”Dorește-ți imposibilul și noi căi se vor deschide înaintea ta!”

Cu acest motto îmi încep anul 2019 și același lucru vă doresc și vouă, să aveți aspitații înalte și să faceți tot posibilul să vă atingeți obiectivele, să vă puneți dorințe care vă sperie pentru că nimic nu o să se compare cu ce o să simțiți atunci când acestea o să se îndeplinească.

Am citit recent că un obiectiv fără un plan este doar o dorință. Știam acest lucru, dar cumva în mintea mea era o informația latentă care aștepta să fie declanșată de ceva.

Mi-am dorit ca 2019 să fie un an extraordinar, mult mai bun decât 2018. Și nu m-am băgat la somn imediat după. Am luat o agendă și un pix și am început să pun pe foaie tot ce vreau să realizez în 2019.

Înainte de a împărtăși cu voi obiectivele mele, vreau să vă povestesc puțin despre cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în facultate – cum să transformi un simplu obiectiv în obiectiv SMART.

SMART este acronimul de la:

Specific – cu cât este mai îmbogățit cu detalii, cu atât are mai mari șanse să se îndeplinească pentru că știți ce vreți ca să știți cum să acționați și la ce rezultate să vă așteptați (”Să călătoresc” nu e un obiectiv specific, în schimb ”Să călătoresc în Europa”, da)

Măsurabil – trebuie să fie cuantificabil, cantitativ sau calitativ – cifre, baby! (”Să călătoresc în Europa” nu este un obiectiv măsurabil, în schimb ”Să călătoresc în 10 țări din Europa” da)

Accesibil/de atins/realist – obiectivul trebuie setat astfel încât să se poată realiza cu resursele disponibile și ținând cont de context (”Să călătoresc în 10 tări din Europa timp de 8 luni” nu este un obiectiv realist dacă nu ai suficienți bani sau dacă ai doar weekend-uri libere, în schimb ”Să călătoresc în 10 țări din Europa timp de 40 de zile” se apropie mai mult de realitate)

Relevant – trebuie să creeze un impact pozitiv și să aibă sens (pentru cineva căruia nu îi place să călătorească sau care nu se poate deplasa obiectivul ”Să călătoresc în 10 țări din Europa timp de 40 de zile” nu are niciun sens)

Încadrat în Timp – de cele mai multe ori deadline-ul este cel care face lucrurile să se întâmple pentru că (așa cum îmi place mie să spun) suntem diamante și noi lucrăm mai bine sub presiune – aici o să mă aprobe toți cei care se apucă de teme sau proiecte în ultima zi (”Să călătoresc în 10 țări din Europa timp de 40 de zile” ne induce în eroare pentru că am fi tentați să credem că avem toată viața la dispoziție pentru asta, că nu ne grăbește nimeni și nimic și mereu am găsi orice altceva de făcut, în schimb ”Să călătoresc în 10 țări din Europa timp de 40 de zile în 2019”, pe lângă faptul că este încadrat în timp și totodată obiectiv SMART, ne provoacă să începem să facem lucrurile să se întâmple pentru că știm clar ce, cât, cum și cât vrem)

Acum că am lămurit aceste aspecte, o să înțelegeți mai bine de ce este important să ne creăm obiective SMART, îmbogățite cu cât mai multe detalii, pentru că sunt mai mari șansele ca ele să se realizeze. Una e să vă duceți la magazin să cereți ”ceva bun”, alta e să cereți ”3 croissante cu ciocolată și o Măgura”. Dacă nu precizați clar ce vreți s-ar putea să primiți ceva care să nu vă mulțumeasă sau să nu primiți nimic.

CĂLĂTORII

Să călătoresc mai mult clar nu era un obiectiv bun așa că am trecut pe foaie locurile în care vreau să ajung în 2019. Lista mea arată cam așa: Creta, Mykonos, Atena, Milano, Roma, Polignano a Mare, Alberobello, Monopoli, Malta, Andaluzia și Gibraltar, Ibiza, Mallorca, Menorca, Sicilia, Egipt, Dubai, Zanzibar, Thailanda, Bali, Iordania, Londra, Paris.

”All I want for Christmas is a plane ticket.”

Am conceput această listă înainte de Crăciun, mi-a trimis un prieten un link cu o ofertă pentru Creta. A durat maxim 2 minute să cumpăr biletele de avion.

M-am înarmat cu un top de coli și am început să trec pe foaie pentru fiecare destinație în parte obiectivele turistice care mă atrag și apoi am studiat hărțile ca să pot să le grupez pe zile. Am recurs la o astfel pe planificare pentru a vedea de câte zile am nevoie ca să explorez o destinație ca atunci când îmi cumpăr biletul de avion să știu clar pentru câte zile minim, că dacă îmi iau pentru mai multe zile nu e problemă, problema e când stau prea puțin și nu îmi ajunge timpul să vizitez tot ce vreau. (Eh știu că niciodată nu e suficient și că mereu se mai găsesc locuri, dar măcar așa în mare ca să fiu sigură că am gustat din plin din orașul respectiv. Spre exemplu, în Tenerife am fost de 2 ori și tot mai vreau să mă întorc acolo pentru că mi-au mai rămas multe de văzut și de experimentat.)

Am apucat să schițez planul doar pentru Creta, Atena, Milano, Bari (Polignano a Mare, Alberobello, Monopoli – astea vin la pachet) și Londra. Câteva zile mai târziu, am găsit oferte la Ryanair și Wizz și am luat bilete pentru Milano și Londra. Momentan sunt în discuție Atena și Paris. Care vreți să călătorim împreună, dați un semn!

Ce vreau să subliniez aici este faptul că lucrurile încep deja să se întâmple. Începem cu o dorință, o îmbogățim cu detalii, ne gândim de ce avem nevoie pentru a o îndeplini, facem un plan (un necesar de resurse, un buget, o planificare de activități) și apoi așteptăm ca Universul să înceapă să miște lucrurile pentru noi – să înceapă să apară resurse, oferte, oportunități, oameni care să zică ”hai” – hai cu mine în Tenerife, hai să îți arăt o ofertă mișto, hai să te învăț să lucrezi în programul X, hai să te prezint cuiva care te-ar putea ajuta, hai că îți împrumut eu cartea respectivă Faceți dorințele voastre cunoscute pentru ca oamenii din jurul vostru să poată să se implice. Ați fi surprinși că mai mulți sunt cei care vor să vă ajute decât să vă pună piedici.

CĂRȚI

Mereu îmi doresc să am timp să citesc mai mult, dar niciodată nu definesc acest ”mai mult”. 30 de cărți în 2019. Am citit deja una și acum am început alta. Dacă aveți recomandări, aștept să îmi lăsați în comentarii, mesaj privat sau dacă puteți să îmi împrumutați o carte mișto, vă sunt mega recunoscătoare.

Înainte călătoream cu o agendă în care să îmi notez gânduri, acum iau la mine și o carte și parcă nici nu simt când trece timpul pe drum. O să împărtășesc cu voi la story-uri de pe Facebook și Instagram citate care mă impresionează și mă pun pe gânduri așa că ar trebui să vă așteptați la un boom de genul pe lângă fotografiile din călătorii.

BLOG

Am atâtea lucruri și experiențe să împărtășesc cu voi și mi-am propus să scriu câte 10 articole în fiecare lună. Dacă simțiți că mai este ceva de adăugat pe undeva, let me know.

YOUTUBE

Am decis și redecis să revin pe canalul de Youtube cu ”vlogul de marți” și am început luna ianuarie în forță. Mai am clipuri de editat din călătorii, urmează să filmez cu Anna fazele amuzante din Portugalia, mai am să vă povestesc câteva amintiri mișto, alte faze amuzante, sfaturi utile și vă rog să îmi scrieți ce vreți să mai găsiți acolo pe canal că eu v-aș povesti câte-n lună și-n stele.

INSTAGRAM

Pe Instagram îmi păstrez colțul meu de artă, fotografiile bestiale care îmi rămân ca jurnal de vacanță și care sper să vă facă și vouă chef de ducă, vă prezint acolo locuri faine unde e musai să ajungeți. Mi-am propus să postez în fiecare zi.

ARTICOLE DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ

V-am mai povestit eu cândva că urmez un doctorat în Științe Economice, iar acesta va fi anul meu de cercetare intensă, publicat articole și participat la conferințe. Mi-am ales și o temă în domeniul meu – Rolul influencerilor în promovarea brandurilor așa că pe lângă partea teoretică, verificarea unor ipoteze, analizarea și compararea unor situații o să pun în practică diverse strategii să văd pe pielea mea ce se întâmplă (sau mai bine zis pe blogul meu).

COLABORĂRI

A sosit momentul să duc blogul la un alt nivel să mă ocup serios de colaborările cu organizațiile cu care chiar rezonez pentru că sunt câteva și cred eu că împreună putem face lucruri mișto. Știți că mereu am fost sinceră cu voi și v-am prezentat realitatea așa cum este, cu bune și cu rele, v-am încurajat să vă bucurați de lucrurile frumoase și v-am spus cum ați putea evita sau îmbunătăți părțile care nu sunt tocmai ok. De când mi-am pus în gând aceste colaborări, am început să primesc pe mail tot felul de propuneri (cumva lucrurile încep să se miște) și cam toate suna așa ”am observat că blogul tău se potrivește cu produsul nostru” deși vă spun cu mâna pe inimă că nu avea nicio treabă, din respect atât pentru mine, cât și pentru voi cei care mă citiți, voi accepta ceea ce este relevant, în ton cu contentul cu care v-am obișnuit, îmi voi păstra același stil și vă voi recomanda în continuare produse, destinații și servicii cu care rezonez. Probabil ați observat că vă mai scriu că într-un anume oraș mai puteți vizita cutare loc care mi se pare drăgut, dar pe care eu nu am reușit să îl văd, însă îl am în plan pentru viitor. So…sharing is caring. 

Pentru colaborări povestim aici: [email protected]

APARIȚII ÎN PRESĂ

Fie că vorbim despre articole prin reviste de travel, apariții la radio, interviuri pe bloguri sau discursuri la diverse evenimente, sunt pregătită să împărtășesc experiențele mele la scară largă pentru că am avut un feedback excelent anul trecut care m-a pus cumva pe o rampă de lansare și acum sunt pregătită să dăruiesc mai mult, să împărtășesc secrete și sfaturi care să ajungă la cât mai multe persoane pentru că sentimentul acela de mulțumire combinat cu împăcare sufletească, emoțiile pe care mi se transmit cei care îmi spun că le-a fost util ceea ce au aflat de la mine nu se poate compara cu nimic. Așa că îmi doresc să ajung la cât mai mulți oameni.

SALĂ

De 3 ori pe săptămână o să merg la Fly Gym, cu sau fără Pixie.

VREAU SĂ SCRIU O CARTE

Oh, de ceva timp îmi doresc să scriu o carte, am început una, dar e mult prea personală ca să o public, acum am regândit totul. Probabil că vă întrebați când mai am timp și de asta….sau dacă mai am viață socială. Huh, nu mă lăsați să răspund. Vreau să fug 3 săptămâni singură în Maldive ca să scriu cartea. Acum știu clar ce și cum vreau. E o chestiune de timp până fac rost de bani ca să pot pleca, însă vreau să știți că e o carte pe drum. iar eu sunt super entuziasmată de acest proiect. Nu știu dacă se va materializa în 2019, pentru că reprezintă un cost destul de mare, dar este o investiție care chiar merită, un efort care va fi răsplătit pe măsură după și am încredere că o să reușesc acest lucru pănă la sfârșitul anului următor. Btw, când le-am spus prietenilor despre acest lucru mi-au zis: ”Păi ia scrie odată cartea aia că vreau să o citesc că tu scrii chestii faine!” și-i cred.

VREAU SĂ MĂ MUT 3 LUNI PE O INSULĂ

Sufletul meu optează pentru Bali sau Palawan. E un vis, o nebunie, o dorință ultra îndrăzneață și vă spun sincer că momentan îmi lipsește curajul ceea ce mă face să spun că nu vara aceasta mă voi muta, ci vara viitoare. Nu știu de ce simt asta, dar după ce am făcut puțin research și m-am îmbătat cu ideea că la vară mă voi muta pe o insulă, m-am trezit într-o dimineață cu certitudinea/feelingul că nu anul acesta. Rămâne de văzut. Oricum aceasta este pentru mine o provocare de a excela, o modalitate de a ieși din zona de confort, de a învăța să mă descurc singură, de a căuta noi soluții de îmbunătățire, noi motivații, de a duce totul la un alt nivel.

VREAU SĂ ÎNVĂȚ SPANIOLĂ ȘI FRANCEZĂ

Îmi tot propun și tot amân în fiecare an, acum fac public acest obiectiv și mai povestim la retrospectivă.

VREAU SĂ PETREC MAI MULT TIMP CU CEI DRAGI

Ieșiri la cafea, la film, la teatru, la muzeu, excursie cu părinții, revederi cu prietenii de prin alte orașe. Aici nu pot să trec un număr de ore sau de ieșiri/întâlniri, în schimb fotografiile, check-un-urile și story-urile din Social Media vor vorbi de la sine. De acum înainte, voi posta înainte de a ajunge într-un anumit oraș ca să văd cu cine reușesc să mă întâlnesc. Știu că am câteva restanțe la capitolul acesta și câteva ieșiri la cafea promise încă de prin mai. Să-mi fie cu iertare!

NU ÎMI PROPUN SĂ FIU MAI ORGANIZATĂ PENTRU CĂ DEJA AM EXAGERAT

Am planuri, liste, schițe, planificări pe luni, săptămâni, zile, agende peste agende. Mi-am făcut un obicei din a-mi nota ce îmi propun să realizez și am devenit dependentă de bifat că am reușit. Cred că acesta este secretul pentru a reuși să duc la bun sfârșit cât mai multe activități.

Orice v-ați fi dorit pentru 2019 să urez să aveți energia, motivația și consecvența necesare pentru a le duce la îndeplinire, vă încurajez să vă faceți liste, planificări, obiective SMART în care să credeți și în care să merite să investiți timp și resurse, să vă înconjurați de oameni faini care să vă ajute să excelați, să îmi scrieți ori de câte ori simțiți nevoia, să mă opriți pe stradă să schimbăm câteva vorbe, să îndrăzniți să îmi oferiți feedback și, nu în ultimul rând, vă îmbrățișez cu drag!

Gânduri bune!

 

A voastră,

Olteancă în Deplasare


CITEȘTE ȘI:

  1. Retrospectivă: 2018 a fost, cu siguranță, anul meu

 

 

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *