E iarnă. Pe lângă faptul că e foarte frig afară, mai e și sesiunea. Ai mai mult chef de ducă decât chef de învățat, ai face orice numai ca să nu înveți, te poți așeza liniștit pe podea să numeri punctele (inexistente) de pe tavan. În sesiune, până și curățenia pare interesantă.

Eu am pornit laptopul ca să fac un proiect și se pare că scriu un articol. Măcar fac ceva util pentru voi, camarazi dragi, pentru a trece cu bine peste acest război această sesiune. Înainte de a-mi pierde credibilitatea, să știți că mi-am făcut câteva rezumate, teme și proiecte și sunt în grafic așa că îmi permit.

Așadar, mă aflu la a 9-a sesiune. Se pare că sunt veterană pe aici și ați putea încerca să țineți cont de câteva sfaturi pentru că am avut suficient timp să le încerc și să dea rezultate. By the way, anul trecut am avut media 10 așa că ați face bine să puneți în practică ceva din ce citiți aici.

media-10
Dovada. Sursă: Evidența studenților FEAA Craiova
  1. Motivația intrinsecă

Este acea motivație venită din interior, atunci când conștientizezi faptul că o materie îți este cu adevărat utilă și înveți de drag. Înveți pentru că înțelegi că o să îți prindă bine acele cunoștințe și ești nerăbdrător să le pui în practică. Înveți pentru că într-adevăr o să îți folosească la ceva ceea ce înveți. (Și acum te întrebi la ce.) Înainte de a mă înjura, o să îți vină în minte cel puțin o materie la care chiar o să înveți de drag. Există și astfel de materii, extrem de puține, dar există. 

Când se termină motivația intrinsecă, și se termină atât de repede, trebuie să folosești câteva trucuri bazate pe motivația extrinsecă. Îți prezint câteva tips & tricks care sper să te ajute.

2. Bursa sau un loc la buget

Gândește-te la bani și la tot ce ai putea să faci cu ei. Toți acei bani vor fi ai tăi dacă înveți bine în sesiune (pentru că aproape nimeni nu se apucă de învățat dinainte) și iei note mari. Nu e greu deloc, însă te vei confrunta cu o lene uriașă pe care trebuie să o înfrunți dacă chiar îți dorești ceva măreț. Ești la taxă? Gândește-te că în loc să îți pierzi timpul pe restanțe la vară, poți să te relaxezi pe plajă. Promit să fac un live de la mare ca să salut toți restanțierii care nu o să țină cont de sfaturile mele și o să bântuie pe căldura aia pe la facultate. Revenind, dacă nu ai restanțe și obții o medie acceptabilă, poți să treci la buget. Adică nu o să mai plătești taxa aia și banii îți rămân ție. Dacă ești la buget, te poți strădui să înveți ceva mai mult să te încadrezi la bursă. Îți spun din experiență că nu e foarte greu. Trebuie doar să vrei. Întrebă colegii sau profesorii când nu înțelegi ceva. Se găsește cineva care să te ajute. Studenții de la FEAA Craiova îmi pot adresa și mie întrebări dacă au nelămuriri pe undeva. Cred mai îmi amintesc și eu câte ceva pe la unele materii. (Da, mai uit și eu. Sunt om.) Dacă ești la buget, atunci te felicit! Serios acum, ai aproximativ o lună la dispoziție ca să îți salvezi semestrul. Ai face bine să începi să înveți de acum. Promit un articol cu sfaturi pentru a învăța mai ușor. Gândește-te la ce poți să faci cu banii pe care îi salvezi învățând!

3. Imaginea ta și nota 10

Dacă te preocupă imaginea ta, ar trebui să știi că te vezi mai bine în ochii tuturor dacă înveți bine. Personal, sunt nemulțumită de sistemul actual de evaluare și nu cred prea mult în note, dar asta nu mă face să nu mai învăț. Am o colecție frumoasă de 10. Nu îți zic să înveți pentru note, ci îți recomand să înveți pentru cunoștințe. Educația e ceea ce îți rămâne după ce uiți tot ce ai învățat. Însă, notele mari te ajută la stima de sine. Și serios vorbind, nu o să urce nimeni pe un piedestal, ba chiar o să ai și colegi care nu o să te suporte. De ce? Pentru că vei fi mai bun/-ă ca ei. Dar ce îți pasă ție? Ștergi acum băncile facultății pentru ca mai târziu să ai un job grozav și de aia trebuie să înveți. Altfel e doar pierdere de timp. Gândește-te puțin și la viitorul tău. Era să uit ceva extrem de important, dacă iei note mari scapi de discuțiile cu părinții care sunt horror. 

4. Ciocolată

După fiecare capitol învățat, promite-ți o bomboană, puțină ciocolată sau ceva care îți place mult. Dacă ești la dietă, un măr, o banană, un pomelo. Asta dacă te poți abține din a le mânca înainte. 

5. Călătorii

După sesiune, urmează o săptămâna de vacanță (sau două). Promite-ți că dacă o să termini sesiunea cu bine, o să pleci într-o călătorie grozavă. La mine asta funcționează cel mai bine. Partea proastă e că acum mi-am rezervat vreo 3 vacanțe indiferent de sesiune și nu mă mai pot motiva cu asta pentru că oricum plec. Însă a funcționat perfect în ceilalți ani. 

tenerife-eat-abama-hotel-xlarge
Tenerife

6. Lucruri pe care ți le dorești

Ai putea să te răsfeți puțin după tot chinul de a învăța, stresul și suspansul notelor prin a-ți achiziționa lucruri care îți plac. Fie că e o geantă nouă, o cremă hidratantă pentru păr, un ceas superb, un weekend la SPA, o seară grozavă cu prietenii sau mai știu eu ce îți dorești, pune-ți o miză puternică pentru fiecare examen promovat și o să înveți mai cu spor. Eu asta o să o aplic acum pentru examenele la care nu funcționează motivația intrinsecă. Folosește-ți bursa pentru a ți le cumpăra. Dacă nu ai bursă, învață pentru ea. (Vezi punctul 2.)

7. Filme

După ce înveți un capitol, poți să te relaxezi la un film bun. Lasă-i timp creierului să proceseze informația! Eu am nevoie de câteva recomandări de filme.

8. Rețele sociale

După ce înveți un capitol, ai dreptul la o verificare de facebook sau instagram sau ce vrei tu. Maxim 20 de minute.

Știu că sesiune sună mai mult a stresiune, dar încearcă să te relaxezi, să deschizi o carte și să citești ceva. Evident, pentru examen. Dacă ai timp de facebook și de seriale, clar ai timp și de învățat pentru sesiune. Știu că pare o veșnicie, dar nu durează chiar atât de mult. O să îmi mulțumești cândva.

Aceste fiind spuse, aștept comentarii la acest articol cu lucrurile care vă motivează pe voi în sesiune și, eventual, ceva recomandări de filme și vacanțe. 

Mult succes tuturor și nu ezitați să mă contactați pentru alte sfaturi! Sesiune ușoară și rezultate excelente!


CITEȘTE ȘI:

  1. 21 de lucruri pe care le fac studenții în sesiune

  2. Paranoia de sesiune

  3. Despre motivație și sesiune

  4. Ce a însemnat Integralist pentru mine

  5. Rezolvarea problemelor de Matematică Aplicată în Economie, Anul I – Integralist

  6. Rezolvarea problemelor de Management, Anul I – Integralist

  7. 5 pași pe care îi parcurg studenții în noaptea dinaintea examenului

  8. Cel mai frumos gest de apreciere

S-ar putea să-ți placă și:

9 comentarii

  1. Mulțumesc pentru sfaturi, le aplicam deja pe cateva. Mi-ai redat motivatia de a învăța pentru bursa, desi la Cluj pare un mit acest concept. :)) doar legendele au bursa momentan. Momentan. Mulțumesc si spor la învățat! ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *