Pentru mine, a călători înseamnă a realiza un schimb. Mereu las o parte din mine undeva și iau cu mine câte o fărâmă din fiecare loc sau persoană. Colecționez obiecte, imagini, sunete, bucăți de suflet, colecționez amintiri. E modul meu de a lua acel loc cu mine, de a-l integra în întregul meu și cu fiecare călătorie devin tot mai complexă. Strâng în mine istorie, geografie, artă. Căci da, a călători este o artă. Iar pasiunea de a descoperi locuri și oameni noi mă motivează să plec la drum. 

În urmă cu câțiva ani, am început să colecționez pietre. Poate pare banal, însă nu toate pietrele sunt la fel. Fiecare piatră are o frumusețe aparte, iar diversitatea de forme, culori și dimensiuni mă face să cred că fiecare piatră e unică. Nu le pot lua pe toate acasă, dar iau una din fiecare loc în care merg, una care îmi atrage atenția. Și acea piatră e specială deoarece capătă valoarea acelui loc și îmi poartă amintirile cu ea. Aș putea spune că am acasă o cutie cu amintiri care, atunci când o deschid, îmi trezește acea emoție cu care am pășit în fiecare călătorie. Și retrăiesc momente, în mintea mea se derulează acele filme din deplasare.

12168914_1240222962665899_522994303_o

Mi-aș dori să găsesc în magazine pietre de râu pictate. Pe fiecare să găsesc imagini cu obiective turistice specifice fiecărui loc. Ar fi un simbol, un element de diferențiere, mi-ar fi mai ușor să îmi dau seama din ce loc e fiecare piatră. Îmi amintesc că la întoarcere din Grecia mi s-a rupt geanta sub greutatea pietrelor și am fost nevoită să renunț la câteva. Atunci chiar am exagerat.

Am acasă o tablă magnetică “multifuncțională”. În mod normal, o folosesc pentru matematică, însă îmi ține și o evidență a călătoriilor. Îmi place să ofer magneți unor persoane dragi, ca dovadă a faptului că în călătoria respectivă m-am gândit la ele. E modul meu de a le spune că le-am purtat în suflet prin toate locurile în care am mers. 

12380912_1240222952665900_53892794_o

De curând, am început să strâng vederi din fiecare oraș sau țară pe care o vizitez. Fiecare are un mesaj de la mine, omul din deplasare, către mine omul de acasă care așteaptă să plece din nou.

12825253_1240223445999184_1253771950_n

Am început să port tricouri personalizate și am văzut unele drăguțe printre colecțiile Art&Craft. Când ajung în aeroport mereu trec pe acolo. I-am luat tatălui meu un tricou ce are imprimată o imagine din București pentru că mereu fug în București pentru o mică vacanță și pentru că de acolo îi transmit salutări cel mai des. De asemenea, am o prietenă moldoveancă plecată la studii în Grecia. Pentru ea aș cumpăra o ie care să îi amintească mereu de origini. Știu că e mândră de asta și apreciază foarte mult arta populară.

Când sunt grăbită, accesez site-ul Art&Craft de pe drum și când ajung în magazin îmi e mai ușor să mă orientez pentru că știu în mare ce vreau. (Mereu îmi e greu să aleg ceva. De obicei, când am de ales între 2 chestii, le cumpăr pe amandouă.)

ArtCraft-768x521

Dacă aș face parte din echipa Art&Craft, aș crea vederi și magneți cu efect 3D pentru un impact mult mai mare, poate și tricouri cu imprimare 3D, iar ca imagini aș folosi obiective turistice din România pentru a crea iluzia de priveliște la fața locului. De asemenea, aș vrea și o hartă cu obiective turistice ieșite în relief. Ca o mică Românie la mine acasă. Așa aș avea o țară în miniatură pe birou.

Iar la fel, mi s-ar părea foarte interesant să creez o veioză cu proiecție, iar seara când stau în pat să proiecteze imagini din vacanțele mele. Ar fi relaxant și aș adormi mai bine.

În ultimul rând, un cadou pe care mi-l fac singură de fiecare dată, din fiecare loc pe unde merg, e ciocolata. Când am ciocolată sunt cea mai fericită. Am găsit câteva sortimente extraordinare la Via Delice.

Uneori, trăiesc din amintiri. Îmi umplu tabla de magneți și atunci când îi revăd, retrăiesc în minte momente din locul respectiv. Pentru mine, suvenirurile sunt ca niște mașini ale timpului pentru suflet.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *