Petra este un fost oraș antic,unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume datorită templelor săpate direct în piatră acum mai bine de 2000 de ani de către nabateeni, o comoara ascunsă a Regatului Hașemit al Iordaniei, o cetate importantă pe rutele comerciale din Orient, de pe urma căruia nabateenii au profitat pentru a atrage caravanele ce aduceau mătăsuri din China, tămâie din Peninsula Arabiei și condimente din India. Însă nabateenii nu au fost maeștrii doar în comert, ci și în inginerie, construind nu doar monumentele pe care le admirăm astăzi la Petra, dar și un sistem de captare și recuperare a apei, caravanele oprind la Petra și pentru a-și reface puterile după traversarea deșertului, precum și canale și baraje pentru a proteja orașul de inundații.

Plasat în inima unui canion, adăpostit de stâncile imense, Petra a devenit o fortăreață de necucerit și, cu toate acestea, a fost cucerită de romani în anul 106, în același an în care a fost cucerită și Dacia lui Decebal. Romanii au reușit acest lucru întrerupând aprovizionarea cu apă. Rutele comerciale s-au schimbat treptat ca urmare a dezvoltării Palmirei (Siria de astăzi), iar Petra a început să sărăcească. Teritoriul a căzut sub stăpânirea arabilor în seculul al VI-lea, iar 600 de ani mai târziu cruciații au construit la Petra un fort. În anul 363, un mare cutremur a distrus mai multe construcții, printre care și cele care asigurau aprovizionarea cu apă.

Cetatea a fost părăsită în secolul al VII-lea, regatul nabateenilor fiind complet distrus, astfel că un oraș uimitor a fost pierdut pentru mai mult de un mileniu și readus la viață după ce a fost descoperit de europeni în anul 1812.

În 1985, Petra a apărut în filmul Indiana Jones și Ultima Cruciadă, an în care a intrat și în Patrimoniul UNESCO World Heritage, iar în 2007 a ajuns pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne, atrăgând valuri de turiști. Numai în 2019 a înregistrat un număr record de 1.135.300 de vizitatori.

Fiind săpat în stânca roșie, Petra a căpătat denumirea de ”Orașul Trandafirului”. Interesant este faptul că întregul oraș a fost sculptat de sus în jos. Conform tradiției arabe, Petra este locul în care Moise a lovit cu toiagul în stâncă și a ieșit apă pentru poporul însetat, în timpul călătoriei prin pustiu.

Cele mai importante atracții de la Petra sunt:

Canionul Siq

Canionul Siq este un lanț de chei înguste și adânci ce a apărut ca urmare a fenomenelor naturale de mișcare a plăcilor tectonice, fiind mai apoi modelat de eroziunea provocată de apă, e o capodoperă a naturii, o bijuterie trandafirie care uimește prin măreție, prin abundența detaliilor, prin cromatică. Frânturi de cer se zăresc printre stâncile înalte. Drumul prietruit frământă muzica de sub tălpile cailor, ecoul merge la dreapta ta, în pași de dans. E un loc feeric, mai ales noaptea, străjuit de mii de candele aprinse (o să vă povestesc mai multe despre Petra by Night într-un articol separat).

Trezoreria

Trezoreria este o clădire maiestuasă, sculptată în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m, devenită emblemă a Petrei. La capătul defileului, dintre stânci i se zărește frumusețea și apare în toată splendoarea, zeci de turiști perindându-se prin fața ei, cămile așteptând liniștite lângă beduinii carismatici ce nu mai contenesc cu oferte peste oferte, tururi ghidate sau simple urări de bine.

Legenda spune că faraonul a ascuns o comoară în urna de piatră din vârful Trezoreriei de aici și denumirea, cu toate că impozanta clădire a fost dintotdeauna un mormânt.

Trezoreria este locul unde s-a turnat ultima parte a filmului ”Indiana Jones și ultima cruciadă” și veți păși acolo unde cândva a fost platoul de filmare.

View Point Trezorerie

Am urcat pe stânci, departe de agitație, ca să păstrăm puțin din magia locului. Am servit ceaiul de la ora 5 cu beduinii și ne-am bucurat de priveliște. Oamenii se îndreptau spre ieșire și simteam cum ușor-ușor Petra rămâne doar a noastră, fără să o împărțim cu cineva, fără să trebuiască să ne mai facem loc prin mulțime, fără zgomote pe fundal, doar vântul gâdilând stâncile și explozii de culori pe cer. Liniștea ajunge mai repede în suflet decât zgomotul. Și rămâne acolo.

Pentru prima dată am ales să nu mai fim pe fugă, să ne oprim din goana după bifat obiective și să reflectăm puțin la tot ce ne înconjoară, să savurăm fiecare moment, să ne așezăm pe un covor oriental cu o cană de ceai în mână și să ascultăm poveștile beduinilor. Fără să mai conteze cât e ceasul, fără să mai conteze că toată lumea pleacă și mai rămânem doar noi.

Teatrul Roman

Teatrul Roman, în ciuda denumirii, a fost construit tot de nabateeni care s-au inspirat din arhitectura greco-romană și având o capacitate de 6000 de locuri. A fost construit dintr-o singură bucată de rocă, fiin astfel o construcție unică în lume.

Mormintele Regale

Au fost construite pentru familiile  regale și pentru familiile bogate ale acelor vremuri.

Mănăstirea

Poate că e High Level-ul Petrei, punctul culminant, întrucât aici se ajunge urcând 850 de trepte sculptate în munte. E obositor, dar merită din plin orice efort. Noi nu am mai avut timp, însă era pe listă.

Și, totuși, Petra nu e doar atât. E o vale ascunsă dincolo de stânci, pe unde se spune că a trecut Indiana Jones, o evadare din toată agitația ce s-a numit glorios – High Place of Sacrifice, o comuniune cu natura, cu trecutul, cu istoria locului.

Și dincolo de orașul săpat în piatră a înflorit orașul ce este locuit astăzi, un oraș ca oricare altul, cu case ridicate pe dealuri, restaurante cu mâncare tradițională delicioasă, ah și cu o panoramă fantastică din atât de multe puncte.

Petra mi-a rămas în suflet ca o bijuterie a Iordaniei, un must see, must feel, must love. Un oraș impunător, o definiție a artei, o dovadă de măiestrie, o uimire. Nabateenii nu au fost doar constructori în piatră, ci artiști, lăsând omenirii o moștenire atât de frumoasă precum Petra. 


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:

  1. Iordania – o țară a contrastelor și o colecție de frumuseți naturale

  2. Marea Moartă – așteptări vs realitate

  3. Petra by Night – o incursiune feerică în timp

  4. Sunset Tea in Wadi Rum și 2 nopți în răcoarea deșertului la mii de stele

  5. La ce să te aștepți dacă urmează să vizitezi Iordania

  6. Cât costă o vacanță în Iordania | Buget de vacanță

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *