Nu îți ajunge o viață să cunoști un om, dar uneori o călătorie e de ajuns. Se spune că dacă vrei să cunoști mai bine un om trebuie să mergi într-o vacanță cu el, să îi descoperi tabieturi și reacții la diverse situații necunoscute, să vezi cum face față unui drum lung și obositor, să vezi cum se poartă cu tine la orice oră din zi sau din noapte, să îl vezi relaxat la plajă, să îi citești încântarea pe față când ajunge în vârful unui munte, să vezi câtă grijă are de tine printre atâția necunoscuți.

1. O vacanță cu familia

Ar trebui ca cel puțin o dată pe an să ieșiți din rutina de acasă și să plecați împreună undeva. Fie că plecați la mare sau la munte, în țară sau în străinătate sau poate că plecați într-o escapadă de o zi, o să vă distrați mai mult decât dacă ați sta acasă și ați face curățenie sau ați găti. Ieșiți puțin din zona de confort, în mijlocul naturii și încercați să duceți la un alt nivel relațiile dintre voi. Când v-ați văzut ultima dată mama cu o minge în mână în loc de o cratiță? Sau cu un buchet de flori de câmp?

2. Călătorie cu prietenii

Înlocuiți cafeaua din oraș cu cafeaua de pe plajă sau cu un Mojito, în timp ce stați pe șezlong, cu soarele la cap și marea la picioare. Sau dați o fugă într-un weekend să escaladați un munte. Orice călătorie e mai distractivă cu prietenii alături și cu cât înaintați în vârstă cu atât sunt mai rare momentele în care reușiți să vă sincronizați concediile și prioritățile așa că ar trebui să profitați acum de timpul petrecut împreună.

3. Vacanță de cuplu

Cină romantică, apusuri la malul mării, jacuzzi și șampanie, cocktail-uri pe plajă și băi de soare, o cameră la ultimul etaj dintr-un zgârie-nori, cu o priveliște care vă taie respirația, ceva care să vă scoată puțin din rutină și să vă lase să vă creați amintiri de poveste, parcă venite dintr-o altă realitate, din străfundurile visurilor voastre cele mai ascunse. Ca un sfat (huh cine sunt eu să îmi permit să vă dau sfaturi?): nu vă mutați împreună până nu fugiți doar voi doi într-o vacanță ca să vedeți cum vă înțelegeți și în situații care uneori vă întinde nervii la maxim. Acea vacanță ori vă va consolida relația ori o va strica…hmm, ”a strica” nu e o alegere inspirată – o să vă dați seama dacă sunteți făcuți unul pentru celălalt sau nu, dacă vă suportați și atunci când sunteți nesuferiți, dacă sunteți dispuși să vă tolerați anumite aspecte, dacă sunteți pe aceeași lungime de undă. Din unele vacanțe m-am întors cu prieteni pe viață și din altele pe drumuri separate chiar dacă plecasem ca un cuplu minunat.

4. Teambuilding

În teambuilding se consolidează atât de bine relațiile dintre colegi și devine imperios necesar fiind benefic atât pentru angajați, cât și pentru companie. Poate că nu te înțelegi bine cu toată lumea și nu o suporți pe tipa de la marketing, poate ți se pare că se uită urât la tine tipul de la contabilitate, dar oare ai ajuns să îi cunoști cu adevărat? După ce o să faceți echipă bună la un joculeț din tb lucrurile o să se schimbe între voi. Sau după ce stați până târziu la un pahar de vorbă.

5. Tabără cu cortul

Îmi amintesc că în adolescență am fost în tabere cu cortul 3 ani la rând și mi-am făcut prieteni atunci cu care păstrez legătura și acum. Pe vremea aceea era în trend Yahoo Messenger și la sfârșitul taberei lansam o foaie să ne trecem toți id-urile acolo ca să mai vorbim și când ajungem acasă și, eventual, să ne revedem și anul următor. Acum nu știu dacă aș mai dormi în cort mai mult de o noapte, dar atunci stăteam și o săptămână, indiferent de vreme. Am prins și 6 zile de ploaie, m-am trezit cu apă în cort și jumătate din haine ude, răcisem și toată lumea îmi aducea pastile, dar eram ca o mare familie și seara cântam la foc de tabără și beam ceai. Despre celebrele glume nu o să vă povestesc prea multe, doar că mi-au pus băieții muștar în păr, iar eu urăsc muștarul și unei prietene dulceață în pantofi.

6. Croazieră pe un vas de lux

Luxury Adventure. Croaziera e un high level atât prin prisma experiențelor pe care le oferă, de la răsfăț dus la superlativ și până la costurile pe care le presupune, dar e vorba de multe zile pe mare și de mai multe destinații văzute dintr-un foc.

7. Vacanță la 5 stele

Meriți să te răsfeți puțin din când în când, că doar nu mergi la 5 stele în fiecare zi. Puțin SPA, puțin masaj, puțină aromaterapie în loc să stai pe canapea la TV într-o banală zi de joi din concediul tău, puținul concediu pe care l-ai așteptat tot anul. Și eu sunt uneori atât de obosită încât dacă prind vreo zi liberă prefer să stau acasă și să dorm, dar apoi mă gândesc că aș putea să planific o vacanță, să dorm în avion și să ajung la o plajă, iar la sfârșitul zilei să mă bucur de câteva ore la SPA sau de un masaj excelent. Mai ales că sunt atât de multe oferte la zboruri spre Cipru, Valencia, Creta, Malaga (sub 40 euro dus-întors) și nu zice nimeni să stați tot sejurul la 5 stele, puteți doar o noapte sau două.

8. Singur cu cortul

Sau poate nu singur, dar maxim cu o persoană, în vârf de munte sau pe o pajiște înconjurat de verde, lângă un râu, cu o priveliște care îți taie respirația, cu ciripit de păsărele și aer curat. Acolo, în liniștea naturii, îți poți pune ordine în gânduri, poți petrece puțin timp cu tine, te poți bucura de o carte bună, de răsărituri și apusuri, de roua dimineții și de verdele crud. Să dormi pe o pătură întinsă pe iarbă, sub cerul înstelat, când răcoarea de la 5 dimineața te trezește ca să mai pui un lemn pe foc e o experiență fascinantă. Ce 5 stele când deasupra ta ai mii de stele?

9. Pe un yacht pe prietenii

Cum sună un party de la răsărit la răsărit? Sau de la apus la apus? Cum, ne-cum, ești câteva zile pe mare cu prietenii, fără să vă pese de uscat, de treburile de acasă, de ziua de mâine sau de cât este ceasul. Nu mai există nici timp, nici loc, plutiți într-un nebun de albastru și vă bucurați de cele mai frumoase răsărituri și apusuri, de cerul plin de stele și poate de câțiva delfini ce înoată pe lângă voi.

10. Circuit cu rulota

Rulota e practic o casă pe roți cu care plecați oriunde vă taie capul și opriți când aveți chef sau când e peisajul mai frumos, unde frumusețea locului nu vă lasă să înaintați pentru că merită un moment de admirație și răgaz din partea voastră.

11. Călătorie solo

Chiar nu mai contează unde pentru că mai mult decât a descoperi un loc, te vei descoperi pe tine, îți vei dezvolta abilități și îți vei demonstra că ești capabil să te descurci singur, lucru care va avea un impact deosebit asupra dezvoltării tale personale. Dintre toate călătoriile mele, cele în care am fost singură mi-au încărcat sufletul cel mai mult pentru că am avut timp pentru mine, pentru micile mele tabieturi, pentru tot ce mi-a poftit inima, fără să fac compromisuri, fără să negociez cu cineva dacă să mergem sau nu într-un anumit loc. Pur și simplu, m-am trezit când am vrut (surprinzător, chiar mult mai devreme decât de obicei), am mers unde am vrut (în mult mai multe locuri) și am plecat când am vrut. Am experimentat libertatea din plin, m-am strecurat printre oameni care nu îmi știau povestea, care mi-au zâmbit și cărora le-am zâmbit înapoi, am stat pe plajă cu orele să mă bucur de apusuri și m-am încărcat cu o energie fantastică ce m-a ținut mult timp după.

Poate că sunt călătorii cu care nu ești obișnuit, dar nu e niciodată prea târziu ca să încerci. Când am plecat în prima mea călătorie singură am avut atâtea emoții încât pentru un moment m-am întrebat dacă n-ar fi mai bine dacă aș rămân acasă și într-un final s-a dovedit a fi tipul de călătorie care mă prinde cel mai bine.


CITEȘTE ȘI:

  1. Cum am decis să ies din zona de confort anul acesta?

  2. Impresii din prima mea călătorie singură | Jurnal de vacanță

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *