Am fost tentată să afirm că nu o să scriu despre încredere pentru că mi-am pierdut complet încrederea în oameni, însă tocmai din acest motiv o să scriu.

Dezamăgirea care vine la pachet cu încrederea este cea mai dureroasă și uneori vine din partea persoanelor de la care nu te aștepți deloc sau de la care te aștepți cel mai puțin.

Colecționând atât de multe momente care m-au făcut să îmi dau seama că încrederea este un atribut pe care trebuie să ți-l acorzi doar ție sau un fel de motivație ca să prinzi curaj să faci ceva, îmi permit un top al celor mai valoroase lecții pe care le-am învățat până acum:

  1. Să nu ai încredere în nimeni altcineva în afară de tine.

Acordându-i cuiva încredere, implicit îi acorzi și șansa de a te dezamăgi. Să nu te aștepți să nu o facă. Nu există excepție de la regulă. 

2. Toți oamenii te vor dezamăgi mai devreme sau mai târziu.

Cu cât ești în stare să bagi mai mult mâna în foc pentru cineva, cu atât persoana respectivă te va dezamăgi și mai mult. Sau poate că impactul e mult mai mare pentru că încrederea acordată este mai mare. Asta înseamnă că dezamăgirea este direct propoțională cu încrederea acordată cuiva. (Aș putea jura că e creștere exponențială, dar fie.)

3. Să nu te bazezi pe nimeni niciodată.

Cred că ai suficiente resurse de care nici nu îți dai seama ca să nu fi nevoit să apelezi vreodată la altcineva. Eu, personal, aș prefera acum să dorm pe afară sau să merg pe jos până la Costinești (ba chiar și până la capătul lumii) decât să mai rog pe cineva să mă ajute. 

4. Nu ai nevoie de ajutorul nimănui. Poți și singur!

Decât să fi refuzat, mai bine încerci singur. Ajutorul potrivit vine fără să îl ceri. Poți face maxim o aluzie la o nevoie, dar nu îi cere nimănui să facă ceva pentru tine. Dacă se oferă fără să îi ceri e foarte bine, dacă nu, descurcă-te singur. Nu ai nevoie de nimeni în afară de tine.

5. E valabilă treaba cu ”Prietenul la nevoie se cunoaște.”

Nu trebuie să îi ceri tu să te ajute. Se va oferi singur. Un prieten va fi mereu acolo pentru tine. Ai grijă să fii și tu la fel pentru el.

6. Cei pe care îi consideri prieteni e posibil să nu îți fie.

Poți fi înconjurat de diverse persoane care să aibă diverse interese, să stea cu tine pentru anumite beneficii, popularitate, bani, avantaje și apoi să plece aparent fără motiv. Pleacă atunci când își termină treaba cu tine. 

7. Oamenii se bucură de suferința ta.

Ai zice că empatizează cu tine atunci când te ascultă, dar în sinea lor își iau un bol de pop-corn, se așează picior peste picior și așteaptă nesătui conținutul pentru noile bârfe. Așa că ai grijă cui îi spui problemele tale.

8. Oamenii vor să te vadă făcând bine, dar nu mai bine decât ei. (pe asta am citit-o undeva și pe moment nu am înțeles-o)

Se vor ridica mulți invidioși din rândul prietenilor tăi. Lasă-i să plece și continuă să excelezi!

9. Nu renunța la visul tău pentru a menaja pe cineva.

Să nu îți pese de nimeni în afară de tine. Realitatea e dură. Atunci când nu o să mai poți, când vei fi la capătul puterilor, zăcând într-un pat, când nici voce nu o să mai ai să strigi după cineva, prea puțini vor veni să îți aducă medicamente, prea puțini îți vor încălzi o supă (de gătit nu mai vorbesc), mult prea puțini vor fi cei care te vor strânge în brațe și îți vor mulțumi pentru ce ai făcut pentru ei.

10. Faptele, nu vorbele îți vor arăta cine îți sunt prietenii. Iar limbajul nonverbal este atât de prețios.

Învață să citești oamenii. Îți vor declara multe, vor avea și o strategie atent gândită pentru fapte, dar vezi dacă și în momentele în care ai cea mai mare nevoie de ei vor fi acolo.

11. Atunci când găsești un om capabil să vină la capătul lumii după tine să te recupereze, ține de el!

Sunt oameni pentru care nu o să cobori nici măcar în fața blocului și oameni pentru care vei merge până la capălul lumii. Înainte de a pleca la drum vezi dacă într-adevăr merită! Testează-ți prietenii! Ar fi păcat să te înconjori pentru prea mult timp de rebuturi și falsități. Nu lăsa pe nimeni să profite de tine și nu profita de nimeni! Prețuiește-i pe toți aceia ca sunt dispuși să nu renunțe la tine indiferent de situație. Pe toți ceilalți, salută-i și atât.

12. Nu îți pierde timpul cu oameni pentru care ești doar o opțiune.

Nu poți fi chiar totul pentru cineva, dar nici nimic. Găsește un echilibru!

13. Pentru tine, tu ești cea mai importantă persoană!

Când toți ceilalți te vor părăsi, rămâi doar cu tine. Când tu vei pleca de lângă ei, vei fi doar cu tine. Prețuiește momentele alături de cei dragi, colecționează amintiri, dar nu te atașa prea tare de unele persoane!

Riscă! Iubește cu toată ființa ta! Dar fii pregătit pentru că o să suferi mult. Îți spun că uneori merită! Îți vei bandaja inima și poate într-o bună zi va fi capabilă să se vindece (singură sau cu ajutor). Trăiește intens! Fă greșeli din care să înveți singur! 

Toate aceste lecții nu vor însemna nimic pentru tine până nu vei ajunge în situații care să te facă să înțelegi acest lucru!

Întâmplător, astăzi este vineri 13.

 

 

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *