A fost dragoste la prima plajă. M-a cucerit de când am atins nisipul prima dată. A fost fior la îmbrățișarea primului val, iar explozia de albastru vibrant în nuanțe ireale m-a purtat cu culmile visării. Am iubit Grecia din prima clipă, din primul moment în care m-am aruncat în brațele ei și m-a primit cu căldura caracteristică. M-am îndrăgostit de Thassos mai mult decât aș fi crezut.

Denumită și ”Insula de smarald”, Thassos dispune de 55 de plaje, mai mult sau mai puțin cunoscute. Scăldată în apele Mării Egee, insula e inconjurată de o șosea, iar plajele sunt parcă ferite de privire curioșilor de către pădurile de pini care se întâlnesc cu marea. Am fost în 7 dintre ele și m-aș întoarce iar și iar.

  1. Metalia Beach – Limenaria

Drumul până la Metalia străbate păduri și ruine, trebuie să traversezi un munte până să ajungi să te bucuri de nisip și apă. O simplă abatere de la drum (ușor stânga în loc de dreapta la bifurcație) te poate duce la marginea unei prăpastii. Acolo e amplasată strategic o bancă pentru că locul acela oferă o priveliște incredibilă asupra plajei. L-am descoperit atunci când m-am pierdut de grup și am greșit drumul. Plaja e plină de pietre și câțiva saci plini cu nisip sunt amplasați pe fundul apei pentru a creea un drum spre zona în care se poate sta și înota. E un loc liniștit, iar în partea dreaptă se găsește o mică grotă la intrarea căreia se sparg valurile și oferă o priveliște extraordinară asupra întregii plaje. 

 

2. Marble Beach – Skala Potamia

Nu am cuvinte să descriu Marble Beach. Deși drumul până aici e îngust și prăfuit, merită străbătut. Plaja este amenajată lângă o carieră de marmură și pur și simplu nu are nisip. Acolo au fost aduse pietricele de marmură extrem de fine, iar la mal e marmură măcinată. Puteam să jur că plaja s-a creat în mod natural, însă marmura a fost adusă acolo de oameni și nu se poate lua acasă (nu știu dacă v-am mai spus, dar eu colecționez pietre și am un bol cu nisip și scoici). Plaja este extrem de aglomerată și riscul de a mai apărea încă 5 oameni cu tine în poză este extrem de crescut. Dar stai, tu ești acolo pentru relaxare nu pentru poze. La Beach Bar prețurile sunt exagerate. În schimb, spectacolul de culori oferit de apă face toți banii (metaforic vorbind), de la spuma mării, la turcoaz, smarald și până la albastrul marin care se pierde în zare și se întâlnește cu cerul.

3. Porto Vathy Beach – Limenas

Dincolo de Marble Beach se află Porto Vathy Beach, o plajă mult mai liniștită, adăpăstită în brațele pădurii de pin. Apa e turcoaz și extrem de clară, iar nisipul este extrem de fin. Spre seară nu mai e nimeni acolo. Decorul este fantastic, pare ireal și nu m-am mai săturat să îl privesc. M-am dus în larg să surprind această imagine frumoasă parcă ruptă din povești. Marea este extrem de liniștită aici și nu face valuri.

4. Paradise Beach – Skala Potamia

Vă recomand să coborâți cu mașina până la Paradise Beach (sper să găsiți și locuri libere de parcare acolo jos) pentru că altfel o să coborâți și o să urcați de o să vă săturați. Veți găsi o plajă cu nisip galben extrem de fin, stânci ieșite din mare și valuri puternice. Aici nu se poate înota, iar cel mai practicat sport este aranjarea costumului de baie. 

5. Aliki

În stânga e plaja, iar în dreapta sunt stâncile. La Aliki Beach pe poți relaxa mai mult decât în alte locuri. Poți să te scalzi în băi de soare în timp ce stai pe o stâncă fierbinte, te poți bucura de o carte bună în acest decor feeric sau poți savura o cafea pe plajă stând cu picioarele în apă. Malul este plin de pietre, dar nu am refuzat o plimbare de-a lungul plajei, acolo pe unde se sparg valurile insignifiante. 

6. Atspas Beach – Skala Marion

Până jos pe plajă se coboară doar câteva trepte, ceea ce face ca Atspas Beach să fie extrem de accesibilă. Aici nu am stat deloc pe plajă. M-au scos ceilalți din apă doar pentru că trebuia să ne întoarcem în Craiova. Mi-ar fi plăcut să am timp să stau sus pe o bancă și să admir acest peisaj. Vă jur că nu aș mai fi plecat de acolo.

7. San Antonio Beach – Potos

Am mai ajuns la o plajă, dar nu pentru relaxare ci pentru ultima cină din Thassos. M-am bucurat de priveliște de la distanță, am admirat marea, am simțit nisipul sub tălpi pentru ultima dată și ca semn de rămas bun, m-am semnat frumos, acolo unde valurile se întorc la mal în speranța că și eu mă voi întoarce cândva în Thassos.

Giola

Ca un bonus, o piscină naturală care se revarsă în mare. Vă recomand să închiriați ATV-uri ca să ajungeți acolo. Noi am mers pe jos și pot spune că am făcut antrenamentul de seară. Plus că ne-a prins noaptea prin pădure (există o scurtătură prin pădure, printre copaci). Înainte apa era atât de clară încât se vedeau stâncile de pe fundul bazinul, acum se mai observă doar efectul aluviunilor. Vestea bună e că se fac lucrări de restructurare pentru ca Giola să redevină la claritatea pe care a avut-o cândva. În schimb, stâncile sunt superbe, par un Mic Canion al Greciei și sunt numai bune pentru relaxare.  

Dacă aveți și alte locuri superbe din Thassos sau chiar alte insule, aștept cu mare drag recomandările voastre în comentarii. 


CITEȘTE ȘI:

  1. Thassos – VLOG

  2. 6 taverne din Thassos locul 1 pe TripAdvisor

  3. Aventură în Thassos

S-ar putea să-ți placă și:

28 de comentarii

  1. Am de gand sa ajung in Grecia la vara si pentru o perioada de timp uitasem de acest lucru, stateam linistita. Sunt genul de persoana care isi face planuri, viseaza cu ochii deschisi cand stie ca se va intampla ceva. Dar acum… de cand am vazut titlul articolului tau, ma gandesc la Grecia secunda de secunda. Hihi.

  2. Am vizitat Thassos dupa ce vazusem Creta si Zakyntos, si m-am nimerit intr-o perioada in care aproape zilnic a plouat, prin comparatie a iesit pe locul 3 dar cred ca merita sa o descopar pe o vreme mai buna

    1. Hihi mă bucur că sunt pe gustul tău. Taie Eforia de pe listă și fugi în Thassos! Nu o să regreți! Iar cei mici o să fie în extaz! Costurile vor fi aproape asemănătoare! Doar drumul e mai lung.

  3. Ca un profesor vin sa completez ce a uitat elevul :)) Golden Beach (10km de Limenas), Paradise Beach (20km de Limenas), Skala Kalirachi (22km de Limenas), Koinyra (24km de Limenas), Skala Maries, Plaja Hara, Plaja Kamari, Plaja Palio Limani, Psili Ammos, Plaja Stelakis, Skala Sotiros, Plaja Aspas. Am mai uitat si eu precis cateva :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *