6 taverne din Thassos locul 1 pe TripAdvisor

Te-ai gândit vreodată cât de mult atârnă experiența gastronomică în experiența generală a unei vacanțe? Ai stat vreodată cu gândul la un anumit fel de mâncare atât de mult încât să străbați kilometri întregi până a ajunge să te bucuri de el? Ai savurat vreodată deliciul din farfurie? Ai stat să observi cu atenție aromele, textura, culorile, modul de prezentare? Ai acordat suficient de mult interes alegerii locului perfect pentru a servi masa? Ai transformat vreodată vreo cină într-o adevărată experientă prin prisma atenției la detalii?

Pentru mine, Grecia este un adevărat paradis gastronomic. În cele 5 zile cât am stat în Thassos am avut parte de un răsfăț culinar pe cinste la taverne ce erau locul 1 pe TripAdvisor.

  1. Coralli

La poalele muntelui, acolo unde se termină casele, pe o bucată netedă de stâncă, având o frumoasă priveliște asupra plajei, se află taverna Coralli. Fiind situată în oaza de liniște din Skala Marion, are o aură boemă care ne-a determinat să rămânem acolo la cină. În articolul anterior, v-am povestit despre senzaționalele paste 4 cheese pe care nu le voi uita niciodată. Și acum îmi stă gândul la gustul lor extraordinar și m-aș întoarce în Thassos numai pentru ele, dar mă omoară drumul lung până acolo. Toată vara am testat paste de peste tot în speranța că voi găsi unele la fel de bune, însă fără niciun rezultat. Dacă ajungeți în Thassos, mergeți la Coralli pentru 4 cheese și nu veți regreta. Gândiți-vă și la mine când le mâncați! Am încercat de la Ocxana paste cu fructe de mare și aveau un sos nedelicios. Și nu doar mie nu mi-a plăcut, ci nimănui de la masa noastră.

Ca să lămurim de la început un aspect, am fost 10 persoane și am încercat mâncare unii de la alții, în fiecare zi, așa că pot să îmi dau cu părerea liniștită. Ce m-a impresionat cel mai mult aici (exceptând pastele acelea dumnezeiești) este desertul primit din partea casei (da, în Grecia, se primește mereu desert din partea casei). O adevărată artă expusă pe un platou frumos amenajat, ce consta în salam de biscuiți cu topping de ciocolată așezat într-o scoică imensă, ananas și pepene roșu cu înghețată.

Ca o devoratoare de artă ce sunt, m-am îndrăgostit de Grecia la prima scoică necomestibilă pe care mi-au așezat-o în față. Și pentru o grămadă de alte motive. După ce mai explorez și alte locuri din Grecia (până acum am fost în Paralia Katerini, Meteora, Skiatos, Koukounaries și acum în Thassos) o să postez un articol cu motivele pentru care iubesc această țară.

2. Kostis

După ce am fost la plajă în Limenaria, ne-am retras la taverna Kostis unde am încercat pui cu orez. Ce mi-a plăcut cel mai mult aici a fost saganaki feta, chiar a fost un deliciu. Aici am primit la desert baclava…yummy. Am fost plăcut surprinsă de atenția la detalii a ospătarilor: s-au oferit să ne facă o poză de grup atunci când noi ne chinuiam să facem un selfie în care să încăpem toți, mi-au adus un scaun pentru rucsacul pe care îl atârnasem de spătarul scaunul meu (pe asta o știu din codul bunelor maniere că da, l-am citit și pe ăla) și ne-au adus cafea arsă ca să îndepărteze albinele care ne dădeau târcoale. Am auzit întâmplător o discuție la masa de lângă în care o doamnă a întrebat cum este habar n-am ce pește și ospătarul a îndrumat-o să întrebe cum i se pare pe cineva de la altă masă care deja își comandase acel preparat. Kostis, ai o bilă albă!

3. Tavernaki

Pe o străduță îngustă din Limenas, cu un aer atât de boem conferit de spațiul mic extrem de primitor care are o chemare aparte, se află Tavernaki. E imposibil să nu vrei să te așezi la o masă de acolo pentru că e o altfel de experiență, ai fi tentat să crezi că pe acolo se trece, dar de fapt, acolo se mănâncă bine. Îmi amintesc că acolo am testat fructele de mare de la Ana și au fost senzație. Scoicile au fost un deliciu, la fel calamarul și creveții. De aici o să laud scoica imensă în care au fost aduse fructele de mare. Mi-a plăcut atât de mult încât am căutat și eu una să îmi iau acasă, dar nu am găsit. Dacă găsiți voi, vă rog să îmi luați și mie! Vă voi fi veșnic recunoscătoare pentru acest lucru. Revenind, la desert am primit pepene roșu, hihi ceva răcoritor atunci când soarele ne arde.

4. Irene

Dincolo de aglomerația din Potos, nepunând la socoteală faptul că am așteptat ceva până s-a eliberat o masă, nu am vrut să lăsăm taverna Irene pentru nicio altă tavernă așa că am avut suficientă răbdare. Eram epuizată după experiența de la Giola așa că nu îmi amintesc foarte multe despre mâncare. Știu doar că saganaki feta nu a excelat deloc. Parcă Ocxana și-a luat frigărui de porc și au fost senzație. La desert am primit înghețată și am mâncat și porția cuiva, dar nu mai știu a cui. Până au terminat ceilalți de mâncat, m-am retras cu Ocxana pe un șezlong de pe malul mării la care avea ieșire terasa, loc din care nu aș mai fi plecat. Liniștea mării, muzica de pe fundal și stelele m-au indus într-o stare de visare și m-au făcut să mă îndrăgostesc și mai mult de Grecia.

5. Iatrou

Am urcat până în inima insulei, în Theologos, întrucât satul era recunoscut prin carnea de capră excelentă și ne-am oprit la Iatrou. Tot aici am încercat și inele de calamar care au fost mult prea bune. Am privit de sus pădurea și am împărțit mâncarea cu o pisicuță de pe acoperis, am ascultat muzică live, am primit halva moale care părea a fi chec caramelizat.

6. San Antonio

Mi-aș fi dorit tare mult să mă întorc la Coralli pentru pastele acelea așa ca pentru ultima zi. Aș fi cerut și la pachet o porție să mănânc în mașină în drum spre casă, dar am ajuns în Potos la San Antonio. Acolo am încercat alte paste care nu s-au ridicat la nivelul celor anterior menționate. Le acolo acolo sus pe un piedestal și nu știu dacă o să mai găsesc un alt fel de mâncare care să se ridice la nivelul lor. Am încercat și o pizza extraordinară care era specialitatea lor și un pește spadă care chiar m-a dat pe spate și eu chiar nu sunt fană pește. Adică pot să gust de la alții, dar nu să mănânc o porție întreagă ca să mă satur. Aici am avut un desert cu nuci și miere extrem de dulce și mi-a rămas în minte sticla lor de apă personalizată.

P.S. Să îmi fie cu iertare dacă tavernele și-au schimbat locul de pe TripAdvisor între timp, însă atunci când am fost noi eram locul 1 acesta fiind motivul pentru care le-am și ales, iar eu îmi păstrez părerea despre ele și acum după 3 luni de la experiența culinară din Thassos. Câteva aspecte le aveam notate în agendă ca să nu uit să vă spun ceva, unele preparate le aveam în poze sau filmări și pe cele mai bune vi le-am scris din amintiri.

Vă îmbrățișez și vă doresc cele mai grozave experiențe culinare posibile! Aștept în comentarii recomandările voastre, atât din Grecia cât și din altă țară. Sigur aveți vreun preparat care v-a rămas la suflet.

27 Comments Posted

    • Uuu <3 facem să fie. Îți mulțumesc pentru recomandare, Daiana! Am încercat în București la Naan piept de rață cu piure de cartofi, pere caramelizate și sos de fructe de pădure. A fost senzație. Dacă ajungi pe acolo, încearcă și asta! <3

  1. N-ai idee cat de folositor mi-ar fi fost aceasta postare anul trecut cand am fost in Thassos :)). Noi am mancat des intr-o taverna aflata fix langa cazarea noastra din Skala Raxoni: taverna Sakis 💙

  2. Pe vremea cand am fost eu nu erau pe locul 1, asa ca n-am calcat prin aceste taverne, dar am descoperit altele cu mancaruri fenomenale. Imi plac tavernele mici, de familie, sunt mult mai atente cu clientii si mult mai interesate in a-i face clienti fideli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*