Știu că am întârziat jumătate de an cu retrospectiva asta și mai știu și că de multe ori am ajuns târziu la aeroport sau acasă. Deseori, am ajuns târziu cu postările pe Social Media. Mi-am luat o pauză de la expunere. Nu știu de ce. Pur și simplu așa am simțit.

Am început anul 2019 înconjurată de oameni, cu laptopul în brațe, scriind. Și-am scris în noaptea dintre ani vreo 3 articole, până aproape de 4 dimineața. Apoi m-am ridicat de pe canapea ca să socializez. Un an mai târziu, îmi petreceam noaptea singură acasă, cu lumânări parfumate, The Weeknd pe fundal și cu o carte în brațe – Învingătorul este întotdeauna singur, de Paolo Coelho. Și mi-am promis că în 2020 o să citesc mai mult decât o să scriu. Atât. Fără alte rezoluții. Am vrut să îmbrățișez schimbarea atunci când apare, fără să o produc eu. Ah…și mi-am dorit să petrec mai mult timp cu familia. (Eu sunt cea pe care o căutați prin aprilie pentru o astfel de dorință). Dar acum nu vorbim despre 2020, o să-i vină și lui rândul peste altă jumătate de an.

Până acum, n-am găsit în mine puterea de a scrie, nici de bine, nici de rău, despre cum a fost 2019 întrucât deși au fost mai multe momentele frumoase, am văzut doar buruienile din jurul trandafirilor. Și spinii.

S-au schimbat câteva lucruri, mi-am schimbat și eu perspectiva, gândurile, modul în care abordez fiecare situație și am început să nu mă mai plâng că trandafirii au spini, ci să mă bucur că spinii au trandafiri. Astăzi, vreau să celebrez momentele frumoase! Și călătoriile.

În 2019, am reușit ceea ce mă străduiam de câțiva ani și anume să plec în fiecare lună undeva. Ca să înțelegeți, am intrat în 2019 cu bilete de avion cumpărate pentru 4 destinații: Londra, Milano, Paris și Creta. 150 euro toate. Dus-întors, evident. Așa am adunat 72 de zile #îndeplasare, distribuite astfel: 5 în Asia, 26 în România și 42 în restul Europei.

4 zile la Brașov

În ianuarie, am fugit cu soră-mea în Poiana Brașov, nu pentru ski sau alte sporturi de iarnă, ci ca să ne izolăm la SPA-ul de la Silver. A nins ca în povești. Acolo m-am îndrăgostit de iarnă în adevăratul sens al cuvântului, de zăpadă din belșug și de liniștea brazilor de sub plapuma albă.

4 zile la Londra

În februarie, am gustat ploaia din Londra, cu aromă de cafea și de ceai negru cu lapte. Am învățat să dansez în ploaie. Și să cânt fără să îmi pese dacă se uită cineva la mine. Și acolo nu se uită nimeni ciudat la tine dacă plouă și-n loc de umbrelă, tu cânți și dansezi în ploaie de parcă ai fi pe-o plajă goală în plină vară. Londra nici nu se afla pe lista mea, dar i-am promis doamnei Oprea că o însoțesc și mi-a depășit așteptările cu mult. Atât de mult încât abia aștept să revin.

 

Ce să nu ratezi într-un city-break la Londra | 27 de atracții turistice

3 zile la București

M-am întors la București să văd orașul înghețat – flori de gheață, copaci de gheață, mașini de gheață. Inimi de gheață mai întâlnisem.

3 zile la Milano

Pe 1 martie, am luat primul zbor spre Milano ca să vedem apusul de vineri seara de pe Dom. N-am găsit limoncello, dar am mâncat înghețată în fiecare zi. Și tiramisu, și pizza de la Spontini. M-aș întoarce în Milano numai pentru Spontini. De pe Como, am fugit în Elveția într-o după-amiază doar pentru că era aproape și mă cuprinsese un dor nebun. Cu Elveția mi-am început eu călătoriile internaționale, prin clasa a IX-a, când am făcut 26 de ore pe drum cu autocarul, cu febră și frisoane și mi-am jurat că lucrurile o să se schimbe puțin când mai cresc. Ei bine, și acum m-am întors tot cu febră și frisoane, dar mult mai repede, cu avionul.

Ce să nu ratezi într-un city-break la Milano

4 zile la Paris

În aprilie, când toți pomii au înflorit, am văzut Parisul scăldat în roz și verde. Era înnorat când am ajuns și de câteva ori a plouat. Am luat străzile la pas printre picăturile de ploaie, am mers din cafenea în cafenea și din muzeu în muzeu. Am stat 3 ore la coadă ca să urcăm în Turnul Eiffel. Am avut nenumărate deja-vu-uri pentru că multe locuri în semănau cu altele de prin alte călătorii și-am retrăit atâtea momente frumoase. Aici mi-am câștigat prietene pe viața.

Primăvară târzie în Paris – ce merită vizitat în capitala Franței

4 zile în București

Din nou în București pentru un tur al cafenelelor. Prima oprire: Second Cup. Și următoarele.

5 zile în Creta

În mai, ne-am fi așteptat să fie destul de cald în Creta, să stăm non stop la plajă și în apă și să ne bucurăm de soare. Am ajuns acolo după niște inundații și am avut parte de ceva mai mult vânt decât mi-aș fi dorit și de seri friguroase. Am mers pe jos până la Balos (ce-i care ați fost acolo știți că asta e o nebunie) și apoi am oprit un ferryboat să ne ia până în port că nu mai eram în stare de un drum înapoi.

5 zile pe Insula Zeilor | Creta

5 zile în Tropea

În iunie, am fugit singură în Tropea, cu telefonul pe mod avion, fără să mai anunț pe cineva. Am avut nevoie de un moment cu mine să îmi încarc bateriile, să stau pe terasă la apus să văd cum Stromboli fumegă în zare, să mă plimb pe străzi fără sens și fără direcție, doar să mă bucur de frumusețe. Să mă opresc unde am chef și când am chef. Să beau limoncello la prânz, să mănânc înghețată de toate aromele și pizza cât cuprinde. Și nu, nu mi-e rușine să mă duc singură la restaurant, la cină. Îmi formasem un obicei să mă duc seară de seară la același restaurant și-ntr-o aglomerație de duminică, m-au servit ospătarii cu prosecco în timp ce așteptam să se elibereze o masă.

Tropea – orașul de pe Coasta Zeilor

5 zile la București

Tot ce-mi amintesc din escapada asta e că am stat închisă în casă și m-am uitat la ultimul sezon din La Casa de Papel.

4 zile la Constanța

M-a apucat dorul de litoralul românesc, de o dimineață la cort, în Vamă, la Sandalandala, de un espresso martini de la Synergia și-un prâns la DVG în Costinești, de-o fugă ca pe vremuri în Mamaia și-așa ne-am ales cu un weekend prelungit la mare, în iulie.

3 zile la Brașov

În august, am fost în prima vacanță cu Pixie ariciul la doamna Natalia la Brașov. Am urcat pe jos pe Tâmpa, ne-a prins noaptea pe acolo fără baterie la telefon, am coborât pe un alt drum, iar ziua următoare am mers la Parc Aventura. În ambele nopți a evadat Pix.

1 zi la Viena

La sfârșit de august am avut o escală în Viena de care am profitat ca să mergem la cafeneaua pe care o frecventau Lenin, Stalin, Hitler și Freud.

Cât costă o experiență de o zi în Viena | Buget de vacanță

4 zile pe Costa Blanca

În aceeași lună am celebrat prima mea colaborare internațională cu Tripinvest. Am acceptat invitația lor de a petrece câteva zile într-un apartament de lux din Altea Hills și, dacă tot eram în zonă, am explorat orașele Benidorm și Alicante. De pe Costa Blanca am fugit în Ibiza doar pentru că am găsit zborul cu 21 euro.

Cum ne-am simțit acasă în apartamentul din Costa Blanca | Tripinvest

5 orașe de care te vei îndrăgosti în Costa Blanca

4 zile în Ibiza

Și asa am început toamna pe plajele din Ibiza (pardon, era 32 august, încă vară). Am mers la cine fancy destul de scumpe și ne-am bucurat de zile cu soare. Ibiza nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele, în schimb m-a fascinat Formentera. La întoarcere, m-am uitat pe ferry și era să pierdem zborul spre casă.

Espalmador și Formentera – două bijuterii scăldate în Marea Balearelor la jumătate de oră de Ibiza

6 zile în Andaluzia

La o săptămână după Ibiza, ne-am întors în sudul Spaniei. Mă rog, prima noapte am petrecut-o în Bergamo, la o caterincă cu prietenii noștri de la Ryanair. Ploua când am aterizat în Malaga și-am descoperit un oraș fascinant, vibrant, cu o energie fantastică indiferent de vreme. Am explorat Setenil de las Bodegas – satul de sub stâncă și Ronda, orașul clădit pe stâncă. Am parcurs Caminito del Rey și apoi ne-am mutat în Marbella pentru parapantă. Am stat la un hotel de 5 stele, unde deși a fost grozav, nu am găsit vibe-ul potrivit așa că ne-am mutat la un Hostal de o stea unde ne-a copleșit primirea călduroasă a gazdei, iar camera a fost super cute. Am realizat că nu stelele fac diferența, ci oamenii.

Cele mai frumoase locuri din Andaluzia

1 zi în Gibraltar

Am încheiat sejurul cu o zi în Gibraltar, unde am urcat pe stâncă să vedem maimuțele. Am hoinărit pe străzi și am admirat Europa și Africa de la înălțime. Am traversat pista aeroportului ca și cum ar fi un drum banal ce duce la piață. Ne-am cazat la un hotel yacht de 5 stele din port unde a fost chiar drăguț. Singurul regret pe care îl am e că nu am fugit de acolo în Maroc.

Gibraltar – orașul britanic din sudul Spaniei, poartă de acces către Africa

5 zile în Iordania

În octombrie aveam să schimbăm continentul. Marea Moartă a fost o dezamăgire pentru că nu seamănă deloc cu ce văzusem eu pe Google sau pe Instagram, în schimb Petra și Wadi Rum sunt niște comori neprețuite. Am dormit 2 nopți în deșert, la mii de stele. Am cântat și am dansat cu beduinii, am urcat pe dunele de nisip, am mers în locul unde s-a filmat Star Wars, ne-am bucurat de soarele de toamnă și hummus din belșug.

Iordania – o țară a contrastelor și o colecție de frumuseți naturale

4 zile în Puglia

În noiembrie, am prins vreme bună în sudul Italiei, unde am dormit într-un trullo în Alberobello, ne-am trezit la 04:30 ca să hoinărim pe străzi înaintea tuturor și să vedem răsăritul. Am locuit pe o stâncă în Polignano a Mare și am admirat cum se sparg valurile sub noi, am mâncat gelato, pizza și tiramisu până la refuz, ne-am relaxat în orașul-port Monopoli.

3 orașe de poveste din sudul Italiei | La pas prin Puglia

1 zi la Brașov

Am zis că închei cercul cu o vizită surpriză la Brașov. Așa pe fugă. Am ajuns în București la 6, am trezit-o pe Ocxana și am fugit la gară să luăm primul tren spre Brașov.

2 zile la București

Seara, ne-am întors în București, am mers la Târgul de Crăciun și am făcut un party până dimineața.

Poveștile mele au ajuns și în alte case:

  1. ”Nu scriu ca să umplu spații, ci ca să umplu suflete” – interviu acordat profei de travel, Ioana Budeanu
  2. ”După curs și sesiuni, o răsplată-n stațiuni” – interviu apărut în Vivat Studenția
  3. Studentă în economie și pasionată de călătorii. ”Mă întorc acasă cu un carusel de emoții” – tot în Vivat Studenția

2019 a fost anul în care am devenit mai transparentă prin decizia de a posta pe blog bugetul meu de vacanță cu scopul de a vă ajuta să vă faceți o idee de cum sunt prețurile în alte țări și cam la cât poate ajunge o călătorie. 

Mai are sens să spun cât de dor îmi e de călătorii și de tot ce am trăit în 2019? Că am sperat ca în 2020 să călătoresc mult mai mult? Că totul s-a năruit și acum sunt, ca și voi, într-o continuă și exasperantă așteptare. We are all in this story.

Ah…și am de gând să fac din 2020 cel mai grozav an al meu.

Călătorii și experiențe faine vă doresc! Din ălea la superlativ, cum meritați.

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *