Întinsă pe spate direct pe nisipul fierbinte, vedeam cerul printre palmieri. Era una dintre acele zile în care era senin și soarele mă ardea, eram acolo într-o lume în care îmi curgea libertatea prin vene, la 5000 km de casă și mă simțeam tot acasă.

M-am îndrăgostit de Tenerife într-un mod pe care nu îl pot explica, i-am respirat aerul până în alveolele pulmonare și înapoi, am alergat din plajă în plajă, m-am lăsat desculță pe nisipul fierbinte, m-am avântat în apele reci ale Atlanticului, i-am simțit vibe-ul, mi-am lăsat bucăți de suflet pe pietrele încinse, m-am conectat cu insula până mi-a intrat în sânge și acum nu o mai pot uita.

Am locuit în Los Cristianos, Costa del Silencio, Puerto de la Cruz și în Santa Cruz de Tenerife. Fiecare nouă mutare mi-a permis să explorez insula mai mult, să descopăr locuri noi, oameni noi, să cutreier plaje și străduțe aglomerate, să lenevesc la malul oceanului sau să străbat munții prin drumuri înguste. Am mers pe jos aproape 200 km, iar cu autobuzul am pierdut de mult numărul kilometrilor, m-am amestescat printre localnici, am mâncat alături de ei, am stat la povești și m-am lăsat purtată de valuri și de briză.

Abia acum, întoarsă acasă, după am procesat tot ce s-a întâmplat acolo, realizez că experiența mea a fost dincolo de ce ar fi putut să îmi recomande orice agenție de turism. Nici dacă aș întreba un localnic nu mi-ar spune de la prima discuție despre unele locuri, poate la a doua sau la a treia când ne avântăm în profunzimea lucrurilor și asta pentru că sunt experiențe sau locuri mai puțin cunoscute, cum și noi am descoperit deseori într-o seară de vară sau într-o banală zi când am greșit drumul și am simțit că am descoperit America. Și atunci când te îndrăgostești de un loc banal și mergi acolo atât de des devine atât de natural încât pare o parte din tine, o parte despre care crezi că altcineva nu va putea să aibă o experiență la același nivel ca al tău și îl păstrezi doar pentru tine.

S-ar putea ca pentru voi aceste locuri să nu însemne nimic, să vizitați Tenerife și să treceți nepăsători pe acolo pe unde eu mi-am lăsat o bucată de suflet, să vă întrebați ”Așa și, ce-i cu asta?”, iar eu să mă întorc cu drag și să mă regăsesc.

1. Montana Amarilla (Costa del Silencio)

Am ales Costa del Silencio pentru că auzisem că este cel mai liniștit loc din Tenerife și voiam să văd cum e adevărata față a insulei, dincolo de tot ce se promovează, dincolo de agitația unei stațiuni pline de turiști, acolo unde găsești aproape numai localnici, unde se dă stingerea devreme și tot ce știam despre Tenerife se spulberă odată cu lăsarea serii. Ajungând seara, după ce ne-am cazat am ieșit să vedem oceanul. Aici nu există plajă. Cea mai apropiată este Los Cristianos așa că ne-am mulțumit cu o plimbare pe lângă stânci. De acolo ne-am încumetat să urcăm pe Montano Amarilla de unde am văzut un apus superb asupra stațiunii tăcute. Fiind aproape de Aeroportul din Sud, au trecut atâtea avioane pe deasupra noastră. A fost o gură de aer proaspăt înainte de a simți din plin Tenerife la adevăratul său potențial.

Costa del Silencio. Un fel de plajă, dar fără nisip. Și stâncile au farmecul lor.
Costa del Silencio. Mi-a plăcut ideea de scară spre ocean
Costa del Silencio. Scara de la ocean
Costa del Silencio. Vedere spre ocean de pe Montana Amarilla
Costa del Silencio. Drumul spre cer – Montana Amarilla
Costa del Silencio. Munte, cer și ocean
Un apus superb peste Costa del Silencio
Costa del Silencio. Vedere spre Aeroportul din Sud și El Medano
Costa del Silencio. Vedere de pe Montana Amarilla

2. Cină la ocean în Las Americas

Sangria sau Aperol? Și în fața ta să se spargă valurile în stânci, să vezi cum soarele se retrage în ocean și pictează cerul în cele mai frumoase nuanțe de violet și portocaliu. Să simți briza cum îți mângâie fața și să-ți simți sufletul plin de recunoștință pentru astfel de momente, să te bucuri de ce ai în față, de fiecare clipă, de orice vrei să mănânci pentru că oferta e vastă.

3. Muzică live la Dylans Bar în Los Cristianos

Să anunți că ai muzică live la terasă e ca și cum ai anunța că ai aer acolo. Fiecare bar are muzică live în fiecare seară sau, cel puțin, când am fost eu acolo. Dintre toate mi-a atras atenția Dylans Bar, anul trecut, când stăteam în Los Cristianos și treceam pe lângă el în fiecare seara când ne întorceam acasă. În ultima seara, m-am împrietenit cu Dylan, proprietarul barului, cu o voce extraordinară și cu o poveste și mai și. El este exemplul meu de pozitivitate, de om care a trecut prin multe greutăți, dar și-a păstrat zâmbetul pe buze, molipsindu-i pe cei din jur și motivându-i să simtă bucuria din tot ce îi înconjoară. Anul acesta, am făcut un ocol de 10 km prin Los Cristianos ca să trec să îl salut.

My friend, Dylan. Los Cristianos

4. Înghețată de maracuya în Puerto de la Cruz sau Santa Cruz (Toppings)

Maracuya rămâne aroma mea preferată…sau papaya, ciocolată și mentă, mango, fructe de pădure, cafea, lichior, ah. Am zis că banii mei se vor duce în mare parte pe înghețată și așa a fost. Am fost în port în ziua în care a fost frig și bătea vântul mai rău decât de obicei și nu am putut să renunț la înghețată pentru puțin frig. Oricum îl simțeam și dacă mâncam înghețată și dacă nu. Eu sunt genul de om pentru care nu există anotimp pentru înghețată…so trust me! Știu ce vă recomand.

Înghețată, Puerto de la Cruz
Înghețată, Santa Cruz de Tenerife

6. Suveniruri de la Ale-Hop (Puerto de la Cruz și Santa Cruz)

Sau mai bine nu! Creează dependență. Ale-Hop a fost drogul meu și de când am descoperit magazinele, nu a fost zi în care să nu trec pe acolo. E raiul agendelor și a tuturor drăguțeniilor posibile. Mi-am aruncat costumul de baie ca să fac loc în bagaj pentru 6 agende. I am crazy I know.

Ale-Hop Santa Cruz de Tenerife
Ale-Hop Santa Cruz de Tenerife
Agendele de la Ale-Hop, Puerto de la Cruz
Așa am simțit că am ajuns în Rai!

7. Prânz la Platea (mâncare ca la mama acasă)

Am descoperit întâmplător un loc în care am mâncat ceva cu adevărat bun. Pe lângă toate mâncărurile grozave despre care v-am mai povestit, am avut parte și de câteva experiențe culinare mai puțin plăcute așa că atunci când găsesc ceva cu adevărat extraordinar nu ezit să povestesc despre el. În prima seara am mâncat pulpe de pui cu sos și cartofi prăjiți la doar 5,50 euro. Ne-au cucerit cu mâncarea așa că ziua următoare ne-am întors tot acolo, dar am ajuns fix când se pregăteau de închidere. Ne-au recunoscut și ne-au pus o masă. Au rămas peste program pentru noi. Tot la 5,50 euro am mâncat piept de pui cu sos pesto, cartofi prăjiți și salată. Negresa aceea gătea dumnezeiește. Știți genul acela de preparate ca care atunci când ne încercați simțiți că sunt ca la mama acasă. Atât de delicioase. În dimineața plecării, ne-a făcut sandwish-uri și alături ne-a pus cartofi prăjiți din partea casei. Așa cum m-aș întoarce în Thassos doar pentru pastele 4 cheese de la Coralli așa m-am întoarce în Santa Cruz de Tenerife pentru un prânz la Platea.

În ziua în care au stat peste program pentru noi, La Platea – Santa Cruz de Tenerife

8. Plimbări nocturne pe străzile din Santa Cruz

Santa Cruz e capitala insulei și are acel aer de oraș boem, cu străduțe pline de magazine și terase, cu flori la tot pasul și palmieri de tot felul, un port în care era acostat un imens vas de croazieră. Nu există plaje în zonă, cele mai apropiate fiind la cel puțin o oră cu autobuzul: Playa de Las Teresitas și, dincolo de munți, Playa Benijo.

Portul din Santa Cruz noaptea
Același port ziua
O alee din centru, Santa Cruz de Tenerife
Că doar e capitală, nu?
Auditorio de Tenerife
Pe aici trece tramvaiul. Trebuie să recunosc că m-am topit puțin.

9. Apus pe plaja Troya

De Playa Troya m-am îndrăgostit încă de anul trecut când am avut acolo un moment de liniște, de respiro, când m-am întins pe spate, am privit cerul și apoi oceanul, am admirat cel mai frumos apus și am fost recunoscătoare pentru acele momente, pentru acea călătorie, pentru modul în care a evoluat umila mea existență, pentru omul care am devenit, pentru curajul de a-mi îndeplini dorințe.

Momentul 0, Playa Troya
M-am întors acolo doar pentru acel feeling
Cel mai frumos apus, Las Americas

10. Playa de las Teresitas văzută de sus

Cred că acesta e farmecul acestei plaje, să ajungi până în punctul în care poți să o vezi pe toată, de la înălțime, să îi observi întreaga frumusețe, să o înțelegi pe de-a-ntregul. Playa de Las Teresitas este singura plajă cu nisip auriu adus din Sahara. Zona seamănă foarte mult cu Positano (Cinque Terrre, Italia) și pentru a ajunge până în punctul de observație trebuie să străbateți un nelipsit Transfăgărășan al Spaniei, de preferat cu mașina. Noi am urcat pe jos, cărând toate bagajele și ne-am mulțumit cu un loc ceva mai jos, dar de unde am putut vedea destul de bine toată plaja.

Drumul spre punctul de observație. Accesibil doar pentru mașini, dar noi ne-am încumetat să îl parcurgem pe jos.
Playa de Las Teresitas văzută de sus
Playa de Las Teresitas, vedere de sus
Nebun de albastru, Playa de Las Teresitas

11. Tower of Power Siam Park

Pentru celebrul tobogan aproape vertical, de 28 m, care traversează un bazin cu rechini m-am întors în Tenerife. Senzația e maximă! Adrenalină pură. Durează doar 10 secunde coborârea, dar au fost cele 10 secunde despre care am vorbit toată luna.

În Tenerife nu am fost turist, am fost acasă. Chiar aseară mi-am luat un alt bilet de avion către Tenerife pentru că nu am apucat să urc pe vulcan – El Teide, cel mai mare vârf al Spaniei și al treilea cel mai mare vulcan activ din lume – și mie nu îmi place să las lucrurile neterminate. O să împărtășesc cu voi tot ce se poate despre această insulă, de asta să fiți siguri!


CITEȘTE ȘI:

  1. 5 atracții turistice din Tenerife

  2. De ce nu sunt suficiente 4 zile în Tenerife?

  3. 9 destinații în care trebuie să ajungi în 2018

  4. Vlog Tenerife

  5. 9 plaje din Tenerife pe care trebuie neapărat să le vezi

  6. Ce trebuie să știi înainte de a merge la Siam Park

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *