O liniște deplină cuprinsese întreaga vale, luminată de candele și reflectoare. Muzica lăsată în surdină umple locul de magie. Stâncile capătă dimensiuni hiperbolice în întunericul nopții. Cerul senin e plin de stele și pare mai aproape de noi. Întunericul nopții amplifică întreg cadrul feeric și ne transpune într-o poveste plină de magie. Turiști și beduini deopotrivă se avântă pe drumul de lumină. Timpul capătă alte dimensiuni și ne lasă să mai zăbovim o vreme. 

Un culoar de lampioane străjuiește drumul de la Visitor Center și până în dreptul Trezoreriei, unde o explozie de lumini completează atmosfera melodioasă. E greu de redat în cuvinte tot ce am simțit când la capătul culoarului Siq am zărit Trezoreria la fel de impunătoare cum o lăsasem cu câteva ore în urmă, dar de data aceasta încărcată de culori și lumini. În fața ei, lampioanele se aliniaseră perfect, formând rânduri-rânduri. Printre ele, oamenii erau așezați pe covoare și ascultau legendele spuse de beduini și cântecele ce amplificau magia acelei seri. 

Îmi pare că această fotografie transmite cel mai bine emoția de la Petra by Night, înainte de sosirea oamenilor. Sursă: @lennart

După ce s-a încheiat momentul artistic, am rămas la povești cu beduinii. Pustnici și totuși sociabili, aflați într-o perfectă armonie cu natura, încărcați cu o aură de mister, oameni sălbatici care nu se tem de nimic, care știu să trăiască aici și acum, oameni care preferă să se retragă în singurătate, pe stânci, să privească stelele, dar care se bucură de compania oamenilor buni, oameni ai deșertului pe care i-am invidiat preț de o clipă. Oameni care m-au învățat să prețuiesc liniștea, să nu mă mai uit atât de des la ceas, să trăiesc momentul, care mi-au amintit să privesc mai des cerul și explozia de stele. Și am învățat o lecție importantă despre prietenie de la unul dintre beduini pe care vreau să o împărtășesc cu voi: noi, oamenii, credem că avem mulți prieteni și că toți ne sunt alături, dar de fapt, suntem ca stelele. Când te uiți pe cer, ele par foarte aproape una de cealaltă, dar de fapt sunt foarte departe. Și noi suntem singuri și trăim cu iluzia prieteniei, când de fapt ar trebui să învățăm să ne ajutăm singuri pentru că doar pe noi ne avem.

Am plecat ultimele de acolo, aproape de miezul nopții. Prin canion, aceeași melodie pe fundal și o mai multă liniște. Ropotul cailor ne-a însoțit până la ieșire. Lampioanele ne-au vegheat fiecare pas. Nu a mai contat nici oboseala, nici drumul lung, nici întunericul și nici răcoarea care se lăsase. Magia cuprinsele valea, făcându-și loc printre stâncile falnice. Stelele străluceau mai tare. Liniștea se amplifica în vale.

A fost experiența pe care nu aș fi ratat-o pentru nimic în lume. A fost genul de experiență care îți umple inima și frământă un strop de magie în tine. Evenimentul se organizează în fiecare zi de Luni, Miercuri și Joi și durează între 20:30 și 22:30. Intrarea la Petra by Night nu este inclusă în Jordan Pass și se plătește separat. Biletele se găsesc la Petra Visitor Center și costă 17 JD, iar copiii sub 10 ani beneficiază de intrare gratuită.


S-AR PUTEA SĂ ÎȚI PLACĂ ȘI:

  1. Iordania – o țară a contrastelor și o colecție de frumuseți naturale

  2. Marea Moartă – așteptări vs realitate

  3. Petra – orașul de piatră din pustiul Iordaniei

  4. Sunset Tea in Wadi Rum și 2 nopți în răcoarea deșertului la mii de stele

  5. La ce să te aștepți dacă urmează să vizitezi Iordania

  6. Cât costă o vacanță în Iordania | Buget de vacanță

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *