Privești pe geam și totul e alb. Fulgii de zăpadă se grăbesc să se așterne. Câteva lumini în zare dau o culoare galben-trandafirie imensității albe. În liniștea nopții, se simte cerul mai aproape de pământ. Zâmbești. Amintirile îți șoptesc povestea voastră iar și iar. Gândurile îți spun o altă poveste, despre cum ar fi fost dacă…Te așezi lângă șemineu cu o pătură pufoasă în brațe. Vrei să evadezi. Vrei ca pentru o seară să fii altcineva, să te redescoperi, vrei să cunoști și alte întâmplări, vrei ca viața ta să aibă altă formă. Închizi ochii și mirosul ceaiului de mere îți gâdilă simțurile. E o cană aburindă lângă tine ce așteaptă să se contopească cu biscuiții cu scorțișoară.

14962324_1430648190290041_358951492_n

Aroma Crăciunului îți însetează sufletul după povești. În fața ta sunt 3 cărți. Nu știi pe care să o alegi. Fiecare e nerăbdătoare să îți spună propria poveste. Fiecare ascunde ceva și te invită să descoperi ce. Te lasă să le pătrunzi dincolo de copertă și cuprins. Vor să te contopești cu slovele, cu personajele, cu locurile. Vor să trăiești în altă lume, în alte timpuri, în pielea altcuiva. Îți oferă posibilitatea să te transpui în viața altcuiva, să trăiești pentru un moment altfel. Vor să îți ofere și alte perspective, să îți descopere și alte idei, vor să îți îmbogățească mintea cu noi cunoștințe și sufletul cu alte trăiri.

”Casa de Chihlimbar”, de Kelly Moore, ficțiune pentru tineri. O carte ce te va purta într-o călătorie în timp. Alături de Sarah Parsons, personajul principal, vei avea ocazia să te primbi printr-un labirint misterios, să explorezi cotloanele ascunse ale casei, să dansezi în sala de bal și să cauți diamante ascunse în zidurile casei. Vei simți emoția descoperirii, frica și teama de necunoscut, vei lua parte la descoperirea unor viziuni din trecut, a unor personaje misterioase și pline de răutate sau a unor obiecte stranii care par să transceadă secolele. Suspansul va căpăta o nouă dimensiune, vei citi cu sufletul la gură fiecare pagină, îți vei simți sufletul traversat de o mulțime de stări și sentimente, te vei cufunda într-o nouă lume din care nu te va lăsa să scapi până nu îi vei dezlega misterele.

casadechihlimbar

”Coliba unchiului Tom”, de Harriet Beecher-Stowe, o carte clasică ce reliefează realitatea sclaviei. Este înfățișată o realitate crudă, sunt descriese lucruri despre care nu ai crede că s-au întâmplat, dar vine ca o lecție de viață din care, cu siguranță, vei învăța multe lucruri. Tristețea din spatele cărții îți va alimenta speranța și te va pune pe gânduri suficient de mult încât să privești viața cu alți ochi. Lucruri pe care probabil pe știi deja, puse în contextul potrivit, îți vor oferi o altă perspectivă asupra vieții:

  • Nu trebuie să fii bogat pentru a avea principii și, mai ales, pentru a acționa conform acestora.
  • Dragostea nu ține cont de rasă, vârstă sau poziție socială.
  • Pentru un vis trebuie să lupți.
  • Ți se poate lua libertatea de a-ți controla propria viață, dar nimeni nu îți poate controla gândurile și credința.

colibaunchiuluitom

”Declarația”, de Gemma Malley, ficțiune pentru tineri, despre viața secretă a Annei, care ar trebui să trăiască după reguli stricte pentru a compensa încălcarea celei mai importante dintre toate. Anna ține un jurnal secret într-un caiețel roz pe care îl ascunde în fiecare noapte ca să nu fie prinsă că încalcă regulile. Fiecare dintre noi avem propriile secrete și seria de reguli pe care ni le stabilim singuri sau ni le stabilesc ceilalți și pe care le încălcăm. Fiecare dintre noi trăim o viață ascunsă și ne e teamă să nu ne judece ceilalți dacă ne descoperă. Aceasta este o carte despre lupta de a scăpa de trecut și de a clădi un viitor mai bun, luptă pe care o duci și tu, o duc și eu, și toți ceilalți.

declaratia

Toate aceste cărți sunt disponibile la editura RAO și au aromă de iarnă. Dacă nu poți alege una, alege-le pe toate. Alege ce vrei, cât vrei și pentru când vrei. Descoperă câte povești vrei, pune-te în pielea a oricât de multe personaje. Fii în fiecare seară altcineva! Fii tu! Fii cine ți-ai dorit dintotdeauna să fii și luptă până când devii! Îmbunătățește-ți nu doar cunoștințele, ci și sufletul.

216-sigla-rao-241x300-300x158

Tu ce faci când toată familia citește?

A propos, ți-am zis că cititul dăunează grav inculturii? O mai spun o dată, de data aceasta, în SuperBlog 2016.

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *