Nu am scris până acum despre costuri întrucât mi se pare un subiect destul de delicat, pur subiectiv și diferă foarte mult în funcție de activitățile pe care le desfășurăm în destinație, însă dacă experiențele mele vă ajută să vă orientați și să vă planificați bugetul de vacanță, atunci voi împărtăși cu voi și aceste informații.

Sunt întrebată din ce în ce mai des despre bani, costuri, modalități de economisire sau reducere a costurilor încât am decis să introduc o categorie nouă pe blog și anume BUGETUL DE VACANȚĂ.

Aud la mulți oameni de niște costuri exorbitante, zbor și cazare minim 1000 de euro și nu e vorba de Maldive sau Bali, ci de insule din Europa (nici măcar Santorini sau Mikonos) așa că vin cu aceste articole să vă încurajez că se poate și mai ieftin în condiții super decente (hotel de minim 3 stele – nu am fost niciodată adepta hostelului în care ai un pat și trebuie să împarți camera cu niște necunoscuți). În ceea ce privește zborul, la primul research, e normal să fie prețuri mari, dar dacă stați să studiați biletele de avion din timp, să vă interesați de ce companii au zboruri spre destinațiile respective, în ce zile, scutiți o sumă frumușică. După părerea mea, nu e scump să călătorești dacă îți faci temele din timp.

Voi începe cu Creta, insula lui Zeus, din care am revenit recent.

Creta este cea mai mare insulă a Greciei și pentru a o explora pe îndelete nu cred că sunt suficiente nici măcar două săptămâni așa că trebuie să vă organizați destul de bine dacă vă planificați o vacanță aici. Principalele orașe sunt Chania – oraș-port venețian, Heraklion – capitala, Rethymnon, Agios Nikolaos, însă nu sunt de neglijat nici Kissamos și Balos. Insula Creta dispune de 2 aeroporturi – Heraklion și Chania.

Am plătit pe un bilet de avion dus-întors București-Chania 40 euro, cu Ryanair. Am luat autobuzul de la aeroport până în Chania – 2,50 euro (drumul a durat 15-20 min, transportul în comun este foarte bine pus la punct, iar compania se numește KTEL). De aici am luat un alt autobuz spre Kissamos Center – 5,10 euro. Idem pentru întoarcere, însă din Kissamos Center până în Chania Center ne-a luat un taxi la preț de autobuz.

Ne-am cazat la Balos Beach Hotel & Apartaments, fiind cel mai apropiat hotel de plaja Balos, situat oarecum în pustietate, însă o pustietate care m-a cucerit, cu o priveliște excelentă, terasă foarte mare, piscină, hamac, mâncare delicioasă și personal extraordinar de primitor. Am optat pentru o cameră de 4 persoane și am plătit 350 lei de persoană pentru 4 nopți. Micul dejun de tip bufet suedez – 9 euro/persoană/zi, în total 36 euro, iar cina 13 euro (la cină nefiind incluse în preț băuturile). Pentru 2 cine am plătit 26 euro, iar în rest am mâncat în oraș.

Am găsit un restaurant în Kissamos – Aeras Cafe Restaurant – cu mâncare ultra delicioasă la prețuri destul de bune: chicken fillet (piept de pui + cartofi prăjiți + salată) – 8 euro, pork fillet – 10 euro, caracatiță – 13 euro, deserturi 3,50-4 euro. Am plătit cam 15-20 euro/cină cu desert suplimentar din partea casei.

Pâinea asta e dumnezeiască. De altfel, toată mâncarea de aici.

Desert din partea casei

Din Kissamos Center până la Hotel am luat taxi – 10 euro (2,5 euro de persoană, a fost un mare avantaj că am fost 4 persoane).

La Balos Beach se ajunge în 2 moduri: fie cu mașina – taxă de parcare 1 euro și mai mergeți 2 km pe jos (atenție dacă închiriați mașină pentru că unele companii nu vă permit să circulați pe drumul neasfaltat care duce la Balos), fie cu ferry boat (excusie de o zi din Portul Kissamos – Gramvousa – Balos) 27 euro. Noi am mers pe jos până la plajă (nu recomand dacă nu aveți o pregătire fizică și psihică pentru acest drum însă eu am confirmat că nu am toate țiglele pe casă așa că i-am luat pe ai mei pe jos). Am făcut cam 2 ore până acolo – de la hotel aveam de mers 8 km până la parcare + cei 2 km de coborâre. La întoarcere am făcut autostopul la ferry boat (promit că vă povestesc mai pe larg această experiență într-un alt articol sau clip pe Youtube) așa că am mers gratuit.

Pentru Falassarna am luat taxi, 13 km de la Hotel Balos și am plătit 28 euro dus și 25 euro întors – aproximativ 14 euro de persoană. Am stabilit cu șoferul să vină după noi la ora 18:00.

Pentru Elafonisi am închiriat mașină (40 euro/zi) + combustibil 15 euro pentru cei 100 km dus-întors de la hotel și înapoi, adică 14 euro de persoană. Drumul foarte prost, îngust, cu serpentine pentru că traversează munții, pe alocuri fără parapeți și se merge aproape de prăpastie, mai are și o bucată în lucru.

În rest, am dat banii pe apă, înghețată, fructe, măsline, șezlong (3 euro) și alte chestii pe care nu mi le amintesc acum care nu au costat prea mult.

Ultima zi am petrecut-o în portul din Chania, unde m-am simțit în Veneția. Mâncarea nu m-a dat pe spate (probabil nu am nimerit unde trebuie căci nu aș vrea să extrapolez).

Fără zbor, cazare și micul dejun am cheltuit, 135 euro.

Trebuie să menționez că am fost în extrasezon pentru că în mai nu erau mulți turiști și nici prea multe terase deschise pe plajă așa că de multe ori și dacă voiam să cumpărăm ceva, nu aveam de unde. Am găsit în schimb magazine de unde să ne aprovizionăm cu apă și gustări.

În total, cele 5 zile în Creta m-au dus la 290 euro.


CITEȘTE ȘI:

  1. 5 zile pe Insula Zeilor | Creta

  2. Balos Hotel & Apartaments – un paradis ascuns de agitația Cretei

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

  1. Iti multumesc pentru toate informatiile. Uite ca da, se poate calatori si ieftin. Dar eu stiu asta, desi nu intotdeauna imi iese. La noi se duc multi bani aiurea pe mancare si bauturi 😁 Daca as calatori singura, cred ca as sti sa ma abtin de la multe cheltuieli inutile.

    1. Am și eu vacanțe în care dau banii pe o grămadă de chestii și vacanțe când nimeresc prin pustietăți sau extrasezon și nu am pe ce să dau banii. De asemenea, mulți bani se cam duc pe intrările la obiective turistice. Un exemplu de genul e Dubai. Dar nici Roma, Milano sau Paris nu-s departe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *