Dacă nu v-ați resemnat că vara a trecut și pentru voi nu urmează 1 septembrie, ci 32 august și ajungeți în noiembrie și tot august este, atunci ar fi cazul să evadați de la frigul de toamnă, dintre copacii dezgoliți și să fugiți undeva unde încă e soare, iar palmierii sunt tot verzi, să stați la plajă cât e ziua de lungă și să vă bălăciți puțin în apă, în ciuda invidiei prietenilor care probabil o să vă blocheze dacă o să mai postați multe poze sumar îmbrăcați când ei nu știu în ce pătură să se mai îmbrace când ies din casă.

1. Algarve, Portugalia

Portugalia se bucură de cel puțin 300 de zile cu soare pe an așa că va fi mereu o alegere perfectă atunci când în România începe să se răcorească. Dacă prin august erau cam 52 de grade în Portugalia, la sfârșit de septembrie erau 38 de grade, o vreme tocmai bună de stat la plajă și de intrat în apă. Ca o paranteză, prietenii mei trecuseră la gecile de iarnă pentru că acasă temperaturile erau între 3 și 8 grade, iar eu nu știam pe unde să mă mai ascund de căldură.

Coasta Algarve

Cele mai frumoase 10 plaje din Algarve

2. Tenerife și Gran Canaria, Insulele Canare

Tenerife

Scăldată în apelele Atlanticului, fiind situată la 2000 km de Spania și la doar 200 km de coasta Africii, aici temperaturile sunt ridicate și se poate sta la plajă oricând, însă oceanul poate fi puțin cam rece în unele zile și bălăceala este exclusă, Acum depinde cum se nimerește. Tenerife se bucură de plaje curate, cu nisip fin, divers, de la nisip negru vulcanic, cu sau fără sclipici, la nisip auriu adus din Sahara. Am avut nevoie de 12 zile pentru a face turul insulei (și tot nu am apucat să urc pe vulcan), pentru a merge de la o plajă la alta, care se întâmplă să fie situate la distanțe foarte mari una de cealaltă.

Pentru Tenerife, WizzAir are zboruri directe din București.

 

Los Cristianos
Playa de las Teresitas

9 plaje din Tenerife pe care trebuie neapărat să le vezi

Gran Canaria

Gran Canaria e o alegeră bună în orice perioadă a anului pentru că acolo este mereu primăvară. Vecină cu Tenerife, se bucură de aceeași influență a deșertului, de zile cu soare și posibilitatea de a intra în apă în funcție de toanele Atlanticului. Plajele de aici sunt în topul meu și, fără doar și poate, este insula mea de suflet, unde mă întorc cu drag oricând. Din Las Palmas de Gran Canaria până în Puerto Rico sau Amadores se fac cam 2 ore cu autobuzul. Amadores se întâmplă să fie plaja mea preferată și dacă s-ar putea, m-aș muta acolo.

Pentru Gran Canaria, cel mai convenabil zbor mi s-a părut cel cu escală la Madrid, cu Tarom și AirEuropa.

Amadores Beach

Ce poți vizita în Gran Canaria

3. Ayia Napa, Cipru

Toamna, stațiunea e cam pustie, ceea ce înseamnă că puteți avea o plajă întreagă doar pentru voi sau maxim să o împărțiți cu alte 10 persoane, comparativ cu zilele de vară când în poză îți mai intră 10 persoane care se plimbă în jurul tău sau când trebuie să vă treziți devreme ca să prindeți un șezlong. Am fost la sfârșitul lunii noiembrie și m-am bucurat de un bronz frumos, de zile de plajă și am înotat puțin. Singura problemă e că se înnegurează devreme, la ora 5 p.m fiind deja noapte și se poate sta la plajă până pe la orele 3-4. Se trece de la o plajă la alta prin câte un parc cu stânci și pamieri pitici, pe poteci amenajate, fără a mai fi nevoie să te întorci la strada principala pentru a ajunge pe următoarea plajă. Big like.

Ryanair are zboruri directe din București către Paphos și de acolo puteți lua un autobuz către Ayia Napa (autobuzele nu circulă în weekend, nu știu de ce). Sau zboruri către Larnaca, însă sunt mai scumpe decât cele către Paphos.

Nissi Beach

Cele mai frumoase 7 plaje din Ayia Napa

4. Tel-Aviv, Israel

Plajele din Tel-Aviv se întind pe 5 km, fiind una în continuarea celeilalte. Doar între Alma și Banana este un parc ce trebuie traversat, în rest nu le desparte nimic, nici nu îți dai seama când treci de pe o plajă pe alta. Nisip fin și apă caldă la sfârșit de octombrie, mult soare și o mulțime de turiști. Ah și hummus. Dacă ajungeți în Tel-Aviv e musai să mâncați la restaurantul Banana. Se află pe plajă și are cea mai bună muzică (playlistul meu latino, evident).

Către Tel-Aviv sunt zboruri directe din Craiova (yeeey) 2 zile pe săptămână, iar din București în fiecare zi.

Jerusalem Beach

7 plaje din Tel-Aviv

5. Andaluzia și Costa Blanca, Spania

Soare, palmieri și sangria, din plin. În plină vară e exagerat de cald în Spania, însă toamna e perioada ideală pentru a sta la plajă atunci când prin România frunzele încep să prindă o nuanță ușor arămie. Benidorm este considerat Manhattan-ul Europei și abia aștept să îl descopăr (o să vă povestesc mai multe în toamnă). Setenil de las Bodegas este un sat construit în stâncă, cu drumuri pe care se merge pe sub stânci și povești de ascultat la umbra portocalilor. Caminito del Rey este considerat unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, care traversează un hău și despre care abia aștept să vă povestesc. În Spania am găsit cei mai drăguți și mai primitori oameni, care m-au întâmpinat mereu cu un zâmbet cald și un salut de parcă ne-am știi de-o viață și , de fiecare dată când mă întorceam acasă, cel mai dor îmi era de oameni. Dacă nu vizitați Spania pentru plaje sau pentru peisaje, nici pentru sangria și fructe de mare, măcar pentru căldura cu care o să vă întâmpine localnicii să o vizitați.

6. Tropea, Italia

Sunt sigură că mulți nici nu ați auzit de Tropea și, în plus, o să o subestimați din plin. Și eu am fost sceptică la început, însă am plecat acolo singură ca să mă regăsesc. A fost o destinație-terapie care mi-a depășit așteptările din plin, cu toate că plecasem fără un plan, fără să mă intereseze ceva anume, am luat stațiunea la pas, m-am plimbat pe plajă și pe străduțele înghesuite, prin aglomerația boemă din centru, m-am bucurat de unele dintre cele mai frumoase apusuri, cu un vulcan activ pe fundal, la linia orizontului și limoncello la discreție. A fost wow și o recomand din plin, pentru că încă nu e aglomerată de turiști și încă se simte vibe-ul specific Italiei. Să nu mai spun că italienii chiar sunt oameni mișto.

Zbor direct din București, către Lamezia Terme, iar de acolo e drum de o oră și jumătate cu trenul.

Tropea – orașul de pe Coasta Zeilor

7. Creta și Thassos, Grecia

Grecia este ideală pentru toamnă și punct. În Grecia, până și Zeii își aveau locuința și să nu mai vorbesc despre ospitalitatea grecilor, despre tzatziki și saganaki, despre freddo cappuccino și prăjituri, despre nenumărate plaje de o frumusețe aparte, despre păduri de pini și coline, despre drumul spre plajă care e o întreagă aventură și despre albastrul etern al mării.

Balos Beach – Creta

5 zile pe Insula Zeilor | Creta

Marble Beach – Thassos

7 plaje din Thassos pe care nu ar trebui să le ratezi + o piscină naturală

Voi ce destinații preferați toamna? Pentru că eu încep să vreau să văd cum ia naștere Octombrie în sufletul copacilor din Toscana, Amsterdam, Bergamo sau Budapesta.

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *