Ploaia e ceea ce dă savoare acestui oraș. E un fel de sare și piper, ba nu, toate condimentele. Ba nu, e un fel de cimbru presărat pe branza moale (ah, ador combinația asta). Mi-am dorit să prind vreme bună pentru că nu îmi place ploaia. Sau îmi place, dar nu să colind pe străzi când plouă, ci să stau în pătură cu o carte bună și un ceai, sau tolănită în pat, cu un vin bun și o poveste care nu se mai sfârșește. Numai că povestea mea de azi m-a scos afară, cu o umbrelă întoarsă de vânt, tocuri și un troler tras prin toate bălțile. Și jur că nu aș fi gustat din plin Londra dacă nu ar fi plouat. Și are gust bun, de ceai cu lapte servit la ora 5 dintr-o ceașcă albastră, în cel mai fancy restaurant din Greenwich.
Am alergat prin ploaie, am cântat și am dansat printre picături, am stat numai cu telefonul în mână să fotografiez clădirile, fascinată de arhitectură, m-am topit după pancakes și m-am bucurat de vibe-ul londonez din zori și până în seară, din muzeu în muzeu, din restaurant în restaurant, pe străzi și pe marginea Tamisei.
1. Big Ben
Celebrul turn cu ceas pe cele patru fețe și clopot al Palatului Westminster, clopot care indică sfertul de oră, este renumit prin acuratețea sa. Cel mai mare ceas cu clopot și patru fețe și al treilea cel mai mare turn cu ceas din lume, având 96,3 m înălțime, Big Ben este o adevărată capodoperă, de altfel ultima a lui Pugin înainte de a muri. Interiorul turnului nu este deschis vizitatorilor străini și doar cetățenilor Regatului Unit ce își pot programa vizite cu mult timp înainte, prin intermediul parlamentarului lor. Ceasul a funcționat cu precizie de-a lungul timpului fiind oprit doar de câteva ori pentru revizii și reparații, iar în timpul Primului Război Mondial, clopotele au fost oprite timp de 2 ani pentru a evita atacurile zeppelinelor germane. De asemenea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deși clopotele au continuat să bată, fețele ceasului nu au mai fost luminate pentru a nu-i ajuta pe piloții germani. Big Ben se află la ieșirea de la stația de metrou Westminster și de ceva timp este în renovare.
2. Westminster Palace
Denumit și Casa Parlamentului, adăpostește Camera Lorzilor și Camera Comunelor. Westminster are 3 turnuri impresionante, unul dintre ele fiind Big Ben.
3. London Eye
Celebra roată denumită ”Ochiul Londrei”din care chiar se vede toată Londra este situată în Grădinile Jubilee, pe malul stâng al Tamisei. O rotație durează 30 minute și costă 30 de euro. Să ajungi la Londra și să nu experimentezi London Eye e ca și cum te-ai duce la Paris și să nu urci în Turnul Eiffel. Eu mi-am amintit că nu m-am dat în roată în drum spre aeroport când alergam ca să ajung la timp pentru un metrou. Good for me!
4. Croazieră pe Tamisa
Tamisa traversează Londra și se varsă în Marea Nordului, iar o croazieră pe Tamisă este un mod plăcut de a petrece o seară londoneză.
5. The National Gallery
Importantă galerie de artă ce adăpostește peste 2300 de picturi, de o arhitectură impresionantă, este un colț de Rai pentru toți iubitorii de artă. Se află în Trafalgar Square și se vizitează gratuit sau în schimbul unei donații de 5 euro. De altfel, majoritatea muzeelor din Londra de vizitează gratuit, însă se recomandă o donație de 5 euro.
6. Trafalgar Square
Este o piață publică în centrul căreia se află Coloana lui Nelson. Această zonă este mereu aglomerată însă dacă găsiți liber, vă recomand un prânz sau o cină la Caffe Concerto.


Încă din 1947, în fiecare an Norvegia donează Londrei un brad în semn de prietenie și recunoștință pentru ajutorul oferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondia, brad ce se amplasează în Trafalgar Square în prima zi de joi a lunii decembrie.
7. British Museum
British Museum redă istoria și cultura umanității, din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Este o adevărată oază, o lecție de istorie, geologie și arheologie pe viu. Noi am fost acolo pentru mumiile Egiptului Antic și vă las un clip care redă fidel această experiență. Fața mea spune totul.
8. London Museum
London Museum este despre întreaga istorie a Londrei. M-a fascinat pentru că aici am găsit torțele folosite la Flacăra Olimpică.

9. Science Museum
Aici este universul științei și muzeul meu preferat din Londra și momentan din lume. M-a cucerit cu expoziția planetelor și centrul de comandă folosit pe Apollo 10. Aici este expusă și prima locomotivă cu aburi.
10. Madame Tussauds
Madame Tusauds este muzeul figurinelor din ceară care ilustrează celebritățile și nu mai are nevoie de nicio altă descriere. Biletul pentru London Eye + Madame Tussauds este 40 lire.
11. Albert and Victoria Museum
Este cel mai mare muzeu de artă și design din lume. Se află foarte aproape de Science Museum și Natural History Museum și dacă nu aveți de gând să petreceți prea mult timp prin fiecare, le puteți vizita pe toate în aceeași zi.
12. Imperial War Museum
Imperial War Museum este un muzeu dedicat războiului și armelor militare.
13. Natural History Museum
Aici se găsesc fosile de dinozauri, plante, păsări împăiate și, cel mai fascinant, scheletul unei balene albastre gigantice.
14. Royal Observatory Greenwich
De aici se dă ora exactă și tot pe aici trece și Meridianul Zero. Adăpostește o colecție fascinantă de ceasuri, telescoape și alte instrumente astronomice. Se află pe un deal din Parcul Greenwich și oferă o priveliște superbă asupra Londrei.
15. Schimbul de gărzi de la Buckingham Palace
Schimbul de gărzi este în sine un adevărat spectacol pentru care se strâng oamenii încă de la primele ore ale dimineții. Întregul show durează între 40 și 45 minute și începe la ora 11. Vara, schimbul de gărzi are loc în fiecare zi, iar iarna, din două în două zile, iar dacă plouă se anulează tot ceremonialul. Mereu este aglomerat și dacă vreți să prindeți loc în față (ca să vedeți ceva) trebuie să ajungeți acolo destul de devreme .
16. London Bridge
Știu de existența lui încă de pe când eram la grădiniță și cântam ”London Bridge Is Falling Down”.
17. Tower Bridge
Celebrul pod londonez care apare în toate fotografiile reprezentative pentru oraș și care este cel mai frumos pod al Londrei. Se poate urca în turnuri și am uitat de acest aspect când ajuns acolo.
18. Coppa Club
Coppa Club este versiunea londoneză de la Linea/Closer to the Moon, unde preparatele se servesc fie în incinta restaurantului, fie pe terasă într-un igloo. E nevoie de rezervare pentru că acolo e mai tot timpul aglomerat. Coppa se află între London Bridge și Tower Bridge.
19. Brasserie of Light
Este cel mai frumos restaurant în care am ajuns până acum, cu o priveliște superbă, iar despre mâncare nu mai vorbesc. Am ajuns acolo cu o fotografie găsită pe Instagram, cu celebrul desert Orbit și le-am spus ”I want this!”, iar toți ceilalți de la masa mea ”Me too.” La cum arăta locul în sine, aș fi putut să jur că desertul o să ne coste o avere și în mintea mea mi-am setat un prag limită al prețului pe care sunt dispusă să îl plătesc pentru o asemenea experiență (50 lire), însă desertul a fost doar 8 lire.

20. The Pancake House
Aici am mâncat cele mai bune clătite americane din toată existența mea și am dat doar 12 lire.
21. Platform 9 3/4
Spui Londra, spui povești cu Harry Potter, iar aici se află și celebrul perete prin care au trecut spre Hogwarts, pe care îl găsiți pe Pancras Rd, Kings Cross.

22. Oxford Street
Strada opulenței care adună brandurile celebre, stradă care nu are nevoie de nicio descriere și care reprezintă superlativul absolut al modei, km 0 și ceea ce m-a dat pe spate cel mai mult a fost o melodie cântată de un artist stradal în momentul când am ajuns acolo.
23. Greenwich Park
Parcul din Greenwich este o adevărată oadă de relaxare, un colț nebun de verde departe de toată agitația orașului.
24. Scările rulante de la Angel Station
Sunt unele dintre cele mai lungi scări rulante din lume – Sky Escalator.
25.Sherlock Holmes Museum
Este un muzeu privat dedicat celebrului detectiv de ficțiune. Deși nu a existat cu adevărat, despre muzeu se spune că a fost presupusa reședință a lui Holmes.
26. Harry Potter and the Cursed Child
Despre asta nu pot să vă povestesc prea multe pentru că nu am mai avut timp să intrăm și doar am făcut niște fotografii pe afară, dar poate o să îmi povestiți voi.

27. Chin Chin
Dar dacă tot ajungeți prin zonă, vă recomand cea mai bună ciocolată caldă cu bezea din lume, la Chin Chin.

Deși Londra nu se afla inițial pe lista mea cu locuri de văzut într-o viață, nu m-a dezamăgit deloc pentru că are un potențial fantastic și e superbă chiar și pe ploaie.
CITEȘTE ȘI:
1. Cum am văzut Londra în 4 zile
2. 5 restaurante #foodporn în Londra
3. 7 muzee din Londra care se vizitează gratuit
[…] Ce să nu ratezi într-un city-break la Londra | 27 de atracții turistice […]