Ora 6:00. Craiova. Ropotul unei ploi de vară se auzea în surdină. Nu era tocmai weekend-ul nostru norocos. Dacă jos era așa vremea, nu aș fi vrut să știu cum e sus. Aș fi preferat de 1000 de ori să fie soare. Apoi mi-am dat seama că ploaia are farmecul ei, că vremea e atât de imprevizibilă la înălțime, iar Transalpina n-ar mai fi Transalpina dacă nu ne-ar surprinde cu ceva. Așa că am pornit la drum.

Până am părăsit Craiova s-a oprit ploaia. Vremea avea să țină cu noi.

Pădurea Colorată 

Cu 10 km înainte de intra pe Transalpina, pe drumul dintre Târgu Jiu și Horezu, în Poenari, se află Pădurea Colorată – o dumbravă minunată ai cărei copaci sunt vopsiți în culori magice. În funcție de cum te miști în jurul copacilor, descoperi altceva. Înveți să privești lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Înveți să apreciezi mai mult oamenii din jur, natura, Realizezi că trebuie să prețuiești ceea ce ai și că trebuie să faci tot posibilul să conservi frumusețea naturii, să o aperi, să o protejezi. Că e datoria fiecăruia dintre noi să facem lumea un loc mai bun, mai frumos, mai curat. Că-n urma noastră ar trebui să lăsăm altceva în loc de umbră și gunoaie. Și indiferent de motivul care stă la baza acțiunii, nu tăierea copacilor este soluția.

Proiectul ArtLand ”Grădina Paradisului” s-a conturat în vara anului 2017, ca un manifest artistic împotriva defrișărilor. Ideea aparține artistului vizual Mihai Țopescu, care alături de o echipă de voluntari, a o folosit 2 tone de vopsea ecologică inofensivă pentru scoarța copacilor. La baza acesteia se află un var special care ține dăunătorii la distanță și rezistă până la 6 ani din momentul aplicării.

Rânca

Stațiunea turistică este situată la 1.600 m altitudine, la poalele vârfului Păpușa în Munții Novaciului din Masivul Parâng. Principala atracție de pe Transalpina, indiferent de anotimp. Numai că o ploaie de august a adus ceața peste ea. În jur, doar nori. Un gri întrerupt de albul lăptos al norilor. În față, hăul. Și sunetul ploii atingând pământul. Natura se dezlănțuia în fața noastră. Sălbatică și delicată în același timp. Un dans suav accelerat de vânt.

Pasul Urdele

Și apoi liniște. Am ajuns dincolo de nori și i-am văzut risipindu-se. Apoi s-au adunat grăbiți de parcă au uitat să-și spună ceva important. Un  du-te-vino continuu al norilor. Cel mai înalt punct. 2145 m. Pământul întâlnește cerul și se-mbrățișează. Norii asistă plini de uimire. Ne alăturăm și noi. Se instalează frigul de parcă cineva l-ar fi chemat intenționat. Iar ceață. Iar hăul gri și nemilos.

Stâna Ștefanu

Lapte fierbinte servit într-un castron de pământ peste care se adaugă mămăliga. Brânză proaspătă și tocan de oaie la ceaun. Întinși la iarbă verde și mângâiați de soare.

Ar fi fost cadrul perfect dacă stâna n-ar fi fost învăluită de ceață. A revenit ploaia și ne-a însoțit o bună bucată de drum.

Dincolo de Camping View Point încep cele mai fascinante serpentine. Încep să se adune brazii. Ploaia încetează. Se risipesc norii. Văzut din dronă, peisajul ne-ar fi lăsat muți de uimire.

Obârșia Lotrului

Verdele crud al ierbii concura cu verdele intens al brazilor. Părea că ne-am teleportat într-un alt anotimp, într-o altă lume, la zile și luni distanță de ultima oră petrecută la înălțime. Știam eu că drumul va fi fascinant și că Transalpina nu o să ne dezamăgească indiferent de vreme. De-o parte și de alta, brazii definesc drumul, iar susurul blând al râului ne conduce până aproape de lac. Oamenii erau ieșiți la picnic. Liniștea pajiștei contrasta cu furtuna și hăul de la înălțime.

Lacurile Oașa și Tău-Bistra

Drumul șerpuiește pe lângă Lacul Oașa, granița naturală dintre județele Sibiu și Alba, păstrându-se în județul Sibiu și având lacul în partea stângă. Dincolo de barajul lacului, Transalpina pătrunde din nou în județul Alba și până în dreptul lacului Tău-Bistra, lac-graniță pe care îl are de data aceasta în partea dreaptă, drumul își menține un joc continuu de slalom printre județe.

Noi am părăsit Transalpina la Obârșia Lotrului și am urmat calea râului până la vărsare în Lacul Vidra, am lăsat barajul în urmă și am urmat Lotrul până s-a revărsat în Olt. De aici, am apucat drumul la stânga, ce urcă de-a lungul Oltului spre Sibiu.

Transalpina este cea mai înaltă șosea a României, dar și din întregul lanț carpatic din afara României, cel mai înalt punct fiind Pasul Urdele (2145 m) și totodată locul unde pământul întâlnește cerul. Drumul leagă Oltenia de Transilvania, are o lungime de 148 km și traversează 4 județe Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba, făcând legătura între orașele Novaci din Gorj și Sebeș din Alba. Străbate Munții Parâng din Carpații Meridionali, de la sud la nord și, întrucât este un drum montan, se închide iarna.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

  1. Cele mai impresionante șosele ale României

  2. 7 idei de circuite turistice de parcurs prin România | Road trips

  3. 100 de locuri de vizitat în România

  4. 3 tipuri de cazări inedite din România

  5. 11 Cozy Log Cabins din România

  6. Transfăgărășan și locuri de poveste din împrejurimi

  7. Transbucegi și împrejurimile unde liniștea vorbește

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *