Gibraltar este un teritoriu britanic, cu o suprafață de doar 6,8 km pătrați, ce a aparținut Spaniei până în 1700, după ce a fost cucerit de la mauri, intemeietorii acestuia. Spaniolii încă speră să îl recâștige, depunând eforturi semnificative, de la asedii propriu-zise și până la interzicerea pătrunderii în spațiul aerian spaniol a aeronavelor ce au ca destinație Gibraltar, fiind nevoite astfel să facă ocoluri semnificative deasupra Atlanticului.

În ciuda suprafeței reduse, Gibraltar are aeroport propriu a cărui pistă se intersectează cu strada și atunci când decolează și aterizează avioanele se închide circulația, iar mașinile, pietonii și bicicliștii așteaptă la barieră și se bucură de spectacolul oferit de aeronave. Pentru a despărți totuşi cele două fluxuri de trafic, guvernul Gibraltarului a decis construirea unei şosele noi care să traverseze pista printr-un tunel subteran de 350 metri.

Granița se trece pe jos, părăsind La Linea de la Concepcion, ultimul oraș spaniol de pe Costa del Sol. Cabinele telefonice roșii sunt nelipsite, paleta de culori britanică și arhitectura caracteristică fac diferența, însă miroase a mare și spre deosebire de Marea Britanie aici e cald. Și se circulă pe partea stângă, ca în Spania. Moneda însă diferă de cea din Spania. La putere e lira sterlină, însă în multe locuri se poate plăti și cu euro.

Cafenelele cochete se amestecă printre terasele unde se mănâncă fish & chips şi se bea cerveza, berea spaniolă, observându-se atât influențe britanice, cât și spaniole.

Portul e plin de yacht-uri și alte ambarcațiuni, hotelurile se întrec în lux și frumusețe. E un contrast deosebit între opulență și naturalețe. Stânca Gibraltarului, înaltă de 426 m, se ridică falnică spre cer și abia acolo sus se simte din plin gustul libertății, acolo în sălbăticie unde maimuțele aleargă după oameni sau își iau poziția de poze ori stau nepăsătoare privind în zare.

Maimuțele de pe stâncă (macacii berberi) sunt singurele primate sălbatice din Europa și se spune că au ajuns pe continent prin peștera St. Michael care trece pe sub strâmtoare.

De acolo de sus se vede întreg Gibraltarul la poalele stâncii, se observă Spania în dreapta, Africa în față și Strâmtoarea Gibraltarului ce unește Marea Mediterană cu Oceanul Atlantic. Acolo, ești la propriu deasupra lumii și te cuprinde un sentiment de liniște și împlinire.

Gibraltar e o combinație perfectă între latin și britanic, între sălbatic și opulent, o escapadă de încercat cel puțin o dată în viață.


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:

  1. Cele mai frumoase locuri din Andaluzia

  2. Málaga și frumusețile orașului spaniol de la malul mării

  3. Caminito del Rey – Setenil de las Bodegas – Ronda

  4. Cum să vizitezi Caminito del Rey dacă nu reușești să îți cumperi bilet din timp

  5. Marbella – cel mai vibrant oraș din Andaluzia și un adevărat cocktail de emoții

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *