 3 dormitoare cu baie proprie, dispuse la parter și în mansardă. Detaliile ușilor și ferestrelor sunt pictate cu albastru de Săpânța. Afară se află un loc pentru foc de tabără și un foișor pentru grătar. Cu toate că drumul e anevoios, liniștea de aici e de neegalat. Casa lu’ Ion este locul căruia i se potrivește de minute hashtag-ul creat de turiști #mamaiintorcaici.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Casa Valea Vinului
Casa Valea Vinului este o casă tradițională din Vișeu de Jos ce conferă senzația întoarcerii în timp. Cu o vechime de peste 120 de ani, casa a fost strămutată bucată cu bucată din Valea Izei și reconstruită ca un puzzle, ținându-se seama de structura și elementele tradiționale, care să îi ofere farmecul de nedescris. Valea Vinului e un loc autentic, de poveste, într-un cadru pitoresc, încărcat de tradiție și de liniște în care te poți reconecta cu tine și cu natura.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Căsuțele tradiționale din Breb
Breb este cel mai frumos sat din România și se mândrește cu un ansamblu de case tradiționale pe măsură: Casa din Vale, Casa Faină, Casa cu Dor, Casa Nouă, Șura lu Costan, cu o capacitate de la 3 la 6 persoane/căsuță. Casa cu Dor este cea mai mică din cadrul complexului ”Casa din Vale” Breb, având o capacitate de doar 3 persoane.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Complex Seky Maramureș
Casa Mamei Bătrâne și Căsuța din Poveste din cadrul coplexului Seky sunt 2 case tradiționale vechi de peste 150 și respectiv 200 de ani, având câte un dormitor matrimonial fiecare și acces la saună și jacuzzi.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
…în Transilvania
The Magic Cottage – Transylvania Rosie’s Retreat
În Praid, la nr 668, acolo unde cândva era casa de jocuri de noroc a satului, o casă veche de 100 de ani a fost salvată de la distrugere și transformată complet într-un spațiu cald, primitor, modern. La parter, se află bucătăria complet utilată și o cameră în curs de amenajare. Mansarda este cea dedicată în întregime oaspeților, are intrare separată și este compusă dintr-o terasă ideală pentru a sta vara la cafea, un dormitor sublim cu accente de epocă și influențe indiene, maghiare și britanice și o baie superbă amenajată parcă special pentru a fi expusă la muzeu.
Pe Rosie am simțit-o mai mult decât o gazdă primitoare care face parte tot posibilul ca oaspeții ei să se simtă bine, ci o prietenă veche, deși era prima dată când o întâlneam, la care soseam în vizită și căreia îi făcea o deosebită plăcere să ne aibă acolo. Sau acea mătusă pe care o vizitezi de drag. Am simțit-o parte din familie. O femeie magică precum locul primitor pe care l-a creat, o forță, un exemplu de femeie puternică, vizionară care are în plan să extindă căsuța de poveste, să amenajeze și alte camere pentru a primi mai mulți oaspeți sau familii cu copii ce au nevoie de mai mult de o cameră pentru a se simți confortabil. O femeie pe care o admir și o respect, care merită toate laudele și aprecierile și nu o spun doar eu, ci și titlul de super-gazdă acordat de airbnb de 21 de ori la rând.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
…în Apuseni
Casa Glod
Casa Glod se află la limita dintre județele Alba și Hunedoara și dispune de 15 locuri de cazare în căsuțele tradiționale denumite Casa Muzeu, Primăria și Școala. Acestea au o vechime de aproximativ 200 de ani, fiind recondiționate prin păstrarea elementelor originale la care s-au elemente ce țin de confort (utilități și grupuri sanitare).
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Raven’s Nest
Raven’s Nest – The Hidden Village in Transylvania este un sat ascuns, situat în Sălciua de Jos, Sub Piatră, județul Alba, format dintr-un ansamblu de căsuțe tradiționale, cu un total de 11 camere matrimoniale. Atracțiile principale sunt terasa cu priveliște asupra întregului cuprins, situată parcă deasupra lumii, zona cu hamace, outdoor cinema în pădure cu perne confortabile și proiector. Dacă mă întrebați pe mine, așa arată Raiul.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
Popasul Verde de la Sângeorz-Băi
Popasul Verde este o căsuță ecologică construită din materiale naturale, reciclate, procurate local, excepție făcând betonul folosit la fundație, a cărui cantitate a fost redusă semnificativ prin adăugarea pietrei. Acoperișul acesteia este de tip ”înverzit”, fiind format dintr-un sistem ce permite creșterea vegetației fără a fi nevoie de o întreținere intensivă. Cabana dispune de 3 camere și se închiriază interal pentru maxim 6 persoane.
Mai multe detalii cu privire la prețuri și disponibilitate aici.
S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:
- Glamping – camping ridicat la rang de artă pentru experiențe glamour memorabile
- Transylvania Rosie’s Retreat | The Magic Cottage
- Veșnicia s-a născut la sat | Sunrise Glamping Retreat
- Offline is the new luxury | Nomadia Glamping Retreat
- Evadare urbană în grădina cu licurici a Brașovului | Dragonfly Gardens
- Slow living sau viața trăită la dome | Cazări inedite din România
- Tiny Houses – cele mai mici și mai frumoase cazări din România
- Bungalow-uri de poveste | Cazări inedite din România
- Cele mai fascinante căsuțe în copac din România | Cazări inedite