Gran Canaria este una dintre cele 7 Insule Canare locuite, fiind a treia ca mărime și a doua ca populație. Scăldată în apele Oceanului Atlantic și, deși aparține Spaniei, este mult mai aproape de Africa, preluându-i din influențele climatice. Gran Canaria se bucură de vreme bună aproape pe tot parcursul anului, fiind o destinație ideală de vacanță în orice anotimp.

Cum se ajunge

WizzAir are zboruri directe din București în fiecare sâmbătă, pe perioada iernii, până la sfârșitul lunii martie. În urmă cu câțiva ani, am zburat în luna iulie spre Gran Canaria cu Tarom și AirEuropa, având escală în Madrid.

Vara trecută, am ajuns cu ferry din Tenerife. După ce am ajuns pe Amadores Beach, mi-am promis că o să fac totul posibilul să revin cândva aici. La vremea respectivă aveam o regulă stupidă că nu repet destinațiile întrucât lumea e atât de mare și atât de frumoasă, iar viața atât de scurtă încât ar fi păcat să mă duc la nesfârșit în aceleași locuri și să nu încerc altele noi. Între timp, am ajuns la concluzia că viața e prea lungă să nu revăd locurile dragi și, ajunsă pentru a treia oară în Tenerife, am tras niște sfori să dăm o fugă și în Gran Canaria.

Ca o paranteză, am petrecut 8 zile în Tenerife unde am stat în Los Cristianos, iar ultima noapte am petrecut-o în Santa Cruz de Tenerife – capitala insulei, situată în nord – pentru a fi aproape de port și a lua ferry de la ora 06:00 spre Gran Canaria. Socoteala de acasă nu s-a potrivit absolut deloc întrucât ne-am trezit târziu, am ajuns în port exact în momentul în care feribotul de ora 12:00 a plecat – pe Maps e Fred Olsen Express SA (noi inițial am ajuns în zona unde era marcat un ferry pe hartă). Am așteptat 2 ore la un restaurant din port și ne-am îmbarcat abia la 14:00. Costul unui bilet a fost de 44 euro/persoană, din Portul Santa Cruz din Tenerife până în Portul Agaete din Gran Canaria. În prețul biletului de ferry a fost inclus și transportul cu autobuzul până în Santa Cătălina (Las Palmas de Gran Canaria). Altă eroare de calcul întrucât singurul port pe care îl știam eu (și singurul pe care îl găsisem și pe Maps) a fost cel din Las Palmas, iar Agaete era tocmai în partea cealaltă a insulei și am mai pierdut încă 2 ore pe drum. Ideea e că am stat toată ziua pe drumuri și în loc să fim la prânz pe plajă în Puerto Rico de Gran Canaria, așa cum planificasem, am ajuns tocmai la apus.

La întoarcerea în Tenerife am stabilit că nu mai luăm ferry, ci avionul întrucât aeroportul se afla la jumătatea distanței dintre noi (cei aflați în Puerto Rico de Gran Canaria) și port. Am găsit biletele de avion cu 70 euro/persoană la Canaryfly, cu 3 zile înainte de zbor și am aterizat pe aeroportul din Tenerife Nord. De acolo, am schimbat 3 autobuze până în El Medano pentru că ultima noapte am ales să o petrecem acolo ca să fim mai aproape de aeroportul din sud, de unde aveam zbor spre casă ziua următoare. Acum când scriu despre asta realizez că a fost o întreagă nebunie și nu știu dacă aș mai trece o dată prin asta acum că știu toate variabilele.

Transportul pe insulă

Transportul în comun este extrem de bine pus la punct însă dacă vreți să explorați zonele montane și satele, vă recomand să închiriați mașină pentru mai multă libertate de mișcare. Noi nu am avut deplasări prea mari de făcut întrucât am stat în Puerto Rico de Gran Canaria și de acolo am mers pe jos în Amadores.

Cazare

Am petrecut 3 nopți la Nachosol Apartments, un hotel cu piscină privată și vedere la Playa de Puerto Rico și, implicit, la Atlantic. Camera dublă cu terasă a costat 70 euro/noapte.

Plaje superbe

Am îndrăgit 2 plaje din sud-vestul insulei și anume Puerto Rico de Gran Canaria și Amadores Beach – ambele cu nisip auriu, în preajma cărora Atlanticul are nuanțe de azur, turcoaz și albastru regal. Ambele sunt genul de plaje mici, ascunse între curbe, de parcă n-ar mai exista nimic în afara lor, existând doar un munte în spate, pe care se înalță semețe hotelurile.

Puerto Rico de Gran Canaria
Amadores Beach

Între Puerto Rico de Gran Canaria și Amadores Beach există un pasaj pietonal de 1050 m ce poate fi parcurs lejer în 20-30 min. Înainte de a ajunge la Amadores, dintr-o curbă, când e senin, se vede El Teide – vârful vulcanului din Tenerife. Nu-i așa că e grozav?

Dunes de Maspalomas

Dune de nisip din Maspalomas s-au format din nisipul adus de vânt de pe coasta Africii, între Maspalomas și Playa del Ingles și reprezintă principala atracție a insulei. Nu vă mai spun că, deși am fost de 2 ori în Gran Canaria, n-am reușit să ajung deloc la dune.

Toate Insulele Canare sunt superbe și fiecare are farmecul ei, iar Gran Canaria nu se abate de la regulă, fiind una dintre destinațiile ce mi-au intrat la suflet și au rămas acolo probabil pentru multă vreme.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

  1. Ghid complet Tenerife: ce să nu ratezi pe insula eternei primăveri

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *