Mi-a fost dată o singură viață. O a doua șansă nu mai am așa că trebuie să profit bine de prima. M-am născut în România și nu am ales eu asta. Foarte bine puteam să mă nasc în Maldive și să trăiesc toată viața pe insulă. Sau puteam fi un nomad, mereu cu rucsacul în spate străbătând pământul în lung și-n lat. Sau puteam să îmi trăiesc toată viața la bordul unui vas de croazieră. Puteam să mă nasc în mijlocul unui trib aborigen. Puteam să nu cunosc foamea sau frigul sau să mă nasc sub cerul înstelat, în mizerie și orice nu pare a da semn de confort. Aș fi putut foarte bine să aștept cu nerăbdare ploaia pentru o gură de apă și mila altora pentru un colț de pâine. Dar nu a fost așa.

Am părinți extraordinari care m-au învățat ce înseamnă să fii un om liber, care m-au educat să fiu o femeie independentă și curajoasă. Mi-a fost insuflat curajul în aceeași măsură în care societatea mi-a indus teama. Am copilărit cu teama de a pleca din fața blocului pentru ca nu cumva să nu mi se întâmple ceva rău. Am crescut cu teama de a-mi spune părerea ca să nu râdă alții de mine sau ca să nu fiu sancționată. M-am maturizat nepăsându-mi de toate acestea. Am învățat să trăiesc cu adevărat, fără teamă, fără regrete, fără mustrări de conștiință. Și toate acestea pentru că am făcut alegeri corecte. Totodată am greșit suficient pentru că am ales să învăț din propriile mele greșeli. Am ales să cunosc focul, arzându-mă, nu doar din poveștile altora. Am ales să simt. Am ales să fiu vulnerabilă, să plâng, să îmi exprim sentimente, să mă las cuprinsă de emoții, să transmit emoție, să cred în ideile mele. Am ales să îmi urmez visurile chiar dacă mă duc mai departe decât îmi imaginam. Am ales să ies din zona de confort chiar dacă nu știu ce mă așteaptă dincolo de ea. Am ales să mă arunc în corzile vieții ca să simt adrenalina. Am ales să joc după regulile mele nu după regulile altora. Am ales să îmi urmez pasiunile și să îndeplinesc dorințele mele nu pe ale altora cu privire la mine. Am ales să le îndeplinesc altora dorințe cu privire la ei și să îi ajut să își îndeplinească dorințe. Am ales să îmi pun dorințe îndrăznețe de care îmi e teamă pentru că știu că pot să mi le îndeplinesc. Am ales să fiu omul din spărtură. omul care e acolo atunci când alții nu sunt, omul care ridică și inspiră curaj, omul care motivează și îndrumă, omul care are ceva de spus când alții tac și în același timp omul care tace atunci când nu mai e nimic de spus pentru că oricum acele vorbe nu ar mai putea schimba ceva.

Viața e suma alegerilor pe care le faci. Pentru că, vezi tu, nimic nu ți se dă de-a gata. Nici măcar un vis. Trebuie să ți-l făurești tu. Ți se pun în față toate ingredientele și trebuie să ți le alegi tu ca să îți contruiești viața. Nu ești nevoit să le iei doar pe acelea care îți sunt aproape. Pentru unele trebuie să te îndepărtezi. Pe unele trebuie să le cauți bine prin jur. Trebuie să depui puțin efort dacă nu vrei să te mulțumești cu puțin. Mediocritatea costă foarte puțin. Excelența presupune efort și răbdare.

Când ți-ai pus ultima dată o dorință? Când ai făcut ultima dată ceva ca să o îndeplinești? Când ți-a fost teamă să pui cu voce tare ceva pentru că părea de nerealizat? Când o să începi să crezi în tine așa cum credeai când erai mic în Moș Crăciun sau Zâna Măseluță? Poate că nu există supereroi cu pelerine și puteri magice, dar exiști tu și ești capabil să faci orice. Orice! M-ai înțeles? Trebuie doar să crezi în forțele tale! Și să începi să lucrezi la visurile tale!

Nu lăsa efectul de turmă să te cuprindă! Nu lăsa oamenii din jur să îți spună că nu poți! Nu lăsa vocile din capul tău să îți spună că nu ești bun de nimic! Nu lăsa gândurile negative să te demoralizeze! Nu lăsa vântul să te doboare! Ești doar unul din mulțime sau ești acela care se împotrivește valurilor? Ești așa cum te-a modelat societatea sau așa cum ți-ai dorit tu să fii? Faci ce îți spun alții sau ce îți dorești tu? Decizi singur ce este bine pentru tine sau te lași influențat? Ai un scop bine determinat sau trăiești de azi pe mâine după cum te duce vântul?

Nu trebuie să îmi răspunzi mie la aceste întrebări. E suficient să îți răspunzi ție și apoi să ai curajul să faci ceea ce este bine pentru tine. E în regulă să plângi. E în regulă să eșuezi. E în regulă să cazi, dar nu e în regulă să râmâi jos. Mereu trebuie să te ridici mai puternic decât ai fost ultima dată și să înveți din greșeli. Poți să o iei de la capăt ori de câte ori va fi nevoie. Poți să te ”muți” dacă nu îți convine atmosfera, doar nu ești copac să rămâi acolo. Dude, tu chiar poți să decizi ce vrei să faci cu viața ta. Alții poate nu mai au șansa asta. Profită de oportunitățile care te duc acolo unde îți dorești și nu te compromite pentru nimic în lume. Amintește-ți: ai doar o singură viață! Cum o trăiești?


CITEȘTE ȘI:

 1. Cum funcționează Legea Atracției și cum să câștigi mai mult dacă o aplici

 2. Ca să fii un om liber trebuie să îți depășești limitele

 3. Până unde ești dispus să mergi pentru a-ți îndeplini dorințele?

S-ar putea să-ți placă și:

34 de comentarii

 1. De acord cu tine.
  Am scris și eu ceva asemănător acum ceva timp. Chiar aveam nevoie să citesc asta.
  Foarte motivant.

  Este drăguț că există cineva care să îmi reamintească aceste lucruri fix când am nevoie.

 2. Sincer sa fiu articolul tau mi-a trezit niste ganduri ascunse in mine din cauza ca imi era teama, ganduri pe care nu doream sa le afisez pentru ca oamenilor le place sa critice in loc sa ajute.
  Chiar m-ai salvat cu acest articol. Multumesc ca mi-ai resuscitat sperantele in stop cardio-respirator. ❤❤

 3. Ce frumos ai scris! Parca vazusem in Grey’s Anatomy cateva fraze de genul acesta. Foarte important sa iti mai pui intrebari din cand in cand ? si sa lupti pt ce iti doresti!

 4. Foarte bun articolul! Toata viata noastra este compusa doar din alegeri…important este sa ne ghidam dupa propria intuitie si nu a altora… eu una asa fac si chiar pot spune ca intuiția nu da greș! Chiar ar trebui să fim mai des recunoscători pentru tot! Frumos articolul!

 5. Imi place tare mult cum scrii! Imi aduce oarecum aminte de mine, in trecut, cand scriam si eu articole de genul, bineinteles, pe alt blog :D. Cel mai bine te axezi pe intuitie, niciodata nu a dat gres la mine 🙂

 6. Nu e ușor să trăiești viața așa cum vrei, uneori ți se mai pun și piedici. Am învățat singură cum să mă bucur de viață cu tot cu probleme și încerc să îi învăț și pe ceilalți.

 7. Foarte frumos articolul! Eu chiar sunt in faza când vreau sa fac totul așa cum mi-am dorit dintotdeauna, așa cum îmi doresc eu sa fiu. Din dragoste pentru alții, din respect și că să nu-i supăr, nu am făcut tot ce mi-am dorit deși am 32ani. Ei bine, acum n-ai decât, am și eu viața mea, puțin din ea mi-a rămas și vreau să fac exact ce doresc. Te ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *