Culoarul Rucăr-Bran desparte Munții Bucegi de Piatra Craiului și leagă regiunile istorice Muntenia și Transilvania. De-a lungul celor 22,5 km se află peisaje desprinse din povești, o copie fidelă a satelor elvețiene, încărcate de aer curat și de liniște și care au un farmec aparte în orice anotimp. Dacă mă întrebați pe mine, toamna e un adevărat spectacol de culori aici ce nu ar trebui ratat. Cea mai înaltă culme are 1254 m, iar drumul e plin de serpentine ce adaugă un plus de frumusețe acestui tărâm magic.

Cele mai frumoase sate de pe Rucăr-Bran ce merită străbătute la pas sunt:

Bran

Bran este o așezare păstorească ce și-a păstrat tradițiile până astăzi, renumită prin brânzeturile delicioase, mai ales pentru celebrul bulz de Bran. O tradiție deosebit de importantă în această zonă este transhumanța. Toamna, când ciobanii coboară din munți și împart proprietarilor turmele de oi și produsele obținute de-a lungul verii, e un prijel de sărbătoare. Astfel, în ultima sâmbătă din luna septembrie a fiecărui an are loc ”Răvășitul oilor” pentru a marca sfârșitul anului pastoral și revederea ciobanilor cu familiile lor și cu sătenii. Pe timpul transhumanței, aceștia dorm alături de ori, fie vara, fie iarnă, pentru a le apăra de atacul lupilor, trăiesc sub cerul liber și se trezesc înainte de răsăritul soarelui.

Un important obiectiv turistic înălțat strategic pe o stâncă într-un punct cheie este Castelul Bran despre care se spune că este Castelul lui Dracula.

Dacă ajungeți în Bran vă recomand să treceți pe la Restaurantul DOR, atât pentru bucatele alese, cât și pentru atmosfera boemă, relaxantă, care vă va face să reveniți cu drag de fiecare dată.

Măgura, Peștera și Moieciu de Jos

O succesiune de dealuri și văi, de căsuțe înălțate pe culme sau așezate într-o oază de verde crud între munții semeți. Trei sate de poveste cu peisaje ireale pe ale căror poteci e musai să rătăciți de dimineața până seara, fără vreo țintă anume, doar să vă minunați de frumusețea naturii.

Șirnea

Șirnea este primul sat turistic din România, ascuns într-o vale de poveste, atât de pitorească, ruptă de lume și de agitația urbană, care e o adevărată oază de liniște. Doar vântul și ciripitul păsărelelor o mai animă, în rest ar fi la fel de tăcută ca un tablou dintr-o galerie de artă.

Moieciu de Sus – Amfiteatrul Transilvania

La Amfiteatru am urcat toamna când soarele nu era atât de puternic, iar liniștea era la ea acasă. O explozie de nuanțe de la verde pal, la galben, portocaliu, arămiu și roșu, un adevărat spectacol al naturii ce mi-a rămas în suflet și astăzi. E genul de loc unde te oprești să îți încarci bateriile și să admiri tabloul din zare. O Elveție în miniatură se proiectează pe munți. Aș vrea să cred în teleportare, dar plăcintele moldovenești și graiul românesc îmi amintesc că sunt acasă. Trag aer în piept, închid ochii și mă zâmbesc. O frumusețe rară mi se așterne în față și e atât de aproape și atât de accesibilă.

Fundata

Fundata este cea mai înaltă localitate din țară, situată la altitudinea de 1360 m, la jumătatea distanței dintre Bran și Rucăr, fiind înconjurată de Munții Bucegi și Piatra Craiului.

Dâmbovicioara

Dâmbovicioara se mândrește cu Cheile Dâmbovicioarei, un canion săpat de pârâul Dâmbovița, ce se întinde pe o lungime de 2 km, cu pereți verticali înalți de 200 m și înclinați deasupra apei. Întreaga zonă e brăzdată de stânci, cascade și peșteri.

Rucăr

Rucăr se situează la întâlnirea dintre Munții Iezer-Păpușa, Făgăraș, Piatra Craiului și Leaota și încheie culoarul de basm cu peisaje la fel de frumoase indiferent de anotimp.

Culoarul Rucăr-Bran are un farmec aparte ce-mi amintește de Elveția, de frumusețea satelor scăldate în cele mai frumoase nuanțe de verde, cu lacuri și cascade de poveste și munți parcă pictați în zare.


S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ȘI:

  1. Hygge ridicat la rang de artă | Design danez într-un cadru elvețian la Tripsylvania Tiny House

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *